Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ilmaisuvaivoilla oman yrityksen alkuunKirjoittanut: Susanna Leinonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Haastattelu
Henkilökohtainen haastattelu
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Teksti on julkaistu Y-kampuksen nettisivuilla

 

Tapaan Kirsi Lempolan ja Zaida Harikon keskustakampuksen Alakuppilassa. Kirsi ja Zaida tekevät viestimisen vaikeudesta kertovaa podcastia nimeltä Ilmaisuvaivoja. Kaksikko osoittautuu tosielämässä aivan samanlaisiksi iloisiksi höpöttäjiksi kuin mitä he ovat podcastissaankin. Moni opiskelija yrittää selvästi kahvilassa tehdä läppäreillään jotain järkevää kahvitaukonsa lomassa, mutta meidän pöydästämme kantautuva äänekäs hölötys tuskin auttaa keskittymään, allekirjoittaneella kun myös on melko kantava ääni.

Kirsi ja Zaida ovat kolmannen vuoden viestinnän opiskelijoita Tampereen yliopistolla. He ovat ystävystyneet aloitettuaan opinnot. “Meidän ystävystymiseen liittyy sellainen hauska juttu, että opintojen alussa Kirsi oli laittanut äääniviestin meidän oman vuosikurssimme Whatsapp-ryhmään ja silloin mietin, että tosta tulee mun ystävä! En kylläkään koskaan vastannut siihen viestiin mitään”, Zaida muistelee.

Jossain vaiheessa kaksikolla lähti puheeksi se, että kumpaakin kiinnostaisi podcastin tekeminen. “Ideaa palloteltiin joskus koulun ruokalassa. Sitten olin laskettelemassa viime vuoden alussa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja loukkaannuin kaatuessani. Polven eturistiside katkesi. Minun oli tarkoitus lähteä vaihtoon, mutta en sitten tietenkään voinut lähteä. Kolmeen kuukauteen en voinut käydä koulua ja siinä oli sitten aikaa ajatella. Minulle muistui mieleen, että Zaidaa kiinnosti podcastin teko. Otinkin sitten yhteyttä Zaidaan ja kutsuin hänet suunnittelemaan ideaa eteenpäin”, Kirsi kertoo.

Idea podcastin aiheeksi ei ollut aivan ilmeinen. “Me pidettiin oikein kunnon brainstorm-sessiot. Otettiin paperia ja kyniä ja listattiin parin minuutin aikana erilaisia ideoita paperille. Sitten vaihdettiin paperit ja käytiin niitä ääneen läpi. Aika paljon oli ystävyyteen ja muutenkin ihmissuhteisiin liittyviä ideoita. Niitä kaikkia yhdistää viestintä. Nimi oli kuitenkin vaikein keksiä. Ensin me ajateltiin, että nimi voisi olla Metapuhetta eli puhetta puheesta. Se ei ollut kumminkaan tarpeeksi hyvä. Vitsinä heitettiin, että tehdään juttuja vaan pieruhuumorista ja siitä se nimi sitten muotoutui. Nimestä onkin tullut hyvää palautetta”, Zaida sanoo.

Kirsi ja Zaida halusivat tehdä sellaista podcastia, johon kaikkien olisi helppo samaistua, joten kun idea oli kasassa he alkoivat suunnittelemaan toteutusta. “Alkuun päästiin kun mentiin vaan rohkeasti kysymään eri tyypeiltä, että mistä olisi hyvä aloittaa. Niin löysimme Tribelta äänitystilat. Eri ihmisiltä olemme saaneet vinkkejä julkaisualustoista sekä musiikit”, Kirsi kertaa. “Kaikki käytännön jutut meni nopsaan eteenpäin. Olen aiemmin opiskellut radiotoimittajaksi, niin osasin muun muassa editoida jaksot”, Zaida sanoo. Heinäkuussa 2019 Ilmaisuvaivojen ensimmäinen jakso pulpahti pihalle. Nyt on kolmas kausi menossa. Jokaisella kaudella on 10 jaksoa ja 30 jaksoa on nyt julkaistu.

“Podcastin jaksot eivät ole aikaan sidottuja, joten uusia kuuntelijoita tulee jatkuvasti. Välillä me käsitellään vähän ´kuivakampiakin´ aiheita, kuten työhaastattelussa pärjääminen tai palautteen antaminen. Mutta me käsitellään niitäkin aiheita hauskasti, niin kannattaa kyllä käydä kuuntelemassa”, Zaida naurahtaa. Jaksoilla onkin keskimäärin 640 kuuntelijaa ja aivan ensimmäistä jaksoa on käyty kuuntelemassa jo 3000 kertaa.

“Y-kampuksen kautta saimme muutettua podcastin teon opintopisteiksi. Emme alkuun edes ajatelleet tai tienneet, että se on mahdollista. Halusimme vain alkaa tekemään podia rakkaudesta lajiin. Yksi Y-kampuksen Student Activatoreista otti minuun kuitenkin yhteyttä. Olin tutustunut häneen SCIL-projektin kautta ja hän kysyi minulta, voisimmeko toteuttaa heidän kanssaan ilmaisutaitoon ja esiintymiseen liittyvän workshopin. Niin teimme heidän kanssaan Esiinny enemmän, vaivaannu vähemmän-workshopin. Sitä kautta kuulimme Y-portfolio -kurssista ja ilmoittauduimme sille”, Kirsi sanoo.

“Y-portfoliossa on ollut melko vähän tapaamisia, tekeminen on todella omatoimista. Olemme tehneet samaa, kuin olisimme joka tapauksessa tehneet podcastin eteen. Meillä kuluu noin 10 tuntia viikossa per nenä podin tekemiseen. Kurssilla Maria Ruokonen antoi vinkin, että podcastin brändin pitää olla niin kirkas, että yhteistyötahot ottavat meihin päin yhteyttä. Siten saisimme podcastilla tulojakin”, Zaida kertoo. Kaksikko on tehnyt tarkan ohjelmarungon joka kaudelle, jossa kaikki jaksot ja niiden aiheet on mietittynä etukäteen. Kerran viikossa hoituu äänitys ja äänitetty jakso tulee seuraavalla tai sitä seuraavalla viikolla julki. “Me kysellään meidän Instagram-tilin kautta kuuntelijoilta, että mitä aiheita he toivoisivat käsiteltävän. Vaihtelu on tärkeää. Vierailijoita olisi kiva saada enemmän niin saisi sitä kautta myös lisää kuulijoita”, Kirsi sanoo.

Kirsi ja Zaida kertovat saaneensa paljon apua matkan varrella. “Ilmaisuvaivojen mainoskuvat kahdelle viimeiselle kaudelle on ottanut Mari Mäntynen ja niitä pääsee ihailemaan Ilmaisuvaivojen Instagramissa. Supla on ollut iso apu ja sieltä on tullut palautetta, että voisi miettiä paremmin jaksojen rakennetta. Tietenkin Supla myös markkinoi meitä jonkin verran. Ina Lähteenmaa on koutsannut meitä some-asioissa. Hän on yhden vuosikurssin alempana kuin me ja hän tekee työkseen somea. Häneltä olemme saaneet hiljaista tietoa paljon. Zaidan veli on tehnyt podcastin kaikki musiikit ja äänituotannon. Isona apuna on ollut Tribe, jossa käymme äänittämässä. Siellä on ollut alusta asti vastaanottavainen tunnelma”, Kirsi kiittelee.

Kun kysyn, mitä kaksikko haluaisi tehdä tulevaisuudessa työkseen, kaksikolla on vastaus valmiina. Kirsiä kiinnostaisi juontaminen ja esiintyminen, Zaidaa kiinnostaa media-alan hommat aiempien radiotoimittajan opintojen takia. “Podcast voisi olla ainakin osa-ammatti. Olisi kiva saada sillä tuloja. Se on omasta aktiivisuudesta kiinni ja siitä, miten saa hankittua yhteistyökumppaneita. Pitää osata tehdä siitä houkutteleva yrityksille. Minun isäni on yrittäjä ja suvussani on muutenkin paljon yrittäjiä, niin tiedän realiteetit aika hyvin arjen kannalta”, Kirsi kertoo. Zaidankin vanhemmilla on kokemusta yrittäjyydestä, joten yrittäjyys on hänellekin melko tuttua. “Ei kannata vain odotella työpaikkaa. En kylläkään ajatellut, että 22-vuotiaana alkaisin yrittäjäksi. Nyt se alkaa olla kuitenkin ajankohtaista, että voisi perustaa oman yrityksen”, Zaida pohtii.

Jos haluat kuulla lisää Kirsin ja Zaidan matkasta kohti yrittäjyyttä ja heidän matkastaan podcastin maailmassa, voit käydä kuuntelemassa Ilmaisuvaivoja -podcastin kaikki jaksot joko Suplasta tai Spotifysta.

Kommentoi