Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

KahvilayrittäjäksiKirjoittanut: Iida Koskinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

On ihana ajatella, että kyllä sponsoreilta ja ammattikirpputoreilta löytää halvalla tarvittavat koneet ja vempaimet. Aina se ei vain mene niin. Kulut riippuvat paljon toisistaan ja aloitettaessa on aina parempi laskea hieman yli kuin ali, sillä muuttuvia kuluja löytyy lähes joka nurkan takaa. Edessäsi on Kahvila Lemmen pohdintoja oman kahvilansa alkuinvestoinneista ja tulevaisuudesta.

 

Aineettomat kulut

Aineettomat kulut ovat erilaisia lupia, asiakirjoja, koulutuksia ja muita ei konkreettisia hyödykkeitä, joista osa ovat pakollisia, jotta saamme haluamamme kahvila konseptin.

Kahvila Lemmen on hankittava elintarvikelupa, jotta saamme valmistaa kiinteistössä ruokaa myytäväksi. Viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kuin kiinteistössä aletaan valmistamaan myytäviä elintarvikkeita, olemme velvollisia tekemään elintarvikehuoneistoilmoituksen. Ilmoitusten jälkeen on laadittava omavalvontasuunnitelma, joka esitetään viimeistään ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä valvontaviranomaiselle. Elintarvike lupa haetaan kunnalta.

Koemme myös tärkeäksi, että meillä olisi anniskeluluvat, joiden hankinta vaikuttaa hankalammalta. Alle 2,8% alkoholi juomia, kuten simaa, saisimme anniskella ilman lupia, mutta tätä väkevimpien anniskelu on luvanvarainen elinkeino. Anniskelulupa haetaan kiinteistölle toistaiseksi tai määräajaksi Valviralta. Lupa haetaan ja myönnetään kirjallisena anniskelupaikan sijainnin aluehallintovirasto. Hakemukseen tarvitaan liitteiksi muun muassa alkoholijuomien anniskelun omavalvontasuunnitelma, anniskelualueen pohjapiirros. Uuden anniskelupaikan hakeminen on aina monimutkaisempi kuin luvan uusiminen, joten varmin tapa on soittaa ja selvittää ammattilaisten kanssa, kuinka luvan kanssa lähdetään liikkeelle.

Aineettomia kuluja ovat meille myös vakuutukset, joista tarvitsemme tapaturma- ja eläkevakuutukset, sekä toiminnanvastuuvakuutus. Toiminnanvastuuvakuutus korvaa vuokrakiinteistön vahingot. Tarvitsemme myös oikeusturvan. Oikeusturvaa suositellaan kaikille ja koemme, että meille se on hyvin tärkeä, sillä vaikka olemme erittäin tietoisia ja varovaisia allergeenien kanssa, voi kaikille tapahtua virheitä ja silloin kiitämme vakuutustamme. Otamme vakuutuksista esille vielä omaisuusvakuutuksen, joka turvaa omistamamme kaluston.

Koska Kahvila Lempi on Evision Osk.n alainen liiketoimi, tulee verot menemään heidän kauttaan.

Sähkön ja veden hintaa emme ole osanneet arvioida, emmekä ole vielä yhtiöitä tavoitelleet. Kysyimme kuitenkin kahdelta pirkanmaalaiselta yrittäjältä heidän laskuistaan, koska heillä on suurin piirtein sama määrä asiakaspaikkoja kuin meillä tulee olemaan.

 

Koneet ja kalusto

Kahvila toimintaa voi olla paljon erilaisia, mutta nostamme tässä meidän tarvitsemamme kaluston.

Pidämme hygieniaa ja elintarvikkeiden säilyttämistä oikein hyvin tärkeänä, jonka vuoksi jääkaappimme, pakastimemme ja tiskikoneemme tulee olemaan ammattikäyttöön tarkoitettuja. Olemme harkinneet näiden koneiden hankintaa Metokselta. Uusista koneista pyydetään tarjoukset ja käytettyjä etsitään mm. Tofi.fi:stä, ravintola-alan Facebook kirpputoreilta sekä konkurssiin menneiden ravintola-alan yritysten yrittäjiltä. Käytettyjä metsästettäessä on kuitenkin huomioitava niiden käyttöikä ja kunto, sillä ne vaikuttavat suoraan sähkön kulutukseen. Hinnat ovat laskettu kululaskelmaan kuitenkin uusien koneiden hinnalla, mikäli mieluisia ei hyväkuntoisina käytettyinä lyödy.

Liesi/uuni löytyy meiltä jo omasta takaa, joten tälle emme ole budjetoineet yhtään. Tarvitsemme kuitenkin lisäksi liesituulettimen ja asennuksen, joka sopii kiinteistön ilmanvaihtoon.

Valikoimastamme tulee löytymään erilaisia juomia, mutta ei hanoja, joten tarvitsemme juomille oikeat juomakaapit. Juotavista tulemme tarjoilemaan myös itsevalmistamia juomia, joiden valmistukseen tarvitsemme mehukoneen ja baarisekoittimen.

Kahvila ei ole kahvila ilman kahvia ja seuraaviin koneisiin saa nopeasti jopa viisi numeroisen summan kulutettua ilman harkintaa ja kontaktointia. Tarvitsemme kahvilieden, kahvinkeittimen ja kahvikoneen. Tarvitsemme tietysti myös asiaankuuluvan astiaston, joka pyritään hankkimaan käytettyinä, mutta laadukkaina. Olemme kontaktoineet myös Dieta Oy:ta, josta voimme myös hankkia koko kaluston uutena ja keskitetysti, jolloin saisimme hintakin olisi edullisempi. Näissäkin on hyvä kontaktoida useita eri välittäjiä ja yrittäjiä löytäen itselle ne parhaat yhteistyökumppanit.

 

Liikeirtaimisto

Liikeirtaimiston olemme jakaneet alaotsikoihin: toimistotarvikkeet, siivoustarvikkeet, kalusteet ja sisustus. Toimistotarvikkeisiin on laskettu mm. tilityspussit, paperit, kansiot, sakset ja kynät. Mikäli jokaisen kynän ja kumin luottelisi saisi siitä useamman sivun luettelon. Oletetaan siis, että nämä huomataan ostaessa ja niihin budjetoidut sataset riittävät. Siivoustarvikkeisiin on myös varattu rahaa, jotta saamme pidettyä elintarvikeluvallisen kiinteistön oikea oppisesti puhtaana.

Kahvila Lempi omistaa jo tällä hetkellä työvaatteita. Tulemme jatkamaan yhteistyökumppanimme kanssa ja tilaamaan uusia vaatteita toiminnan alettua. Koemme, että asiakaskunnalle on mukavaa, kun työntekijät on helposti erotettavissa, ja yhtenäisesti puettu.

Kalusteisiin ja sisustukseen haetaan rustiikkista vivahdetta sekä pyritään löytämään kalusteet käytettyinä. Kalusteita hankitaan useista erilähteistä ja niiden löytämiseen annetaan aikaa, joka on varmasti säästämisen arvoista. Tätä kohtaa oli haastava budjetoida ja internetiä selaillen päädyimme viisi numeroisen luvun budjetointiin.

 

 

Vaihto ja rahoitusomaisuus

Izettle on hieno ja hyödyllinen, mutta tarvitsemme ”oikean” kassakoneen ja maksupäätteet, jotka ovat integroitu kassan kanssa.  Olemme tutustuneet nyt kehuttuun Tampereen Kassajärjestelmät Oy:n järjestelmään, jonka kuukausittaiset käyttökulut ovat ja välityspalkkio ovat meille sopivan hintaisia. Alkusijoitukseen kuuluu tietysti myös kassakoneen asennus ja opetus asiakaspalvelijoille. Koska rahaliikenne tulee olemaan suurta, tarvitsemme kassakaapin, joka toimii sähköisellä lukolla.

Pohdimme jo arvioita työntekijä kuluista ja palkoista sekä hinnoittelimme itsemme kululaskelmassa, kuinka paljon meidän tulisi työstä saada. Luonnollisesti nämä ovat ensimmäisiä kohtia, joista säästetään, mutta on hyvä muistaa ja kirjata ne kuitenkin ylös.

Ruoka- ja juomavarasto pyritään pitämään pienenä, jotta hävikkiä tulisi olemaan mahdollisen vähän. Ruoka säilötään asianmukaisesti, jolloin voimme myös pienentää hävikkiä. Pyrimme hankkimaan ruoka ja juoma puoleen uskollisia tavarantoimittajia ja valmistajia, jolloin voimme sopimuksilla säästää.

Bisnes on vain sopimuksia. Parhaiten pärjää se, jonka onnistuneissa sopimuksissa ostetaan halvalla ja myydään kalliilla.

 

Lähteet:

https://www.valvira.fi

https://www.ruokavirasto.fi

https://www.fazerpro.fi/me-autamme/kahvilan-tai-ravintolan-perustaminen1/

Kommentoi