Tampere
29 May, Wednesday
24° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtaminen kevään tohinoissaKirjoittanut: Amanda Teuho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Elämän tarkoitus
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Meidän aloittaessa Proakatemialla tammikuussa tuli nopeasti korona ja sen mukana tulleet poikkeusolot ja epätietoisuus mukaan koulunkäyntiin. Olimme vasta aloittanut tiimi ja olimme saaneet juuri perustettua yrityksen ja tehneet sen vaatimat paperityöt, sekä muut alkuvaiheessa tehtävät jutskat. Siirryimme etätyöskentelyyn ja yritimme tiimin kanssa jotenkin tiimiytyä etänä ja samalla miettiä projektia, joka sopisi poikkeusoloihin, mutta emme päässeet yhteisymmärrykseen siitä mitä voisimme tehdä. Nämä poikkeusolot sai varmasti entistä enemmän miettimään mitkä ovat itselle tärkeimpiä asioita ja mihin haluaa keskittyä kun karanteenit ja kokoontumiskiellot rajasivat entistä ”normaalia” elämää radikaalistikin. Silloin ymmärsi miten tärkeää oli nauttia ja iloita pienistäkin asioista, jotka ennen tätä tuntuivat vain normipäivän jutuilta, koska näköjään mikään ei ole itsestäänselvää.

Kevään kuluessa Kesäkahvila Lempi etsi Akatemialta yritystä, joka pyörittäisi kahvilaa kesän ajan, joten siinä enempää pohtimatta päätimme Joonan kanssa ryhtyä hommiin ja kahvilayrittäjiksi! Päätös oli paras minkä olemme Akatemia aikana tehneet, koska kahvila antoi meille paljon oppeja, joista olisimme jääneet paitsi jos emme olisi vain tarttuneet härkää sarvista. Myös ilman koronan mukana tulleita poikkeusoloja mietimme olisimmeko ikinä ruvenneet kesäkahvilan pyörittäjiksi, joten jos hyviäkin asioita pitää miettiä tästä ajasta niin ainakin saimme yhden upeimmista oppikokemuksista . Kevät oli kulunut enimmiten näytön äärellä etäkoulussa, joten olimme täynnä intoa suunnittelemassa ja aloittamassa kahvilan pyörittämistä. Ja onhan oman kesäkahvilan pitäminen varmaan ollut monen pikkutytön unelmakin ( ainakin mun?) ja nyt pääsin toteuttamaan sen!

Kun saimme varmistuksen, että saamme Kesäkahvila Lemmen haltuumme kesän ajaksi, aloimme keräämään tiimiä, jota kiinnosti myös lähteä mukaamme pyörittämään kahvilaa.
Olemme Joonan kanssa niin samanlaisia ihmisiä eli ihmisiä, jotka ryhtyvät hommiin sen enempää miettimättä, asenteella, että tekemällä oppii. Sen huomasi monesti kesän aikana niin hyvässä kuin pahassa! Muistan kun olimme niin innoissamme jopa tukkukortistamme, että haimme tukusta juomat, sipsit ja karkit jo ennen kuin meillä oli edes itse kahvilaa, johon olisimme saaneet vietyä tavarat! Kannoimme sitten kaikki painavat juomalavat minun kerrostaloasuntoon ja muutaman päivän päästä takaisin sieltä, kun saimme avaimet kahvilalle. Eli tässäpä hyvä esimerkki siitä kuinka mietimme vasta hieman liian myöhään. Olimme vain niin innoissamme siitä, että vihdoin pääsimme taas tekemään kunnolla jotain emmekä keskittyneet vain etätyöskentelyyn!

Olen kuunnellut ja lukenut monia itsensä johtamisen kirjoja ja käytän niistä saaneita vinkkejä, ohjeita ja ajatuksia myös tämän esseen kirjoittamiseen. Mielestäni tärkein taito, jota kaikkien tulisi kehittää jatkuvasti on itsensä johtaminen. Monet ongelmat ovat helposti ratkaistavissa vain sillä, että opettelet johtamaan itseäsi ja opit täten erottamaan itselle merkitykselliset asiat, panostamaan niihin ja järjestelmään arkeasi niin, että tärkeille asioillesi jää aikaa. Eli teet elämästäsi oman näköisesi ja nautit siitä!
Kahvilaa pyörittäessä kiinnitin huomiota siihen, että työn ei pitäisi tuntua pakonomaiselta työltä vaan halusin nauttia joka hetkestä ja tässä onnistuin hyvin. Oli hyvä muistaa kahvilalla sekä muussakin elämässä, että koskaan et ole ”perillä” tai menestynyt jos et aseta konkreettisesti sitä tavoitetta mitä sinulle tarkoittaa olla perillä ja menestynyt. Menestymisen määrittely minulle onkin muuttunut muutamaan otteeseen jo akatemia aikanakin, mutta tällä hetkellä se tarkoittaa minulle sitä, että peilistä minua katsoo ihana tyyppi hyvällä fiiliksellä, nauttien elämästään ja voin katsoa aikaansaamaani ja todeta ilolla ja ylpeydellä olevani sen takana. Voin sanoa, että nämä kaikki menestymisen kriteerini toteutuivat kahvila Lemmellä.

Elän 90% elämästäni ajatellen asioista ja kokemuksistani positiivisesti ja muistellen hyviä asioita ja koen tämän suureksi vahvuudekseni. Tiedän, että tästäkin keväästä ja kesästä olisi saanut kirjoitettua myös täysin päinvastaisen esseen keskittymällä negatiivisiin puoliin, (kyllähän niitäkin löytyi!?) mutta miettisin vain miksi ajattelisin asioiden negatiivisia puolia, koska se aiheuttaisi huonompaa mieltä niitä pohtiessa. Lifecoach tunneilta ja itsensä johtamisen kirjoista mieleeni on jäänyt yksi sanonta vahvemmin kuin muut ja siihen mielestäni kannattaisi monen kiinnittää huomiota ja näihin sanoihin on hyvä lopettaa myös tämä essee. ”Emme voi vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten siihen suhtaudumme.”

Kommentoi