Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ihmiset yrityksen keskiössäKirjoittanut: Salla Vaittinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Luin Matti Alahuhdan ”Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima” -kirjan, jossa hän kertoo omia näkemyksiään johtamisesta, joita hän kerrytti ollessaan Koneella ja Nokialla johtotehtävissä. Mielenkiintoista kirjassa oli se, kuinka he olivat onnistuneet kääntämään vaikeat tilanteet ja ajat mahdollisuuksiksi ja kuinka tärkeää oli oikea-aikaisuus, jolloin he iskivät juuri oikeaan murroskohtaan. Kirjassa sivuttiin myös sitä, että vahvat yritykset selviävät vaikeistakin ajoista, sillä voima tulee ihmisistä. Heikkoina hetkinä he panostivat henkilöstöön ja johtamiskykyjen kehittämiseen, mitkä olivat osoittautuneet erinomaisiksi ratkaisuiksi. Havainnointi tulevaisuudesta ja ketterä toimiminen ovat siis olleet Koneen yksittäisiä esimerkkejä heidän kilpailueduistaan.

 

 

Osaamisen johtaminen

Mitä osaamista yrityksessä pitää olla, jotta se voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla? Entä miten ja mistä ne kyvykkyydet hankitaan?
Proakatemia on ympäristöltään mainio alusta vastaukseksi edellä mainittuihin kysymyksiin. Jokainen voi miettiä mitä haluaa oppia koko koulun aikana ja jakaa se sitten esimerkiksi puolivuosittain, mitä Promisiassa teemme. Jokaisella puolella vuodella on siis ”teema” esimerkiksi markkinointi, ja sitten tiimi mahdollistaa sen, että pystyy tekemään muiden projekteissa markkinointia tai hoitaa Promisian markkinointia. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten homma toimii. Saadaan oppia sitä, mikä itselle on tärkeää ja minkälaiset eri asiat tukevat kokonaisuutta, jossa haluaa olla hyvä. Pelkästään tekemiseen ryhtyminen ilman suurempia tulevaisuuden ajatuksia, voi löytää itselleen aivan uusia suuntia. Esimerkiksi vuosi sitten tähän aikaan en tiennyt, tai osannut ajatella, että olisin kiinnostunut johtamisesta. En oikeastaan osannut edes nimetä, mitä haluaisin oppia, vaan se selvisi tekemällä. Vasta kun pääsin tekemään ja miettimään niitä asioita, tajusin, että tämä on oikeastaan se mitä haluan yhdeltä osa-alueelta oppia.

 

Kun jokainen tekee asioita, mistä haluaa oppia, yleensä myös kehittyy siinä ja onnistuu. Ja tällä tarkoitan, että niin kauan kun oppii jotain, niin onnistuu. Epäonnistuu vasta, kun lakkaa yrittämästä.  Resurssit, kuten aika, omat voimavarat ja työvälineet ovat hyvä määritellä ja miettiä itselleen ja käydä niitä läpi tiimin kanssa. Kun tekemä työ on omalle kehitysvaiheelle oikea, yrityskin menestyy. Koen olevani etuoikeutetussa asemassa, sillä tiimistäni löytyy henkilöitä, jotka tukevat ammatillista osaamista sekä kehitystä ihmisenä.

 

 

Yhteisen suunnan kirkastaminen

Mihin suuntaan tiimiyrityksemme ovat menossa? Kun jokaiselle tiimiläiselle tiimin suunta on selkeä, se luo toimintaan tunteen yhteen hiileen puhaltamisesta. Kirjassa koin tärkeiksi pointeiksi seuraavat asiat:

 

 1. Jatkuva oppiminen
 2. Kyvykkyyksien rakentaminen
 3. Monimuotoisuudesta huolehtiminen
 4. Yhteistyön turvaaminen
 5. Etenemisen varmistaminen

 

Jatkuvalla oppimisella tarkoitan nöyryyttä uuden oppimiselle. Tiimissä nopeat muutokset ja joustavuus ovat ympäristöltään tähän oivalliset. Olisi säännöllisesti hyvä pysähtyä reflektoimaan ja sitä kautta kehittämään itseään. Tekemisen mielekkyys ja pieni haaste ovat hyviä asioita. Vuorovaikutuksessa oppii ketterämmin, ja läsnäolo on merkittävää. Myöskin ajatus siitä, että pitää mielen ja ajatukset mukana tekemisessä koko ajan, jotta itse tekemisestä oppisi aina enemmän.

 

Kyvykkyyksien rakentamiseen on hyvä hahmotella ensin, mitkä ovat esimerkiksi projektin tavoitteet. Sitten lähteä miettimään, millaisia kyvykkyyksiä ja taitoja siihen tarvitaan. Tähän pystyy hyvin yhdistämään kirjat, joita luemme säännöllisesti. Proakatemialla luemme itse valitsemiamme kirjoja noin 40 kirjaa vuodessa, joten lukemisen on hyvä tukea käytännön tekemistä. Lisäksi projektitiimi pystyy jakamaan halutessaan vastuualueita, jotta tiedetään mitä kirjoja kannattaa lukea. Tai mikä kohta on projektissa ajankohtainen, kuten esimerkiksi Promisian Squad –projektissa myynti tulee olemaan seuraava askel kohti onnistunutta tapahtumaa.

 

Monimuotoisuudesta huolehtimiseen liittyy nimenomaa vuorovaikutuksessa tapahtuva oppiminen. Yksin ei pysty monesta eri näkökulmasta miettiä projektia, joten siihen tarvitaan pari tai useampi tiimiläinen mukaan, jotta saadaan syvennettyä ideaa ja ajatuksia monesta eri näkökulmasta. Myöskin se, että jokaisen vahvuudet pääsevät käyttöön ja pystytään vahvistamaan olemassaolevia vahvuuksia, joita meillä on erilaisia eri tiimiläisillä. Projektitiimissä usein myös toisten vahvuudet täydentävät toisten heikkouksia, esimerkiksi Squadissa toisen taito sanallistaa mielikuvat saa konkretiaa, kun toinen osaa tehdä niistä visuaalisesti hyvät verkkosivut.

 

Yhteistyön turvaaminen meinaa juuri sitä, että yksin ei tarvitse kantaa vastuuta, vaan siinä on koko tiimi. Toimimme ajatusmallilla, että jos tiimi menestyy, niin minäkin menestyn. Varsinaisesti mikään ei ole yhden ihmisen takia tai syytä, vaan siinä on keskiössä aina koko projektitiimin toiminta, tavat ja vastuu.

 

Etenemisen varmistamiseen on luotu yhdessä tavoitteet, joista pidetään kiinni. On luotu toimintaperiaatteet tai tiimissä arvot jotka tukevat tekemistä. Erityisen tärkeää on, millainen kulttuuri tiimissä on. Se on kuitenkin kaiken perusta, jonka päälle rakennetaan. Jos jokainen tiimiläinen pystyy ylittämään itsensä ja poistumaan turvallisesti mukavuusalueelta, se on koko tiimin tulokseen merkittävää.

 

Kommentit
 • Minna Järvinen

  Heippa Salla, Oli kiva kuulla mitä ajattelit kirjasta sillä se on ollut listallani pitkään. Toki nyt pohdin, että tarviiko sitä enään lukea, kun toit kirjan keskeiset ajatukset niin ytimekkäästi esille. 🙂

  29.10.2018
 • Inga Keski-Heikkilä

  Ihanaa kun meidän tiimistä nousee esille koko ajan enemmän vahvuuksia ja ihmiset löytää omia mielenkiinnon kohteitaan. Pitäisi kyllä ottaa jossain vaiheessa vaikka paja, jossa puhuttaisiin enemmän mielenkiinnoista, vahvuuksista ja tällaisista heräämisistä! Proakatemia on kyllä todella hyvä alusta kokeilulle ja omien vahvuuksien etsimiselle. Liian vähän kuitenkin tuodaan esille heräämisiä siitä, että onkin todennut olevansa väärässä omasta mielenkiinnostaan. Olen ainakin itse käynyt tosi mielenkiintoisia keskusteluja aiheesta!

  30.10.2018
Kommentoi