Tampere
17 May, Friday
14° C

Proakatemian esseepankki

Intohimon palo



Kirjoittanut: Fanni Sillanpää - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Intohimo sytytkö?
Minna Marsh
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen ennen kokenut itseni suhteellisen hyväksi sopeutumaan erilaisiin ja uusin tilanteisiin, mutta Proakatemia on opettanut minulle siitä jälleen uusia puolia. En ehkä koekaan olevani niin nopea sopeutumaan. Olen ollut nyt puoltoista vuotta opiskelemassa yrittäjyyttä ja tiimijohtamista Apajassa. Ja voin täysin rehellisesti sanoa, että alan nyt vasta olemaan menovaihde silmässä. Kesäloma on juuri alkamaisillaan koulusta, mutta lomaa en tarvitse tällä hetkellä yhtään, tarvitsen ainoastaan projektin kesäksi. Voisiko sanoa, että minulle on syttymässä intohimo projekteissa? Luin Minna Marshin kirjoittaman kirjan intohimo sytytkö? kirjan. Marsh kehotti lukemaan kirjan, mikäli lukija haluaa syttyä elämän mahdollisuuksista, haluaa kehittyä ja auttaa itseään sekä haluaa oppia lisää intohimosta. Kirjahan on siis minun tilanteeseeni nähden täydellinen.

Suomen kielessä intohimo koostuu kahdesta osasta. Into kuvastaa innostusta. Se on voimaa, joka saa ihmisen liikkeelle ja syttymään. Into kohottaa tunnelmaa, nostaa energiatasomme. Himo kuvastaa halua vahvaa halua, joka on iso osa energiaa, jonka seurauksena syntyy uutta elämää. Himo ei ole materiaa, mutta sillä voidaan luoda materiaa. Kun into ja himo yhdistyvät, syntyy energiaa, jonka voimme tuntea ja elää todeksi. Intohimo on olemisen tila (Marsh 2017, 18.) ” Ainut mahdollisuus elää täysillä on arvostaa sitä, mitä elämä meille tässä hetkessä antaa ja on” (Marsh 2017, 19). Intohimo voi syttyä meissä olevista sisäisistä ja luonnollisista taipumuksista. Usein intohimoa ruokkivat myös ulkoapäin tulevat virikkeet, kuten toiset ihmiset tai ympäristössä olevat arvot (Marsh 2017, 25.)

Intohimoja on eri laatuja. On hetkessä elettyjä intohimoja, jotka ovat nopeita, ohikiitäviä, kohteiltaan vaihtuvia, mutta ne eivät ole missään tapauksessa huonoja. Vastakohtana on radikaali intohimo. Se ei kumartele normeja ja traditioita, jotka eivät ole oman näköisiä. Radikaali intohimo vaatii sitoutumista ja jos sille antaa tilaa, elämä varmasti tulee muuttumaan (Marsh 2017, 41.)

Kun ihminen väsyy, alkaa elämään vain rutiinien omaavaa elämää. Väsymyksen vallassa on vaikea lähteä seuraamaan omia unelmiaan. Väsymyksen keskellä täytyisi saada itsestään sen verran irti, että testaa edes pienin askelin omaa unelmaansa, silloin tulee saamaan uudenlailla energiaa väsymyksen keskellä. ”Kun tielleen lähtee, moni asia voi keikahtaa päälaelleen.” Radikaali intohimo muuttaa ihmisen olettamuksia ja asetuksia niin, että ihmisen suunta muuttuu. Kun ihminen muuttuu radikaalin intohimon seurauksena, myös maailma muuttuu parempaan suuntaan (Marsh 2017, 42.) Viime keväänä kesäloma alkamisen partaalla minulla alkoi todella vahvasti näkymään väsymys. Ajatusmaailma oli juuri sellainen, kun koulu loppuu, suljen Apajan mielestä. Ei ollut mitään kiinnostusta lähteä miettimään Apajan asioita ja jos niitä mietti, ne jopa hiukan ahdistivat. Keväällä minulla oli kyllä omat kiinnostuksen kohteet ja tiedostin omat intohimot projektien suhteen, mutta ne olivat peittyneet väsymyksen alle ja tunsin itseni sellaiseksi, etten tiennytkään mistä pidän. Syksyllä kun aloin oikeasti miettimään omia kiinnostuksen kohteita, huomasin saavani ihan eri lailla energiaa jälleen.

Valintojamme usein rajoittavat esimerkiksi fyysinen kuntomme, osaamisemme, ikämme ja taloudellinen tilanteemme. Ulkoiset asiat tai toiset ihmiset vetävät meitä puoleensa magneetin tavoin. Kun olemme epävarmoja, tukeudumme toisiin löytääksemme suunnan. Saamme toisten mielipiteistä tietoa, joka voi olla todellista, virheellistä tai ei ainakaan meille oikeaa tietoa. Ihmiset eivät aina tee päätöksiään itsenäisesti ja sen perusteella, mitä ovat omin silmin nähneet ja kokeneet (Marsh 2017, 150.) Vaikeampaa on kulkea omaa tietä ja pitää oma pää, kun ympäristö pyrkii tekemään meistä kaltaisiaan. Ei kannata olettaa, etteikö sosiaalinen vaikuttaminen kohdistuisi ja tehoaisi meihin ihan jokaiseen. Altistumme lukemattomille ehkä jopa sanattomillekin viesteille päivittäin. Ajattelemme usein, että muut seuraavat laumaa, mutta minä itse en. Meihin vaikutetaan todella hienovaraisesti. Jos emme tiedosta ympäristön vaikutusta, olemme helpommin vietävissä (Marsh 2017, 153.) On todella realismia lähteä testaamaan, voisiko jokin itselle oikealta tuntuva asia olla mahdollista toteuttaa, mutta kuinka usein sisäinen ääni sanoo ”Ei noin voi tehdä tai pysty tekemään.” Vaikka haluamamme tietyt vaihtoehdot olisivat mahdottomia toteuttaa, voimme lähteä etsimään keinoja, joilla saamme elämäämme enemmän tärkeää asiaa. Oli tilanteemme mikä tahansa, voimme aina lähteä pienilläkin valinnoilla intohimojemme suuntaan. Tärkeintä on, että alkaa toimia itselle tärkeiden asioiden suuntaan. Lopputulos ei ole aina omissa käsissä, mutta jokaisen päivän valinnat ovat (Marsh 2017, 174.) Apajassa on paljon puhuttu siitä, kuinka olemme rajoittuneita projekteja kehitellessä. Mietimme oikeastaan aina, ettei tämäkään onnistu tiettyjen syiden takia. Tiimissä minä itseni mukaan lukien on todella realistisesti ajattelevia, jolloin pystyy oman pään sisällä samalla tai viimeistään toisella sekunnilla tyrmäämään ajatuksen. Mutta on myös tärkeää se, että olemme puhuneet näistä aiheista ja miettineet ratkaisuja. Itseä paljon helpottaa, kun on alkanut työstämään projektia, johon saa panostaa intohimolla, silloin pystyy paljon helpommin yhdistämään realismin ja heittäytymisen.

Paras tapa saavuttaa jokin pitkän aikavälin tavoite on päivittäinen laadukas takominen, joka päivä, kun tekee vähän, tuntee edistyvänsä. Joka päivä on hyvä keskittyä laatuun eikä miettiä kaukaista lopputulosta. Mieti jokaisessa hetkessä, että sinun tärkein hetkesi on juuri nyt. Pääsääntöisesti on hyvä tehdä itsensä ensi onnelliseksi, sitten vasta toiset, mutta muista ettei ensimmäinen sulje pois jälkimmäistä. Jos tunnet olevasi mukavuudenhaluinen ja jossain määrin laiska, mieti mikä on sinulle tärkeintä. Laiskuus syö energiaa ja intohimo on energiaa. Jos jokin asia aiheuttaa sinulle jatkuvaa pahoinvointia, tee asialle pikimmiten jotain. Älä vertaa itseäsi toisiin, mutta ota mallia hyvistä tyypeistä. Älä koskaan valehtele itsellesi. Itsensä ja elämänsä kehittämisessä kannattaa olla päättäväinen ja systemaattinen, mutta samalla hyvin kärsivällinen. Tee päätöksesi sen perusteella, miltä se tuntuu sisälläsi. Jos haluat vaihtaa suuntaa, vaihda sitä. Älä liikaa mieti mitä muut ajattelevat. Puolivaloilla eläminen ei ole intohimoista elämää. Jos näet elämässäsi paljon puutetta ja epäonnistumisia, kirjoita joka päivä ylös viisi asiaa, joista olet kiitollinen. Aloita mielellään heti.

Kommentoi