Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Johtajan tehtävä



Kirjoittanut: Aaron Siljander - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Leaders eat last
Simon Sinek
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

 

Millainen johtaja sinä olet? Millaiseksi johtajaksi haluat tulla? Uskon, että jokaisella meistä on kokemuksia hyvistä ja huonoista johtajista. Omat johtajakokemuksemme muokkaava kuvaamme johtajuudesta. Simon Sinek aloittaa kirjansa, Leaders Eat Last, hyvin konkreettisella esimerkillä Yhdysvaltojen armeijasta ja siitä, mitä johtajuus parhaimmillaan on. 

 

Johtajan tehtävä on huolehtia alaisistaan, pitää heidät turvassa, sekä antaa alaisilleen arvoa. Mitä yrityksen omistaja tai toimitusjohtaja olisi ilman yrityksessä työskenteleviä ihmisiä? Ei juuri mitään. Yritys tarvitsee työntekijöitä toimiakseen ja tuottaakseen arvoa, kun taas työntekijät tarvitsevat töitä tullakseen toimeen. Jos hyvin käy, työntekijä pitää työstään ja pysyy työpaikassa pitkään. Ihanteellisessa tilanteessa työntekijä suorastaan rakastaa työtään. Mutta mitä työnsä rakastaminen vaatii? Sinek kertoo kirjassaan yritysrakennuksen aulassa työskentelevästä työntekijästä, joka rakastaa työtään. Työnsä rakastamiseen johti se, että rakennuksessa työskentelevät yrityspomot ohi kulkiessaan kysyivät, oliko tällä työntekijällä kaikki hyvin ja tarvitsiko hän jotakin työnsä suorittamista varten. Yritysten pomoja ei välttämättä oikeasti kiinnostanut, kuinka työntekijällä menee, mutta he saivat hänet tuntemaan oman työnsä tärkeäksi ja arvostetuksi. Kuulostaako paljolta? Omasta mielestäni tämän tulisi olla normaali käytäntö yrityksessä, saada työntekijät tuntemaan oma työnsä arvostetuksi 

 

Entisessä työpaikassani tunsin oman panokseni tärkeäksi ja arvostetuksi. Esimieheni kävi silloin tällöin kyselemässä tiimimme kuulumisia ja keskustelimme paljon tiimin sisällä eriaiheista. Esimiehemme uhrasi omaa aikaansa ja energiaansa tullessaan kysymään kuulumisiamme. Tunsin itseni tärkeäksi. Työilmapiiri oli todella hyvä. Armeijassa ollessani sain kokea huonoja johtajia paljon, hyviä johtajia hieman vähemmän. Monella varusmiesjohtajalla oli niin sanotusti noussut johtaja-asema hattuun. Hyvät johtajat säilyttivät esimiesasemansa, mutta ”kaveerasivat” silti nuorempien varusmiesten kanssa. Otin näistä esimerkeistä oppia ja tiesin, millainen johtaja halusin olla. Olin oma itseni. Luonnostaan osa ihmisistä on hyviä johtajia ja osasta tehdään johtajia, vaikka he eivät olisikaan hyviä siinä. Johtajan tulee olla valmis asettamaan muiden etu oman etunsa edelle ja johtaa muita esimerkillään. 

 

 

 

 

 

Kommentoi