Tampere
25 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Inspiroiva elämänkertaKirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
SAMU HABER - Forever Yours
Tuomas Nyholm
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Kuuntelin taannoin Samu Haberin elämänkerta kirjan ”Forever yours” ja olin yllättynyt kuinka hyvä se olikaan. En tiennyt kaverista oikein mitään sen syvällisempää muuta kuin että hän on yksi suomen menestyneimpiä artisteja. En ollut myöskään tutustunut ennen kirjaa Sunrise Avenue bändiin tai sen musiikkiin. Toki olin kuullut sen hittibiisit ”Hollywood hills” ja ”Fairytale gone bad”, mutta muuten bändin musiikki oli minulle aivan uutta ja vierasta. Olin kuullut paljon kehuja kirjasta ja se alkoi tuntua mielenkiintoiselta, joten päätin kuunnella sen. Kirja on syväluotaava katsaus Haberin elämään ja Sunrise Avenue bändin matkaan. Teos on mielestäni todella inspiroiva ja se imaisi minut kuulijana heti mukaan. Päätin kirjoittaa kyseisestä teoksesta esseen, koska siinä nousee esiin monia tiimiyrittäjällekin tuttuja teemoja, kuten esimerkiksi rohkeus, yhdessä tekeminen, epäonnistuminen ja sisukkuus. Koin saavani kirjasta paljon oppeja myös omaan elämään sekä tiimiyrittäjyyteen.

 

Usko omaan tekemiseen, vaikka muut eivät uskoisi

Samu Haber on ennen kaikkea liikemies ja ennen musiikkiuraansa hän onkin perustanut useita yrityksiä ystäviensä kanssa ja myynyt muun muassa lomaosakkeita isoilla summilla Espanjassa. Tämä puoli Haberista tuli minulle täysin yllätyksenä ja hänen pisteensä nousi minun silmissäni huomattavasti. Lomaosakkeet paljastuivat myöhemmin huijaukseksi ja Haber joutui teoistaan vastuuseen. Lomaosakesekoilun jälkeen Haber keskittyi pelkästään musiikkiin ja Sunrise Avenuen varsinainen tarina alkoi. Alku oli takkuinen eikä kukaan uskonut bändiin tai sen kykyihin paitsi bändi itse. Haber kävi yli sata kertaa eri levy-yhtiöissä esittelemässä bändinsä demoa ja sai kieltävän vastauksen ”teistä ei jätkät koskaan tule mitään”. Ihailen sitä sitkeyttä ja periksiantamattomuutta joka Haberilla oli. Hän todella uskoi, että bändi menestyisi ja niin kävikin. Samanlaista uskoa kaipaan Saawaan.

 

Ole rohkea

Toinen asia, jota ihannoin, oli Haberin rohkeus heittäytyä tilanteisiin, jotka pelottivat ja sai hänet hulluuden partaalle. Haber puhuu kirjassaan paljon osallistumisestaan The voice of germany ohjelman tuomariksi, vaikkei puhunut sanaakaan saksaa. Ohjelma aiheutti Haberissa niin suurta ahdistusta ja stressiä ettei hän selvinnyt kuvauksista ilman alkoholia ja unilääkkeitä. Ohjelma ajoi Haberin lopulta burnouttiin, mutta Sunrise Avenue lähti Haberin suuren suosion myötä ennennäkemättömään nousuun. Kirjassa puhutaan paljon mukavuus alueen ulkopuolelle menemisestä, jolloin ihminen kehittyy eniten. Pitää olla rohkea ja kohdata pelot muuten ei voi myöskään edetä urallaan. Haber on tehnyt niin isoja ja pelottavia juttuja urallaan, että omat pelkoni kalpenevat hänen rinnallaan.

 

Vaikeuksien kautta voittoon

Espanjan lomaosake sekoilu on yksi Haberin häpeäpilkuista, mutta se on sitäkin hienompi tarina. Klassinen ryysyistä rikkauksiin ja pilvilinnojen romahdus. Samanlainen oli Sunrise avenuen tarina, mutta ne pilvilinnat eivät romahtaneet vaan ne jäivät elämään. Sunrise Avenuesta tuli yksi Saksan ja sen myötä koko Euroopan suosituimmista yhtyeistä. Samu Haberin elämänkerta on hieno kasvutarina siitä, kuinka kaikista epäilyistä huolimatta Haber saavuttaa sen mistä moni osaa vain haaveilla. Oikea vaikeuksien kautta voittoon tarina. Itsekin haluan päästä näyttämään epäilijöille, että minusta on menestyjäksi omalla alallani. Haluan onnistua myös yhdessä tiimini kanssa.

 

Pohdintaa

Kirja oli mielestäni mielettömän inspiroiva ja mielenkiintoinen, suosittelen ehdottomasti lukemaan tai kuuntelemaan sen vaikkei Sunrise Avenuesta tykkäisikään. Sain kirjasta paljon motivaatiota tekemiseen ja itsensä uskomiseen. Opin myös sen, että vaikka tilanne näyttäisi kuinka ylitsepääsemättömältä niin kaikesta selviää ja olet taas yhtä kokemusta rikkaampi ja vahvempi. Pitää uskaltaa myös mokata. Saawassa on käännetty uusi sivu ja ensi tilikaudelta odotamme kovaa tulosta, joten ei saa pelätä epäonnistumista. Kun tiimin oikea mindset on löytynyt niin kaikki on mahdollista saavuttaa. Se vaatii paljon työtä, epäonnistumisia ja pelkojen kohtaamisia, mutta lopussa kiitos seisoo.

 

Lähteet

Nyholm T. 2020. Samu Haber – forever yours. Helsinki: Otava. Äänikirja ja E-kirja Bookbeat – palvelussa.

Kommentoi