Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

JohtamisoppisopimusKirjoittanut: Markus Tervo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johtamisoppisopimus

 

 

Mistä oma johtajuuteni kumpuaa?

 

 

Kysymyksen luettuani ajatukseni ajelehtivat heti ensimmäisenä urheilumaailman puoleen, ja kaikkiin erilaisiin kokemuksiin, joita olen sieltä kerännyt. Vääristyneitä ajatuksia siitä, että johtajan pitäisi aina olla tehokkain pelaaja tai kuka pitää eniten möykkää vaihtoaitiossa. Olen toiminut joko kapteenina tai vara kapteenina monissa eri seuroissa, missä olen pelannut vuosien mittaan, mutta yksi kokemus on jäänyt vahvimpana mieleen, ja vaikuttanut pitkälle omaan ajatteluun. Yhtenä kautena joukkueen pelaajisto äänesti minut kantamaan kapteenin natsoja, mutta kesken kauden valmentaja poisti minulta muuan aakkosten kolmannen kirjaimen. Tämä on todella harvinaista, että näin tapahtuu kesken kauden, mutta näin kävi. Kirjain lähti ilman ennakkovaroituksia, ja syynä kerrottiin, että en möykkää tarpeeksi vaihtoaitoissa kesken pelin, eli siis potki joka toinen sekunti laitaa ja kannusta kaveria vieressä jo pelkästään juomapullon avaamisesta. Myöhemmin tuumin, että jos pelkkä äänessä oleminen ja turhan tärkeä teatterimeininki on se mitä johtajalta vaaditaan, saa joku muu mielellään toimia tulevien laji ammattilaisten, anteeksi veronmaksajien keulahahmona. Todellisuudessa se oli varmasti ensimmäisiä tiukkoja paikkoja elämässä, ja C:n riisumiseen rinnasta on varmasti ollut muitakin syitä, mitä vasta näin myöhemmin osaa ymmärtää paremmin.

 

Oppi numero 476 ota pää pois perseestä

Oppi numero 198 vaikeita päätöksiä täytyy päättää, jos haluaa muuttaa kurssia. On syytä kuitenkin myös päättää miten kyseisen päätöksen päättää tuoda esille.

 

 

Missä ja miten olen johtanut?

 

Olen ollut monessa työpaikassa, missä olen ajautunut niin sanottuihin erikoishommiin, mistä on puuttunut johtavan hahmon mentorointi tai tuki. Monta kertaa olen ollut itse tai kaverin kanssa vastuussa tietyn sektorin onnistumisesta, koska kukaan muu ei ole suorittanut samoja tehtäviä. Esimerkiksi Helsingin jokaisen kirkon pihapiirin puhtaanapito ja Fazerin päävaraston viikonlopun toiminnan varmistaminen pienellä kokemuksella.

 

Oppinumero 76 kaikesta selviää, ja ensi kerralla selviää paremmin. jos ei selviä, et ole ollut aikaisemmassa vuorossa paikalla.

Oppinumero 1 jos pomo sattuu tulemaan paikalle kesken sunnuntain tuplapalkan, kun katsot valioliigaa kahden geishalavan välissä ja kysyä – että miksi et tee työtä? suosittelemaan vastaamaan, että en nähnyt sinun tulevan.

 

Nykyisessä pestissä Kooveen B-junioreiden peräsimessä kakkosvalmetajana olen pyrkinyt enemmänkin johtamaan muutosta omassa ajattelussa. Salaperäisesti tutkia, että minkälainen yhteys pelaajaan pitää muodostaa, jotta on mahdollisuus edetä molempien näkövinkkelistä, ilman huutoa tai raivoa Rauman pitsiturnauksessa. Toki valmentajan yli ei saa kävellä – silloin pakka hajoaa ja sitä on hyvin vaikea korjata kesken kiivaan ja raskaan kauden. Vaatii johtavia otteita pitää iso lauma 18-vuotiaita suurin pirtein esittelykuntoisina. Olemme Villen kanssa keskustelleet, että kun puhutaan noin 10 kuukauden rypistyksestä, kohti sitä kirkkainta, vaatii estrogeenistä täynnä oleva joukkue myös auktoritaarista johtajaa.

 En yleisesti ottaen edes tykkää sanasta johtaja. Miksi edes on olemassa sanat johtaja ja valmentaja, eikö myös johtajan täydy valmentaa muurahaisia, anteeksi innostusta omaavia työntekijöitä eteenpäin omalla uralla, ja eikö valmentajankin täydy tietyllä tavalla johtaa asioita tiettyyn suuntaan organisaation sisällä. Nykypäivänä taitaa löytyä myös joku ”hippisana”, valmentava johtaminen. Kokeilin sitä kerran ja se ei ollut minun juttuni. Eikun ihan tosissaan oma kiinnostukseni painottuu palavasti vahvaan valmentavaan otteeseen johtamisessa ja sen ala otsikoihin, samalla siirrellen palasia systemaattisesti eteenpäin yrittäen vaikuttaa otollisesti lopputulokseen.

Oppinumero 343 oma tyyli on aina se millä tulet menemään pisimmälle, et välttämättä nopeitten mutta pisimmälle.

Oppinumero 26 ikänumero ei ole kerroin osaamisessasi, kun puhutaan johtamisesta. Ainoastaan jos tiedät mitä kerrot

 

 

Miten johdan nyt ja miten se näkyy samoassa?

 

 

En ole tästä aivan varma, mutta muutamia ajatuksia asiasta löytyi. Joskus mietin, että haluaisinko edes olla tyypillisessä ryhmänjohtajan asemassa. Todennäköisesti en. Vastuu motivoi, mutta samaan aikaan huomaan usein kaipaavani omaa polkua ja tapaa, ja siihen ei yleensä liity hälinän keskellä olemista, jatkuva puskeminen jonkun asian saamiseksi, puhumattakaan kurssi ohjeistamista miehistölle. Johtamista tapahtuu varmasti monessa eri suhteessa eri tilanteisiin, ja siitä haluaisin oppia vielä lisää akatemian aikana.

Yksi isoimmista kehitettävistä asioista liittyen johtajuuteen on omien havaintojen esille tuominen. Olen huomannut tämän etenkin jäällä, ja se on joskus aika paha – varsinkin valmentajan roolissa. Huomaan usein tilanteita, missä olisi hurjasti parannettavaa, ja iso potentiaali käytettävänä, mutta en sano niitä ääneen. Ajattelen todella kierosti, että jos minäkin ymmärsin tuon tilanteen, niin varmasti ymmärtää tuo pelaajakin. Sitten kuitenkin tilanteen edetessä kohti heikkoa tilannetta kihisen itsekseni, että miksi tuo nyt noin teki. Aika monesti olen myös saanut palautetta, että miksi en sano, jos huomaan. Ei voi olettaa, että muut näkevät tietyt tilanteet samalla tavalla.

 

 

Yritän opetella itseni johtamista ja samalla vaadin sitä myös muilta. On hyvin palkitsevaa nähdä toisten huomaavan ja kokeilevan erilaisia tapoja toimia, samalla saan uutta dataa itselleni käyttöön. Nämä keskustelut ovat erittäin tärkeitä, koska uskon edelleen siihen, että johtaaksesi muita, sinun pitää osata johtaa itseäsi ja tuntea esimerkiksi, miten reagoit tiettyihin tilanteisiin. Keskustelut muiden kanssa antavat mahdollisuuden tarjota uutta näkökulmaa toiselle, mutta myös ymmärtää erilaisia lähtökohtia ja toimintamalleja. Kaikki eivät vain toimi samalla tavalla, mutta samoja metodeja voi yhdessä soveltaa. Johtavassa asemassa olevan henkilön tärkein tehtävä ei ole pelkästään näyttää esimerkillä, vaan löytää erilaisia työkaluja, jolla kohdeyleisö voi sisäistää tiettyjä malleja omalla tavalla. Samoassa missioni on myös johtaa ihmisiä ajattelemaan eri tavalla yrittäjyydestä ja omista rajoista. Yrittäjyys on juuri sitä mitä siitä itse teet, sanana hyvinkin vakiintunut. Lopuksi. Uskon, että erinomainen johtaja synnyttää uusia johtajia. Se on hyvän johtamisen paras lopputulos mielestäni.

 

Markus Tervo 10/2022

Kommentoi