Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kahvila LempiKirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Asetimme tälle vuodelle kovat tavoitteet Lemmen osalta. Halusimme ulkoistaa itsemme tänä kesänä pois suorittavasta työstä ja päätimme hankkia kolme kesätyöntekijää. Tämä tarkoittaa sitä, että Lemmen täytyy tehdä suurempi liikevaihto kuin minään muuna kesänä, jotta pystymme maksamaan kesätyöntekijöille sekä itsellemme palkkaa. Katselimme Lemmen aiempien vuosien tuloksia ja arvioimme, että pienillä muutoksilla voisimme tehdä muutaman kymppitonnin enemmän kesässä. Meillä oli myös kovat odotukset MM-kisojen suhteen, mutta ne eivät kohdanneet todellisuuden kanssa. Vertasimme liikaa Lempeä jääkahvilaan, joka teki muutamassa viikossa yli 17 000e liikevaihdon. Asetimme MM-kisojen tavoitteeksi tehdä suurempi liikevaihto kuin jääkahvilalla mutta emme päässeet edes puoleenväliin. Tällä hetkellä olemme tehneet 7000e myyntiä ja vielä on viikonloppu edessä. Olen kuitenkin tyytyväinen tähänkin tulokseen sillä viime kesäkuun liikevaihto oli vähän päälle 8000e ja olemme jo näiden kahden viikon aikana rikkoneet tuon. Kisa kansaa ei juurikaan arkena päivisin pyöri vaan asiakaskuntaa on pääsääntöisesti puisto kävijät. Keskiostoksen hinta on noussut toukokuun 4,84 € -> 6,16 € mikä on hieno juttu! Keskiostosta on nostanut mm. letut ja vohvelit sekä täytetyt leivät, joita on mennyt yllättävän hyvin, smoothiet, kahvi + pulla tarjous. Aloituskustannukset olikin luultua pienemmät ja niihin meni alle 3000 €. Kiekkobussin lämäyspiste on ollut kovalla käytöllä, mutta asiakkaat ei ole löytänyt aina kahvilalle tai yhdistänyt meitä kiekkopisteeseen. Tästä “tapahtuman järjestämisestä” saatu suurta oppia kesän tulevia tapahtumia varten. Liiketoiminnalliset tavoitteet on nyt päivitetty kesän.

 

Budjetti suunnitelma

Olemme tehneet erilaisia laskelmia siitä, kuinka kesä tulisi menemään. Olemme tehneet laskelmat peilaten aiempiin vuosiin sekä kaupungilta saamiemme tietojen perusteella. MM-kisa viikkojen aikana on myös nähnyt kuinka paljon mitäkin tuotetta myydään ja se antaa osviittaa myös tulevalle kesälle. Isoin kulu tänä vuonna on kesätyöntekijöiden palkat, jotka ovat yli 12 000e kesän ajalta. Esseeseen on lisätty kuvat kokonaisbudjetista, kuukausikohtaisista hankinnoista, kuukausittaisesta katsauksesta sekä skenaariotaulukosta.

Budjettisuunnitelma

Kuukausittaiset hankinnat

Kuukausikatsaus

Skenaariotaulukko

Tapahtumakesä

Tänä kesänä aiomme keskittyä enemmän tapahtumien järjestämiseen, jonka toivomme tuovan lisää asiakkaita Lemmelle. Aiempien vuosien aikana Lemmellä on ollut joitakin tapahtumia, mutta tänä kesänä pyrimme pitämään joka viikonloppu jonkin tapahtuman. Ensimmäinen ’’tapahtuma’’ on 4.6 koira kekkerit, jolloin Lemmelle tulee koiria viihdyttämään lapsia. MM-kisojen aikaan meidän yhteistyökumppanimme oli Kiekkobussi, joka mahdollisti jääkiekon lämäyspisteen kahvila Lemmen edustalle. Lämäyspiste oli todella suosittu, mutta ihmiset eivät välttämättä ole osanneet yhdistää sitä kahvila Lempeen. Olemme saaneet tempauksesta paljon arvokasta oppia kesän tulevia tapahtumia varten. Suurta iloa on myös aiheuttanut Lempi Leijonan (maskotti) vierailut viikonloppuisin. Tapahtumien perusrunkona on se, että Lemmeltä saa lettuja, ilmapalloja sekä Lempi Leijona viihdyttää lapsia. Nämä saa räätälöityä mihin tahansa tapahtumaan.

 

Lemmen avausviikot

Projektitiimi oli Lemmen avausviikoilla itse töissä kahvilalla. Tuo muutaman viikon työrupeama Lemmellä oli todella tärkeä siinä mielessä, että siinä pääsi itse näkemään miten paljon siellä ylipäätään käy asiakkaita ja kuinka usein pitää käydä esimerkiksi tukussa täydentämässä varastoja. Saimme näiden MM-kisa viikkojen aikana rakennettua konseptin selkeäksi niin, että kesätyöntekijät voivat aloittaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla ilman sen suurempaa säätämistä. Oletimme että MM-kisojen aikaan Lemmellä olisi kovempi kiire mutta näin ei ollut. Olemme olleet töissä kahden henkilön voimin mutta yksinkin pärjää todella hyvin. Viimeisen viikonlopun olemme kaikki yksin vuorossa, jotta nähdään kuinka päivä sujuu yhden henkilön voimin. Verrattuna jääkahvilaan Lemmen sijainti on huono. Ympärillä on paljon kilpailijoita sekä ihmiset eivät lähtökohtaisesti tule Lemmelle kahville vaan siitä tehdään heräteostoksia. Jääkahvila sijaitsi jääradan varrella ja kilpailijoita oli vain yksi. Aurinkoisella säällä ihmiset lähtivät hiihtämään, luistelemaan ja kävelemään järven jäälle, jolloin luonnollisesti pysähdyttiin kahville ja letulle jääkahvilaan.

Projektitiimi ja sen tavoitteet

Projektinvetäjä

Jenna Korpi

Talous: Inka Tikkanen

Hankinnat: Julius Honkanen

Markkinointi: Jenna Korpi

Kahvila aukiolo

13.5.2022-10.8.2022

Projektin tavoitteet

60 000 € liikevaihto

Johtamiskokemus

Talousoppi

Itsensä työllistäminen kesällä 2022

Tapahtumien tuotto

Markkinointi kokemus

Kommentoi