Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ikigai elämässä ja bisneksessäKirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin kirjaa Menestyjän bisnespakki: naisyrittäjän työkirja – Marika Roth, 2018. Vaikka olenkin mies, sai kirjan otsikko minut tarttumaan tähän ja lukemaan kirjaa. Kirjassa käydään läpi paljon yritykseen ja bisnekseen liittyviä ajatuksia ja päästään tekemään jopa tehtäviä. Kirjasta ponnahti kuitenkin omiin silmiin menetelmä ikigai, ja asiat, joita tässä käytiin läpi, sai minut innostumaan tutkimaan ikigaita lisää. Sillä tämä tapa vaikutti juuri itselle sopivalta tavalta tutkia sitä, mitä haluaisin tehdä ja miten löytäisin intohimon, jonka takia nousisin aamuisin sängystä innostuneena oppimaan lisää aiheesta, jota en vielä ole löytänyt. Tämä johtunee siitä, että matkani ikigain parissa on alussa, mutta haluan avata sitä muillekin. Löysin kuitenkin kokonaisen kirjan igikaista, jota käytän lähteenäni tässä esseessä.

Ikigai sana on peräisin Japanista, ja se kuvaa elämän nautintoja ja merkitystä. Sana koostuu kahdesta osasta: iki (elää) ja gai (syy). Ikigain voi löytää pienistäkin asioista. Esimerkiksi siitä, kun aamulla juo hyvää kahvia, kun saa toisen hymyilemään, kun tuntee tulevansa rakastetuksi ja tuntee rakastavansa, kun kokee suurta paloa johonkin tekemiseen, kun saa kävellä luonnossa hiljaisuudessa ja kuunnella luonnon ääniä, kun saa viettää aikaa ystävien kanssa, kun menestyy omassa bisneselämässä, kun tuntee itsensä levolliseksi, kun pääsee rauhoittumaan, kun saa jakaa oppimaansa muille. Näitä esimerkkejä keksisi, vaikka kuinka paljon, sillä jokainen ihminen löytää oman ikigainsa eri asioista. Itsekin olen toki saanut ikigai kokemuksia elämässäni useita, mutta haluaisin löytää sen myös nimenomaan liike-elämään liittyen. Ikigai viittaa mielentilaan voida rakentaa onnellinen ja aktiivinen elämä.

Hyviä askelia aloittaa löytämään oma ikigai, on miettiä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä. Mitkä ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä arvoja? Millaiset pienet asiat tuottavat sinulle nautintoa? Nämä kysymykset auttavat mielestäni jo eteenpäin esimerkiksi liike-elämässä. Sillä kun tiedät näihin vastauksen, tiedät esimerkiksi minkä mukaan haluat toimia ja mitä pieniä asioita haluat elämässäsi olevan. Vaikka vain lenkillä käyminen aina aamuisin, se voi olla osa sinun omaa ikigaita ja se voi tuoda sinulle nautintoa ja energiaa elämään. Itselläni pieni asia on esimerkiksi ystävien kanssa eri urheilu muotojen kokeileminen ja harrastaminen. Sillä saan nautintoa siitä, kun pääsen oppimaan uusia asioita hyvässä seurassa.

Ikigaihin kuuluu viisi pilaria.

  1. Aloita pienesti
  2. Vapauta Itsesi
  3. Harmonia ja kestävyys
  4. Iloitse pienistä asioista
  5. Ole läsnä tässä ja nyt’

Aloita pienesti

Pienesti aloittaminen ei tarkoita mielestäni vaatimattomuutta, vaan tulkitsin sen kirjan perusteella siten, että se tarkoittaa pienistä asioista aloittamisesta, jolloin päivä saadaan käyntiin. Tällä tarkoitetaan mm. aamulla aikaisin heräämistä.

Vapauta itsesi

Tarkoittaa mielestäni nöyrtymistä ja lupaa päästää itsensä ”flow” tilaan.

Harmonia ja kestävyys

Tämä tarkoittaa kykyä elämään harmonista yhteiseloa ympärillä olevien ihmisten ja ympäröivän yhteiskunnan ja ympäristön kanssa.

Iloitse pienistä asioista

Pienistä asioista iloitseminen tarkoittaa mielestäni juurikin sitä itseään. Esimerkiksi kun mainitsin nauttivani ystävien kanssa urheilemisestä, niin ymmärrän ja osaan nauttia tämän kaltaisista asioista.

Ole läsnä tässä ja nyt

tämä pilari mielestäni tarkoittaa nauttimista juuri siitä tilanteessa missä juuri nyt on, tai keskittymästä juuri siihen tilanteeseen mikä on juurikin menossa. Esimerkiksi kun toista ihmistä kuunnellaan, tai kun pääset ”flow” tilaan tekemisessäsi.

Kirjassa esiteltyjen pilarien avulla, olen ottanut kyseisiä pohdintoja elämääni, vaikken usko, että toteutan kyseistä elämänfilosofiaa juuri kuin olisi tarkoitettu, toki oman ymmärrykseni mukaan kyseinen elämänfilosofia antaa ihmiselle itselle ison vapauden päättääkin, mitä nämä asiat merkitsevät juurikin hänelle itselleen. Olen itse ikigain myötä ruvennut keskittymään myös pienempiin yksityiskohtiin ja oppinut samalla keskittymään juuri siihen mitä teen ja miksi teen. Toki vieläkin suurempi ikigain löytäminen liike-elämään on vielä hakusessa. Mutta uskon löytäväni tämän aloittamalla pienistä asioista.

 

 

Lähteet

Löydä oma ikigai – Ken Mogi, 2020

 

 

Kommentoi