Tampere
17 May, Friday
20° C

Proakatemian esseepankki

Jääkahvilan perehdytyssuunnitelma



Kirjoittanut: Eevi Piipponen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Olen kokenut hyvin monessa eri työpaikassa epätasa-arvoista johtamista, ja esihenkilöillä ei ole selkeitä ohjeita työntekijöilleen. Tämä on johtanut siihen, että jokainen toimii tyylillään ja työnlaatu näin ollen hyvin usein kärsii tai muuttuu kiireen alla sekalaiseksi. Koska Jääkahvilan työntekijöihin kuuluu sekä Hurmoksen että Ropinan tiimiyrittäjiä, loin selkeät ohjeet ja raamit, kuinka työvuoroissa tulee toimia. Seuraavaksi esittelen työtehtävät aamu-, väli- sekä iltavuoroon. Tässä on myös “malli”, kuinka suunnitelman perehdytyssuunitelman voi luoda kevyelläkin otteella.

 

Perehdytyssuunnitelma 

 

Lukekaa jokainen perehdytyssuunnitelma huolellisesti läpi ja sisäistäkää asiat, jotta työnteko myös kovan kiireen aikana onnistuu. Jokaisen kuuluu hallita kaikki osa-alueet, sillä työtehtävät tulee päivän aikana muuttumaan. Kiireen alla paine on kova, mutta laadukkaalla ja ystävällisellä asiakaspalvelulla erotumme ja pidämme homman kasassa. Paniikki saattaa tulla, mutta se ei saa koskaan näkyä asiakkaan suuntaan. Eeviltä ja Greniltä voi aina kysyä apua ja me autamme aina parhaamme mukaan.  

 

Aamuvuoro 

Aamuvuoro on kiireellisintä aikaa, joten täytyy olla todella tehokas. Aamuvuorossa on 2–4 henkilöä päivästä riippuen ja Eevi sekä Gren saapuu joka päivä myös avuksi. Aamuvuoron aikana on saatava jääkahvila täysin valmiiksi. Seuraavaksi löydätte selkeän luetelman siitä, mitä jääkahvilan aamuvuorossa kuuluu tehdä. WhatsAppissa löytyy video, mitä löytyy mistäkin varastoista ja siellä on kaksi isoa ahkiota, joilla pystytte helposti kuljettamaan tavaroita varastoista jäälle. 

  1. kasata valkoinen teltta
  2. kuljettaa kaikki murikat sekä kaasupullot jäälle. 3 kaasupulloa menee vihreään telttaan 3–4 murikan lisäksi. Yksi muurikoista on pyhitetty kokonaan gluteenittomille letuille.
  3. vihreään telttaan tulee myös yksi valkoinen pöytä, minkä päälle laitetaan lautaset, hillot, taikinat, kermavaahdot, ruoanteko välineet, rasvat, haarukat ja veitset. 
  4. valkoiseen telttaan viedään seuraavat asiat:
  5. termospullot (5 termospulloon tulee kuumaa vettä ja vesi keitetään vedenkeittimellä. 3 termariin tulee kahvia). 
  6. lautaset, servietit, lusikat ja kahvikupit
  7. käteiskassa
  8. maksupäätteet ja matkalaturit (tuokaa matkalaturit omasta takaa, sillä puhelimestanne loppuu hyvin nopeasti akku. 
  9. makkarat, munkit, donitsit (katsokaan sään mukaan, kuinka paljon tuotteita otetaan pakastimesta sulamaan)
  10. grilli ja kaasupullo
  11. ottimet, grillaustarvikkeet
  12. putsausvälineitä
  13. mehu tiiviste ja tälle kannu, kaakao jauhe
  14. roskis
  15. ruokapöydille viedään sinapit sekä ketsupit ja eurolavojen päälle laitetaan räsymatot.
  16. jäälle tulee myös nuotiopisteitä ja ne laitetaan, mikäli ei sada ja tuuli on suhteellisen Näiden ympärille voi laittaa retkituoleja. Puut löytyvät rannasta.
  17. roskiksia viedään vihreään telttaan yksi, valkoiseen telttaan yksi ja asiakkaille 1–2 kappaletta selkeisiin paikkoihin
  18. napakelkan kasaaminen (isopuupätkä ja pulkka)
  19. viedään hinnasto kyltti jäälle ja opaste kyltti rantaan puuta vasten, mikäli se siinä pysyy. Koitamme keksiä ratkaisut, kuinka saisimme kyltit pysymään pystyssä, kovan tuulenkin myötä
  20. valkoiseen telttaan tulee kaksi pöytää ja grilli ja tuotteet tulee asetella järkevästi niin, että juomien antaminen on helppoa ja asiakkaille kuuluvat tarvikkeet ovat helposti saatavilla
  21. maali ja lasten pulkat/stiigat asetellaan jonnekin kauniiseen riviin, niin että lapset voivat niitä käyttää. Kenties napakelkan läheisyyteen voisi nämä laittaa
  22. kermavaahdon vatkaaminen

 

Välivuoro 

Kun työpäivä alkaa on paikalla 4 tai 6 henkilöä päivästä riippuen. Apuna saattaa olla myös Eevin äiti Marjo tai Eevin iskä Tomi. He auttavat teitä myös parhaansa mukaan. Arkisin työtehtäviä voi vaihdella rennommin asiakasmäärästä riippuen, mutta kiireisenä viikonloppuna työtehtävät jakautuvat kutakuinkin näin: 

  • kaksi ihmistä valkoisessa teltassa: toinen ojentaa syötäviä tai juotavia ja ottaa maksun. Toinen paistaa makkaroita ja ojentaa juomia/leivonnaisia asiakkaille. Laitamme kuvan tällä viikolla, kuinka valkoisen teltan tuotteet olisi hyvä asetella, jotta ns. ”palvelupolku” olisi mahdollisimman järkevä
  • kaksi ihmistä paistaa teltassa lettuja ja vie niitä asiakkaille
  • yksi on ns. juomavastaava eli vastaa siitä, että valkoisessa teltassa on jatkuvasti kuumaa vettä ja kahvia. Kahvi ja vesi tehdään rannassa lämpöisessä varastossa ja tähän löydät ohjeet alhaalta
  • yksi henkilö on jatkuvasti kaikessa apuna ja tauottaa muita henkilöitä
  • vaihdelkaa työtehtäviä tarpeeksi usein, sillä teltassa on todella lämmin, mutta siellä on myös todella huono ilma.

 

Iltavuoro 

Iltavuoro alkaa, kun suljemme eli klo. 17. Jos on todella hyvä sää ja asiakkaita riittää, voimme olla pidempään auki ja työpäivänne jatkuu, mikäli näin haluatte. Iltavuoron tehtävät: 

  • kerätään kaikki roskat muovipusseihin ja viedään ne Grenin autolle! Mitään roskia ei jätetä rauhaniemeen
  • kaikki tavarat viedään kylmävarastoon kauniisti hyllyille kasaan. Eli pöydät, kyltit, muurikat, grillit, nuotiopaikat, kaasupullot yms. (tästä tulee kuva myöhemmin)
  • lämpöiseen varastoon tulee aterimet, juomat, ruoat yms. Mutta ollaan tässä tarkkana. Esimerkiksi jos olette sulattaneet munkkeja, ei niitä saa laittaa enää takaisin pakastimeen vaan ne kuuluu laittaa jääkappiin. Eli pakastettuja tuotteita ei saa pakastaa enää uudestaan ja sulatetut tuotteet siirretään jääkaappiin. Tarkkaavaisuutta siis siihen kuinka paljon mitäkin sulatetaan, sillä haluamme välttää hävikkiä viimeiseen asti. 
  • laitamme kuva, kuinka tavarat tulee sijoittaa lämpöiseen varastoon, sillä Rauhaniemen ”päällikkö” Kati on hyvin tarkka tästä. 
  • valkoinen teltta laitetaan kasaan ja viedään wc ”varastoon”
  • käteiskassa Eeville, jos hän ei ole paikalla niin Grenille

 

Lettujen paistaminen 

  • kun kassahenkilö ottaa räiskäletilauksia vastaan, kirjoittaa hän post it lapulle mitä ja kenelle. Eli esimerkiksi 3 x makea ja 1 x suolainen feta/kinkkujuusto. Koska meillä on toistaiseksi valikoimassa mansikka, mutta myös vadelma hilloa, kirjoitetaan asiakkaan toiveen mukaan M tai V eli mansikka tai vadelmahillo. Jos asiakas ottaa 3 makeaa lettua, mutta eri hilloilla, niin se merkataan seuraavasti:
  • 3 x makea, 2 x V, 1 x M
  • 3 x suolainen, 2 x feta ja 1 x kinkkujuusto
  • nutella merkitään erikseen eli + nutella, ja jos useampi haluaa nutellaa, laitetaan siihen 2 x nutella
  • lappuun kirjoitetaan myös räiskäleen ostajan etunimi, jotta hänet löydetään myöhemmin
  • ”apulainen” valkoisessa teltassa kuljettaa laput vihreään telttaan/vihreän teltan henkilöt nappaavat niitä kassalta mukaan. Kommunikoikaa räiskälejonon pituudesta
  • makea lettu paistetaan normaalisti ja se taitetaan kerran ja sen päälle asetetaan hillo ja kermavaahto vierekkäin. Kauniimpi pinta aina ylöspäin eli ns. ruskeampi puoli
  • suolainen lettu: taikina asetetaan murikalle ja käännetään kerran. Sen jälkeen, kun letun molemmat puolet ovat paistuneet, käännettään räiskäle vielä kerran ja suolaista taikinaa asetellaan räiskäleen toiselle puolelle kahden ruokalusikallisen verran ja levitetään kauniisti. Tämän jälkeen letun toinen puolisko käännetään ns. suolaisen täytteen päälle ja lettu on valmis. Eli kaunis ruskea pinta ylöspäin. 
  • gluteeniton lettu taikina on valkoisessa ämpärissä
  • mustissa ämpäreissä on normaalia lettutaikinaa ja se on vegaanista

 

Juomien tekeminen 

  • vedet ja kahvit keitetään lämpimässä varastossa, mutta vesi haetaan wc varastosta. Emme saa käyttää kuumaa vettä, joten tarkkuutta siihen. Laittakaa aamuvuorossa roskikseen jätesäkki, jotta kahvipurut voi heittää sinne. 
  • vettä keitetään veden keittimellä, joita on 2 kpl ja ne kaadetaan suoraan termareihin.
  • kahvia keitämme 15 litraisella perkolaattori keittimellä ja siitä valutetaan kahvi suoraan termareihin ja kuljetetaan jäälle. 
  • muistakaa että viidessä termarissa täytyy olla kuumaa vettä ja kolmessa termarissa kahvia. Mikäli on kova kiire, yksi vesi termoskannu tyhjenee noin 10 minuutissa eli kiire on kova. 
  • kaakon tekeminen: kuumavettä ja 3 teelusikallista kaakaojauhetta. Saatamme myöhemmin vaihtaa kaakao pusseihin. 
  • Mehun tekeminen: kuumaa vettä kippoon ja mehu tiivistettä pieni määrä sekaan. 

 

Muuta huomioitavaa: 

  • vihreässä teltassa on todella lämmin ja siellä pärjää jopa t-paidassa eli huomioikaa kerrospukeutuminen
  • valkoinen teltta asetellaan aina niin että selkä on järvelle päin, koska muuten tuuli heittää kaikki sisällä olevat tuotteet maahan
  • kermavaahto vatkataan rannassa sähkövatkaimella 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi