Tampere
22 May, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Jokainen on joskus noloKirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Ihmisillä on luontainen tarve kuulua joukkoon, ja yksi helpoimpia tapoja tähän on se, että käyttäytyy tavallisesti, sovinnaisesti ja niin kuin on totuttu käyttäytymään. Opittujen ja tuttujen käyttäytymismallien noudattaminen tuo meille turvaa uusissa tilanteissa, jos emme itse tiedä kuinka jossain tulisi toimia, noudatamme usein muiden esimerkkiä. Mutta entä jos joudutkin tilanteeseen, jossa et pysty seuraamaan esimerkkiä eikä sinulla ole hajuakaan siitä, kuinka toimia. Kiusallista kerta kaikkiaan, ainakin jos olet suomalainen.

Suurin osa meistä haluaa pystyä toimimaan luontevasti tilanteessa kuin tilanteessa olematta kiusallinen. Emme halua myöskään aiheuttaa muille kiusallista oloa sillä, että olemme itse sosiaalisissa tilanteissa kömpelöitä. Ty Tashiro puhuu Ted Talkissaan kirjoittamattomista säännöistä mitä ihmiset noudattavat usein jopa tiedostamattaan. Esimerkiksi suomalaisille kirjoittamattomaksi säännöksi voisin nimetä sen, ettei bussipysäkillä mennä seisomaan vieruskaverin kylkeen kiinni, eikä oikeastaan missään tilanteessa alle puolentoista metrin päähän tuntematonta. Olemme tottuneet tällaisiin tapoihin ja joillekin meistä se aiheuttaa kiusaantuneisuutta, jos joku muu näitä ”sääntöjä” rikkoo. Sen sijaan, jos menee vierailemaan toiseen maahan, jossa kulttuurisidonnaiset normit ovat toisenlaisia, tottuu tilanteeseen yllättävän nopeasti. Itse olen ainakin huomannut sen, että vain toinen suomalainen saa oloni hississä kiusaantuneeksi. Ulkomailla saatan jopa taipua sujuvaan small talkiin tuntemattoman kanssa.Eikä siinä ole mitään pahaa tai kiusallista. Sen sijaan minusta on ihanaa, että voin astua omien totuttujen tapojeni ulkopuolelle silloin tällöin lomamatkoilla, ja sitten taas kotiin palatessani seistä bussissa, koska en halua istua tuntemattoman viereen.

Ihailen suuresti ihmisiä, jotka ovat kuin kala vedessä tilanteessa kuin tilanteessa. Mutta vielä enemmän ihailen heitä, jotka eivät noudata näitä kirjoittamattomia sääntöjä vaan toimivat tilanteissa itselleen luontevimmilla tavoilla ja ovat toisinaan sen vuoksi kiusallisia. Monista ihmisistä se tekee mielestäni helpommin lähestyttäviä ja kiinnostavampia että on välillä vähän kiusallinen tai kömpelö. Inhimillisyys on kuitenkin iso osa meitä kaikkia niin miksi emme antaisi sen näkyä. Mieluummin kysyy ja kokeilee kuin jättää tekemättä sen takia ettei nolaisi itseään.

 

Lähde

Why we’re Socially Awkward and Why That’s Awesome/ Ty Tashiro

Kommentoi