Tampere
18 May, Saturday
16° C

Proakatemian esseepankki

Johtajatulet & muutoksen paradoksi



Kirjoittanut: Salla Vaittinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johtajatulet 2019

 

Olin ensimmäistä kertaa Suomen Partion järjestämässä Suomen suurimassa metsäseminaarissa Johtajatulet -tapahtumassa. Se järjestettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Silloin Hämeenlinnan Evon alueelle kerääntyi 3000 johtamisesta kiinnostunutta ihmistä keskustelemaan, kuuntelemaan ja osallistumaan erilaisiin työpajoihin. Kerron tässä yhdestä työpajasta, jonka aiheena oli muutoksen paradoksit. Muutos on käsitteenä erittäin laaja, ja jätänkin sen sinun, lukijan jobiksi löytää pointteja erilaisiin muutoksiin mitä tiimissä tai työyhteisössä käydään läpi.

 

Työpaja alkoi Aki Hintsan kirjasta tutuilla kysymyksillä; kuka minä olen ja mitä haluan elämässä. Kirjoitin omaan vihkooni nopeasti jotain kuten, olen avoin kokemuksille, opiskelijana pyrin keräämään tietoa ja soveltamaan sitä mahdollisimman paljon käytännössä ja mitä luovampia asioita teen, sitä onnellisempi olen, näin kärjistettynä.

 

Kävimme erilaisia tapoja ja vanhoja malleja viedä organisaatiossa muutoksia läpi. Esimerkiksi kirjoitetaan paperille piste A ja haluttu lopputulos piste B, vedetään näitä yhdistävä viiva ja kirjoitetaan stepit viereen ja sitten viestitään se koko yritykseen. Mitä monimutkaisempia asioita lähdetään muuttamaan, sen vähemmän tiedämme mihin oikeasti tulemme päätymään. Voidaan lähteä kokeilemaan muutosta, seurata ja mitata tarkasti, että mihin suuntaan se muutos vei ja sitten tehdä toimenpiteitä sen mukaan että päästään haluttuun suuntaan. Strategia voi helposti muuttua teatteriksi. Nykyään muutoksen luonne on erilainen. Stepit menevät päällekkäin. Tärkeää on ymmärtää millaisessa ympäristössä pelaa. Työpajassa käytiin erilaisia työelämän caseja läpi, ja niistä yhteisenä tekijänä oli mielestäni se, että johto unohti, että jokaisen case oli ainutlaatuinen omalla konseptillaan, eikä ole mitään yleistä mallia mistä ottaisi mallia.

 

Tärkeää on löytää ne ihmiset, jotka ovat sitoutuneita ja valmiita muuttumaan. Pitää muistaa viidennen tason johtajuus (arvostetaan ihmistä ihmisenä) ja uskallus puhua myös julmistakin tosiasioista. Pelkkä motivointi tai inspirointi muutoksessa ei riitä, vaan luoda tapoja jotka toimivat. On jopa yrityksiä, missä muutosta ajavat ihmiset ovat hierarkian ulkopuolella.

 

Eräs asia, minkä myös oivalsin Johtajatulilla on, että toimimalla heti oikein parantaa organisaatiota mutta myös omaa elämää. Esimerkiksi sellainenkin pieni iso asia kuin yhteisestä siisteydestä huolehtiminen. Koska vaihtoehtoina olisi myös erilaiset selittelyt itselleen, kuten ei ole aikaa tai ei ole vastuussa siitä, milloin oikeastaan tekee myös petoksen itseään kohtaan.

 

Kuten alussa kerroin, muutos on laaja käsite ja tässä toin vain toisenlaisia näkökulmia muutoksen ajatteluun, miten sen sitten ikinä kukin mieltääkin.

 

 

 

 

 

 

Kuva: Suomen Partiolaiset / AtteKesti

Kommentoi