Tampere
17 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Innovointiprosessi yksinkertaistettuna



Kirjoittanut: Kaisa Oksala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Luova järkevyys
Saku Tuominen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Näin tiimidiilin kolkuttaessa ovelle innostuin taas tarttumaan uudestaan kirjaan nimeltään Luovan ajattelun käsikirja, kuinka ideat syntyvät. Kirjan on kirjoittanut Jussi Koski ja Saku Tuominen kirja on harvinainen sillä, olen elämässäni lukenut vain kaksi kirjaa kannesta kanteen yhdeltä istumalta, tämä oli toinen niistä. Kirjassa oli paljon sitaatteja luoviksi miellettyjen kuuluisuuksien suusta. Jokainen lause kirjassa oli täytä asiaa ja se tempasi mukaansa. Iso suositus. Kirja käsittelee luovuutta laajasti tässä, esseessä tiivistän luomisprosessin, sillä pohdin mahdollista prosessia tulevaan tiimidiiliin.

 

Kirjan mukaan luova prosessi voidaan pelkistää seuraavaksi:

 

  1. Määrittele ongelma
  2. Keksi ideoita
  3. Valitse paras
  4. Hio
  5. Toteuta

 

 

Määrittele ongelma. Tärkeintä on ymmärtää mikä on toimeksiantajan ongelma mihin hän pyytää tiimeiltä ratkaisua? Usein toimeksiannot voivat olla todella laajoja ja ongelmia on useita jopa liikaa. Tai kysymys ei ole yhdestä ongelmasta vaan eräänlaisesta ongelmien jonosta. Kun yksi ongelma on ratkaistu, eteen tulee jo seuraava. Liian monen ongelman samanaikainen ratkaisu yritys on usein tuomittu epäonnistumaan. Lyhyissä innovoinneissa on siis hyvä pureutua johonkin tiettyyn pisteeseen liian laajat ratkaisut ovat epäselkeitä ja ydinajatus katoaa.

Keksi ideoita kirjan mukaan tieto toimeksiannon aihepiiristä parantaa ideointia. Esim. jos tiedät kestävästäkehityksestä, sinun on helppo rakentaa sen ympärille ja pystyt yhdistelemään ajatuksia helpommin kuin niistä mitään tietämätön. Luovuus ja ideointihan on suurimman osan ajasta jo olemassa olevien asioiden yhdistelyä.

”Gutenberg keksi kirjapainotekniikan yhdistämällä rahanlyöntikoneen ja viininpuristimen, Dali loi surrealismin yhdistämällä taiteet ja unet.”

Kirjassa kannustetaan ideoiden varastamiseen käsikirjoittaja Wilson Miznerin sanoin ”Jos varastat yhdeltä kyse on plagioinnista. Jos varastat useammalta, kyse on tutkimuksesta.”

Ideointi vaiheessa myös avoin ilmapiiri ja tyhmien ideoiden esiintuominen on enemmän kuin sallittua. Minä olen aina Kipinän innovoinneissa tahallaan aloittanut tyhmällä idealla haluan tahallaan madaltaa kaikille kynnystä. Tyhmistä ideoista kun joskus voi syntyä niitä timanttisia ideoita. Yksi heittää vitsillä ilmaan huonon idean ja toinen jatkojalostaa sen toimivaksi ideaksi. Myös surkeiden ideoiden miettiminen on hauskaa ja avaa out of the box ajattelumallia.

Valitse paras tämä vaihe on yllättävän haastava varsinkin isoissa ryhmissä. Kipinän ensimmäisessä tiimidiilissä valitsimme ratkaisuksi sellaisen joka yhdisteli kaikkien idoita että kenellekkään ei tule paha mieli. Haasteena on omiin ideoihin rakastuminen tai vastakohtaisesti se, että ei uskalleta pönkittää omaa ideaan. Patti tilanteissa olisi aina hyvä muistaa katsoa ideaa objektiivisesti ja palata ykkös kohtaan mikä on ydin ongelma ja mikä ideoista ratkaisee sen parhaiten.

 

Luovan prosessin viimeisiä vaiheita, hiomista ja toteutusta pidetään kaikista vaikeimpina, koska niiden koittaessa alkuinnostus on kerennyt jo hiipumaan. Monia ideointia rakastavia ihmisiä yhdistää sama ongelma. He innostuvat ideoinnista ja ideoista. Kun ongelma on ratkaistu ja hyvä idea keksitty tekisi luovien ihmisten usein jo siirtyä uusien ongelmien pariin.

Moni menestynyt luova ajattelija osaa onnistuneesti siirtyä idean keksimisestä kunnianhimoiseen pedanttiin hiomiseen ja raakaan toteuttamiseen. Tämä on tärkeä taito ja prosessin työläin vaihe jossa suhataan edestakaisin ja muunnellaan ratkaisua paljon. Joulumysteeri opetti minulle henkilökohtaisesti sen, että luova prosessi on todella pitkä ja meillä kehitys ideoita tuli vielä päivää ennen kalenteriin painoon menemistä. Useissa jutuissa pyöritään ympyrää ja se saattaa tuntua turhauttavalta mutta kun tarpeeksi kauan pyörii ja jaksaa miettiä avoimin mielin ratkaisu kyllä löytyy. Hankalaa on myös se, että ideoinnissa ei ole oikeita vastauksia. On tuhansia vaihtoehtoja ja osa ovat keskenään ihan yhtä hyviä tässä tilanteessa, jos intuitio ei ohjannut meitä me kyselimme testipelaajilta ja luotimme viimekädessä heidän sanaan.

Yllä oleva innovointiprosessin järjestys on vain karkea raamit antava järjestys. Oikeasti projektin aikana suhataan vaihden välillä edestakaisin turhautumiseen asti ja se kuuluu asiaan siitä ei kannata turhaan stressaantua. Esimerkiksi yhtä-äkkiä tajuat ongelman paremmin ja koko suunnitelma menee uusiksi. Aviomuus ja joustavuus on elintärkeää onnistuneessa innovointiprosessissa.

Tiimidiili tyyppisessä innovointi kisassa plussaa on aina yrityksien arvoon nojaaminen ja niiden huomiointi tällä ei voi mennä pieleen, sillä onhan se yritykselle selkeästi asetettu suunta.

Onnistunut ja hyvin toimiva luova ryhmä saa ryhtinsä lopputuloksen tavoittelusta. Heidän mielestään ideoita on monilla, aidosti luova toimiva lopputulos selvästi harvemmilla. Lopputulos erottaa vasta jyvät akanoista. He ovat ymmärtäneet, että tekeminen ja toimeenpano erottavat luovuuden haaveilusta. Jopa luovissa prosesseissa tavoitteellisuus on toimiva työkalu saattaa projekti loppuun. Akatemialla minulle on korostunut tavoitteiden tärkeys ne antaa suuntaviivoja ja tarkoituksen tekemiselle.

 

Lähteet:

Saku Tominen, 2020, Luova järkevyys, Otava

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Isolla porukalla innovointi on haastavaa, onneksi meillä on Kaisan kaltaisia innovoinnin lähettiläitä, jotka syttyvät ja saavat tiimin innostumaan ideoinnista! On innostavaa lukea, kuinka mietit ja kehität tiimin tapaa onnistua innovointiprosessissa. Kipinä kaipaa tavoitteellisuutta myös tässä asiassa. Kiitos kun tuot kehitysideoita ja nostat tiimirooleja aktiivisesti esiin!

    2.5.2022
Kommentoi