Tampere
19 May, Sunday
21° C

Proakatemian esseepankki

Innostavasta inspiroivaKirjoittanut: Eetu Kamppuri - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Otin itselleni roolin Valuen myyntipäällikkönä aiemmin syksyllä. Vallanvaihdos ei sujunut aivan suunnitellusti, sillä vielä silloin kävin myös osa-aikatöissä ja tuntui koko ajan, että tarvitsisin vuorokauteen pari lisätuntia. Nyt kun pöly on hieman laskeutunut ja olen päässyt hieman pysähtymään ja ajattelemaan rooliani myyntipäällikkönä huomasin, että vaikka tiedän suurin piirtein miten johtaa, ja kuinka kohdata ihminen, tulisi minun myös miettiä, että millainen johtaja on juuri se johtaja, jollainen minun pitää, ja jollainen haluan olla.

Käytyäni seminaarissa, missä Petteri Kilpinen kertoi omakohtaisen kokemuksen syvällä rintaäänellä, kuinka johtaminen on murroksessa, ja tulevaisuuden työntekijät haluavat muutakin kuin kuukausittaisen palkkanauhan, inspiroiduin tutustumaan hänen teokseensa Inspiroitunut.

Tulevaisuudessa työn on luotava tekijälleen merkitystä ja autettava työntekijää vastaamaan kysymykseen ”miksi teen tätä”. Tämä koskee myös työyhteisöä. Yhteisöön kuulumisen tulee antaa työntekijälle vastaus kysymykseen ”miksi olen täällä”. Tulevaisuuden johtamisen tulee olla inspiroivaa.

 

Paluu tulevaisuuteen

 

Millaista johtajuutta on sitten tulevaisuuden inspiroiva johtaminen? Työtä tullaan tulevaisuudessa robotisaation myötä tekemään enemmän aivoilla, kuin käsillä. Nämä työntekijät osaavat myös vaatia paljon. Kilpinen väittää johtajuuden muuttuvan jopa vaikeammaksi.

Akatemialla johtamista opetellaan juurikin tulevaisuutta varten. Ainakin meidän tiimissämme Business Leader on ennemminkin taka-alalla, valmentajamaisessa roolissa, joka ohjaa keskusteluja haluamaansa suuntaan päästäkseen mahdolliseen tavoittelemaansa päämäärään. Viestintä on tiimissämme äärimmäisen korkealla tärkeysjärjestyksessä, sillä olemme huomanneet sen helpottavan tehostettuna tiimimme toimintaa. Tässä Valuen nykyinen BL Jani on kehittynyt huimin harppauksin kautensa aikana. Hän on selkeästi huomannut oman viestinnällisen roolinsa, mikä ei suinkaan ole jatkuva jalustalla seisova tehtäviä jakava sotakenraali, vaan juurikin se kysymyksillä ja haastamisella eteenpäin vievä johtaja. Tottakai tietyissä paikoissa nykyaikaisen ja tulevaisuudenkestävänkin johtajan tulee olla jämerä, mutta silloinkin hänen tulee käsitellä alaisiaan loppujen lopuksi vertaisinaan, toisina ihmisinä.

Akatemialla kaikki ovat käytännössä oppimassa uutta ja kehittymässä. Se on loistava tilaisuus oppia siihen, että hyödynnetään tiimiläisten potentiaali, ei vain nykyhetken taitoja. Tässä meillä on Valuessa vielä hieman opittavaa, sillä todella moni tekee töitä vielä siten, että huomioi osaamisensa nykytilanteessa. Olemme kuitenkin onnistuneet hieman rohkaisemaan jäseniämme myös ajattelemaan omaa potentiaaliaan. Olen itse yksi heistä. Vuosi sitten en todellakaan ajatellut, että olisin nyt mukana käsikirjoittamassa, kuvaamassa ja editoimassa suurinta osaa Valuen videotuotannosta. Löysin palon siihen työhön yhdistelemällä omia vahvuuksiani ja piirteitäni ja luomalla sille potentiaalin.

 

 

Kuinka innostan?

 

Työntekijöiden inspirointi voi joskus tuntua haastavalta, mutta Kilpinen väittää, että motivaatiota voi kuin voikin johtaa. Yhtenä toimivana keinona hän esittelee vision jakamisen ja sen pilkkomisen pienemmiksi tavoitteiksi. Jani tykkää todella paljon tavoitteista, ja tämä onkin näkynyt Valuen toiminnassa ainakin Janin kauden aluksi. Olen myös itse alkanut pitää tavoitteiden asettamisesta. Tavoitteita luotiin ja niiden määrittelyyn luotiin mittareita. Se, onko osatavoitteisiin riittävän usein palattu, on varmasti mielipideasia, mutta omasta mielestäni sitä on kyllä tehty hieman liian vähän. Tästä huolimatta osatavoitteiden luomisella on varmasti tekemistä sen kanssa, että liiketoimintamme on nyt jo tarkemmin ohjattua ja selkeätä. Toisena tapana Kilpinen korostaa kommunikointia työntekijöiden kanssa. Hän kertoo jopa suunnittelevansa istumapaikkansa ja kulkureittinsä siten, että työpäivään mahtuisi monia tahattomia ”kohtaamisia” henkilöstöön kanssa. Itse en varsinaisesti omaa liikkumistani ole lähtenyt etukäteen suunnittelemaan, mutta joitakin asioita kommunikoinnin eteen teen ihan tietoisestikin. Ensinnäkin kiinnitän huomiota tervehtimiseen. Kun tapaan työtoveriani ensimmäistä kertaa päivän aikana pyrin tervehtimään häntä niin, että saisin tartutettua häneen lisää hyvää mieltä. Hyvän mielen ja optimismin ylläpitäminen on itselleni myös luonteenomaista, joten se on minulle helppo tapa johtaa ja kommunikoida.

Tästä päästäänkin kolmanteen kilpisen mainitsemaan tapaan inspiroida henkilöstöä, eli optimismiin. Ajatusta optimismista on mielestäni kovin helppo lähestyä, sillä olen itsekin pesunkestävä optimisti. Pystyn pitämään optimistista asennettani yllä siitäkin huolimatta, että tiedän matkan pilvilinnoista alas olevan kova. Kestän henkilökohtaisesti sen, mutta pyrin tottakai myös kannustamaan johdettaviani optimistiseen ajatteluun. Kilpinen tuo myös esille loistavan pointin siitä, että optimismi ei ole tosiasioiden piilottelua ja epärealistista viestintää. Se ei myöskään tarkoita epäonnistumisien lakaisemista maton alle. Niistäkin voi nimittäin aina oppia. Mielestäni se, että olen optimistinen johtaja, kertoo siitä, että olen taitava innostamaan. Olen myös saanut palautetta siitä. Olen kuulemma innostava. Haluan kuitenkin tulla inspiroivaksi.

 

 

Kuinka tulla inspiroivaksi

 

Kirjan luettuani tunsin itseni inspiroituneeksi. En siksi, että kirjaa olisi minulle suositeltu ja sanottu että Petteri Kilpinen olisi jonkinlainen ylijumala. Tunsin itseni inspiroituneeksi, sillä huomasin, että minustakin voi tulla inspiroiva. Olen itseasiassa jo kovasti matkalla sinne. Pidän ihmisten kanssa toimimisesta todella paljon ja haluan luoda paljon kontakteja. Osa näistä kontakteista tulee myös todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa johdettaviani.

Minulla on toki vielä paljon tekemistä itseni johtamisessa, sillä vahvalla johtajalla tulee myös terveyden olla hyvällä mallilla. Uskon kuitenkin, että kun nuo asiat saan kuntoon ja pääsen koko potentiaalini kohdistamaan johtajuuden kehittämiseen, tulee minusta varmasti inspiroiva johtaja. Loppujen lopuksi innostavan ja inspiroivan johtajan välillä on karkeasti kiteytettynä vain yksi ero: inspiroiva johtaja kokee pitkän aikavälin kehityksen niin tärkeänä, että on valmis tekemään lyhyen aikavälin uhrauksia.

Kommentoi