Tampere
22 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtaminen & taloudellinen tasapainoKirjoittanut: Verneri Halttula - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Itsensä Johtaminen
Raija Salmimies
Sirkku Ruutu
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Itsensä johtaminen & taloudellinen tasapaino

 

 

Itsensä johtaminen on laaja käsite ja se koskettaa meitä kaikkia, missä ikinä toimimme ja työskentelemme. Arjen haasteita meistä kukaan ei pääse karkuun, joten hyvät itsensä johtamisen taidot takaavat balanssin arkeen ja antaa meille mahdollisuuden organisoida omaa toimintaamme paremmin. En ollut ennen Proakatemia aikaani kuullutkaan koko itsensä johtamisen taidoista, ja olen mielestäni oppinut hyödyllisiä taitoja tiimiakatemiassa asian saralta. Käytän artikkeleja, sekä itsensä johtamiseen liittyvää kirjaa lähteenäni  esseeseen. Käytän lisänä itsensä johtamisen, budjetoinnin, sekä sijoituksien pajoja lähteenä tässä esseessä. Perehdyn lisäksi talouden hallintaan ja varallisuuden kerryttämiseen itsensä johtamisen opeilla.

 

kuva 1, pixabay

Itsensä johtamisen tärkeys

 

 

Saatamme unohtaa joskus, kuinka tärkeää on johtaa itseään oikeilla metodeilla omassa arjessa. Aihe on ollut Kipinä-tiimissämme tapetilla ja olemme pitäneet useita pajoja asiaan liittyen. Itseni kohdalla suurimmat ongelmat itsensä johtamisen saralla on ollut ajanhallinta, sekä taloudellisen tilanteen tasapainottaminen opintojen ohella.

Opiskellessamme yrittäjyyttä ja tiimijohtamista, joudumme pallottelemaan paljon arkirutiinejamme ja harrastuksiamme akatemian ulkopuolella, ja samaan aikaan saada opintopisteet kerrytettyä toivotulla tavalla. Jokaisella meistä on kuitenkin oma oppimistyylimme. Tässä kirjastani löydettyjä oppimistyylejä, joista ehkä lukija löytää oman tyyppinsä:

 

 • Visuaalinen

Visuaalinen ihminen käyttää sanoja, jotka liittyvät näkemiseen. Hän katsoo maailmaa kuvamaailmasta käsin. Visuaaliset oppijat ovatkin juuri niitä jotka muistavat taulukot ja mindmapit hyvin ja osaavat perata asioita niiden kautta parhaiten. Omasta tiimistäni löydän jo useita visuaalisen oppimistavan omaavia henkilöitä. Intovisiossa ja parissa muussa projektissa ollessani olen huomannut Ala-seppälän Arton rakastavan taulukoita ja visuaalisia lähestymiskulmia luodessamme uusia strategioita. Uskon että esimerkiksi Arto oppii parhaiten visuaalista opetustyyliä lähestyvässä toimintamallissa.  Visuaalisia sanoja ovat muun muassa näkyä, näkökulma, värittää, loistava ja silmäillä. Visuaalinen ihminen elehtii paljon, käyttää käsiään puhuessaan ja saattaa piirtää ilmaan. Hänen puheensa on nopeahkoa ja ääni usein korkea.

Visuaalinen prosessoi asioita nopeasti ja voi olla kärsimätön. Asioiden ja suunnitelmien järjestys on usein visuaalisille oppijoille tärkeitä. Oppimisessa hänelle tärkeitä ovat kuvat ja mielikuvat. Kirjallisen informaation on oltava selkeätä ja visuaalisesti kaunista. Muistellessaan menneitä tai suunnitellessaan tulevaa visuaalinen ihminen ”katsoo mielikuvia” eli silmät katsovat ylöspäin.

 

 • Auditiivinen

Auditiiviselle ihmiselle kuuloaistimuksiin liittyvät asiat ovat tärkeitä. He saattavat muistaa pajan vetäjän tai opettajan äänestä ja äänensävystä asioita, ja sitä kautta palauttaa mieleen opitut asiat. He käyttävät sellaisia sanoja kuten kuulostaa, selittää, mykistävä, humisee ja puhutteleva. Asento ja eleet ovat hillitympiä kuin visuaalisella ihmisellä, sillä kuunteleminen on heidän paras haavi oppimisen meressä. Kun auditiivinen ihminen ”kuuntelee”, saattaa pää olla hieman käännettynä, jotta kuulisi paremmin. Itse löydän itseni ainakin tästä osiosta. Tosin en tiedä onko pääni käännettynä vain prosessoinnin ja tavan vuoksi, vai olenko oikeasti alitajuntaisesti kuuntelemalla oppija. Koen kuitenkin olevani hyvin käytännönläheinen ja opin tehdessäni konkreettisesti asioita. Nyt kyse on lähinnä teoreettisesta oppimisesta, joten takaisin asiaan. Auditiivisilla oppijoilla puhe on keskinopeaa ja äänen korkeus keskitasoa.

Auditiivista oppijaa vetävät puoleensa äänet, jotka toisaalta myös ärsyttävät häntä. Keskittyminen saattaa herpaantua, mikäli ympärillä on liikaa hälinää, tai jokin äkillinen ääni saattaa herpaannuttaa keskittymiskyvyn täysin. Oppimisessa auditiivinen ihminen selittää mielessään itselleen sanojen merkityksen (tarvitsee hieman aikaa). Silmänliikkeet ovat samalla tavalla lukusuuntaiset, mutta tapahtuvat keskellä silmää. Kipinässä ollessani löydän tiimistämme useita oppijoita myöskin tästä kategoriasta.

 

 • Kinesteettinen

Kinesteettiselle ihmiselle tuntemukset ovat tärkeitä (tuntemus ei kuitenkaan ole sama kuin tunne). Haju ja maku aistitaan selvästi. Hän käyttää sanoja tuntuu, hiostaa, kirpaisee, makea, sormituntuma jne. Kinesteetikon elehtiminen ja liikkuminen on rentoa ja pehmeää. Puhe on hidasta ja ääni matalahko. Tällaisen oppijan saattaa tunnistaa siitä että hän näyttää hyvin pohtivalta ja ei välttämättä ota pajoissa niin paljon puheenvuoroja. Kuitenkin suunsa avatessaan, on anti ulospäin hienoa ja kiteytettyä. Kassu on erittäin hyvä esimerkki tällaisista ominaisuuksista tiimissämme.

Toiminnan mukavuus on kinesteetikolle tärkeää ja leppoisa ilmapiiri merkitsee hänelle paljon. Puhuessaan hänen silmänsä kääntyvät alas ja katse saattaa olla alas vedetty. (Salmimies & Ruutu. 2014)

 

 

 

Ajanhallinta

 

 

Ajanhallinta on yksi isoimmista ongelmista varsinkin akatemialla, kun projektien ja koulutusohjelman noudattamisen lisäksi siviilissä tapahtuu paljon. Osalla saattaa olla lapsia, harrastuksia, töitä tai muita aikaa vieviä tekijöitä opiskelujen ulkopuolella. Itse olen saanut omaa ajanhallintaani parannettua kalenterin avulla ja saanut järjesteltyä hektisen arkeni. Vaikka menoja on paljon, antaa kalenteri minulle rauhan siihen, ettei mihinkään ole kiire. Tässä taulukko ajanhallinnan itseanalyysiin: (Salmimies & Ruutu. 2014. luku. 4.9)

 

Kuva: Ajanhallinta (Mukaillen Covey)

 

Kirjassani annetaan hyviä ohjeita ajanhallinnallisiin ongelmiin joita jokainen voi noudattaa saadakseen arkensa balanssiin. (Salmimies & Ruutu, 2014, luku. 4.9)

 

 1. Merkitse kalenteriisi kiinteät rutiinit (esim. työpalaverit, ruokatauot, töiden suunnitteluaika, harrastukset, matkat, vapaa-aika). Pidä huolta, että et luovuta vapaa-aikaasi aikavarkaille.

 

 1. Keskustele säännöllisesti työajoistasi, matkoistasi, harrastusten viemästä ajasta perheesi tai asuinkumppaniesi kanssa ja synkronoi ajankäyttösi huomioiden heidän tarpeensa.

 

 1. Ole tarkkana, ettet ylikuormita suunnitelmaasi. Levolle tulee varata riittävästi aikaa. Tiukan rupeaman jälkeen on hyvä varata pidempi rentoutumisjakso. On hyvä varata työajasta ainakin 30 % odottamattomille kiireisille tärkeille asioille.

 

 1. Mieti, oletko aamuihminen vai iltaihminen ja sijoita tärkeimmät tehtäväsi siihen kohtaan päivästä, jolloin olet energisimmilläsi.

 

 

 1. Aseta omat aikarajasi.

 

 

 

Talouden tasapaino

 

kuva 2, pixabay

Talous ei ole maailman helpoin asia saada järjestykseen opintojen ohella. Itse olen joutunut tekemään töitä aktiivisesti opiskellessani, jotta rahani riittävät opiskeluun ja elämiseen. Taloudellisen tasapainon saavuttamiseen helpottaa budjetointi, eli rahaliikenne, mitä tulee ja mitä menee. Budjetoinnin isoimmat hyödyt näkyvät siinä, että osaat pitkälle aikavälille ennustaa, mihin varasi riittävät. Jos en itse tee budjettia taulukkooni, käytän alku kuukaudesta aivan liikaa varojani, ja köyhdyn käyttötililtäni loppukuuta kohden joutuen nipistämään pienistäkin asioista. Sauran pitämässä budjetointi ja talous pajassa pääsimme näkemään, ettei oman elämän rahamenojen ja tulojen budjetointi ole todellakaan mikään vaikea asia. Sen pystyy tekemään jokainen, mutta se vaatii vain aluksi hiukan kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta. Lopputulema on kuitenkin se, että osaat hallinnoida vähintäänkin kuukausitasolla omat rahankäytölliset asiasi hyvin. Asiaa tietysti saattaa vaikeuttaa epäsäännölliset tulot ja menot, mutta budjettitaulukkoa pystyy aina muokkaamaan mahdollisten muutostekijöiden sattuessa. (Salmimies & Ruutu. 2014)

 

Taloutta kannattaa seurata aktiivisesti arkirutiineissa, sillä yrittäjinä meillä on suuri vastuu hallita yritystemme rahankäyttöä.

 

 

 

Sijoittaminen ja kiteytys

 

 kuva 3, pixabay

Monet meistä pelkäävät sijoittamista, ja kuvittelevat sen olevan vain niille, jotka omistautuvat sille täysin. Sijoittaminen on kuitenkin tehty todella helpoksi nykypäivänä ja sen pystyy aloittamaan käytännössä kuka vain, millä alkupääomalla vain. Sijoittamisen pajassa Kassu ja Tuomas kertoivat meille, kuinka yksinkertaisilla budjetoinnin taktiikoilla pystyy saamaan joka kuukausi pienen siivun rahastoihin ja osake/asunto sijoitustilille. Esseessä edellämainitun elämänhallinnan ja taloudellisen tasapainon tasaamiseksi suosittelen kaikille itsekin sijoittamisen aloittamista jo varhaisessa vaiheessa. Pienellä riskillä pystyy saavuttamaan vuosien saatossa isoja voittoja, ja kuten edellä mainitsin, on pienen siivun siirtäminen kuukausittain kultaakin arvokkaampaa. En lähde kuitenkaan mainostamaan mitään tiettyjä sijoitus sivustoja, mutta tulee muistaa, että pankkien salkunkantajat ja nettialustat indeksisijoituksiin on erittäin hyvä tapa saada lisätietoa ja turvaa omille sijoitusvaroille.

 

Esseen aihe oli minun henkilökohtaista elämääni hyvin läheltä liippaava ja uskon myöskin, että lukija tavoitti esseestä omaan käytäntöönsä hyviä oppeja ja koppeja. Itsensä johtamiseen liittyen on monia eri tapoja, mutta tässä oli aiheen tiimoilta muutama esimerkki. Tehdään siis yhdessä arjestamme helpompi, ja otetaan vastaan apu ulkopuolisilta toinen toisiamme auttaen.

 

 

 

Lähteet:

 

Salmimies, R, Ruutu, S. Itsensä Johtaminen 2014, Alma Talent Oy

Ajankäyttö/Itsensä johtamis-paja, Kipinä Osk

Budjetointi-paja, 10.11.2022, Kipinä Osk

Sijoitus-paja, 11.11.2022, Kipinä Osk

Kommentit
 • Elina Valve

  Mukavasti kirjoitettu essee! Ehkä itseltäni katkesi punainen lanka miksi aloit puhumaan oppimistyyleistä, mutta niistäkin oli mielenkiintoista lukea. Itse koen että olen eniten visuaalinen oppija 🙂 Kalenteri on hyvä työväline aikataulutukseen, ja mainitsit esseessä että vapaa-aikaan tulee myös aikatauluttaa tarpeeksi aikaa. Sama pätee myös rahankäyttöön. Rahaa voi budjetoida tiukasti ja tarkasti, mutta kukaan ei elä juutalaisena, kannattaa budjetoida myös “hupirahaa” itselleen. Elämästä pitää myös nauttia.

  12.11.2022
Kommentoi