Tampere
29 May, Wednesday
25° C

Proakatemian esseepankki

Jason Fried – ReworkKirjoittanut: Vili Anttonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jos aiot perustaa uuden yrityksen tai saada yritykseesi uutta kipinää niin sinun kannattaa lukea Rework. Reworkissä kerrotaan uusista tavoista johtaa yritystä, jotka rikkovat vanhoja bisnesmaailmaan liittyviä normeja. Kirjassa toistuvasti esiintyvä idea on pitää yritys pienenä, tuottavana ja keskitettynä. Hienointa kirjassa on se, että esitettyjä ideoita pystyy myös hyödyntämään kaikessa muussakin tekemisessä kuin yrityksen johtamisessa.

Kirjassa käsiteltiin paljon erilaisia normeja rikkovia bisnesratkaisuja ja ajattelutapoja. Yksi ajattelutavoista liittyi suunnittelemiseen. Friedin mukaan yrityksen suunnitelmia ei kannata tehdä vuoden päähän. Kannattaa mieluummin miettiä, että mitä tekee tällä viikolla, mikä on tärkein asia tällä hetkellä ja keskittyä näiden asioiden tekemiseen. Tämä keino saa yritykset keskittymään olennaisiin asioihin ja samalla keventää kuormaa, mitä suurista suunnitelmista yleensä kertyy. Tätä ideaa pystyy hyödyntämään myös ryhmätöissä työnjakamisen ja suunnittelun yhteydessä. Fried totesi kanssa, että suunnitelmia kannatta kutsua mieluummin arvauksiksi kuin suunnitelmiksi. Tämäkin vähentää turhien asioiden murehtimista.

Fried kertoo kirjassaan myös yrityksen kasvun tärkeydestä. Pääpointtina on, että yrityksen kasvulla ei ole väliä, kunhan sinä olet tyytyväinen. Yrityksen koko on henkilökohtainen ja kirjassa painotettiin löytämään omalle yritykselle optimaalinen koko. Optimaalinen koko saattaa olla, vain sinä ja sinun läppärisi tai 200 henkilöä, sen tiedät vain sinä itse. Optimaalisen koon löytäminen on tärkeää, sillä se mukavoittaa yrityksen johtamista ja auttaa johtajan näkökulmasta pitämään yrityksen hallinnassa.

Hyvin keskeisessä pohdinnassa oli työntekijöiden asema ja miten sitä voisi parantaa. Kirjaa lukiessa pystyin samaistumaan erittäin hyvin tästä aiheesta kertoviin asioihin. Kirjassa sanottiin, että ”Työntekijäsi eivät ole 13 vuotiaita” ja siihen viitaten, että jokaiseen tekoon ei pidä tarvita johtajalta lupaa, koska se vähentää omaa ajattelua ja kekseliäisyyttä. Esimerkkinä työskentelin yhdessä suuressa myyntifirmassa kolme vuotta. Olin puolet ajasta Lahden toimistossa ja puolet Tampereen toimistossa. Lahdessa työntekijät olivat jatkuvasti tarkkailun alla ja kaikki uudet ideat piti suodattaa pomojen kautta. Tampereella taas työntekijöillä oli vapaammat kädet myyntiin ja uusiin spiikkeihin. Vapaus oli näistä vaihtoehdoista huomattavasti parempi ja sen huomasi jo palkassakin. Tampereella tein vähemmän aikaa töitä ja sain melkein tuplasti enemmän palkkaa. Eli vapaus päättää asioita tuo paljon hyviä juttuja mukanaan ja suurimmat niistä ovat motivaatio sekä tehokkuus.
Pidin kirjasta todella paljon. Se oli erittäin kevyttä luettavaa ja teksti oli helposti ymmärrettävää. Kaiken lisäksi kirjaan oli saatu mahdutettua huumoria sekä monenlaisia kuvia. Kirja herätteli paljon ideoita, miten yritystä pitäisi ja voisi pyörittää. Voin suositella ihan kelle tahansa Reworkin lukemista, sillä kirjassa kerrottuja ideoita pystyy myös hyödyntämään ihan normaalissa joka päivän arjessakin.

Kommentoi