Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Ihana LundiaKirjoittanut: Ella Heineman - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Harald Lundqvistin suunnittelema ja aikaansaama muunneltava hyllykokonaisuus, joka kulkee nykyään nimellä Lundia, sai alkunsa jo 40-luvulla. Lundia Oy perustettiin vuonna 1948 ja se on nykyään osa Sini-konsernia, joka tunnetaan parhaiten siivousvälineistä.

 

Nykyhuonekaluja, jotka ovat usein valmistettu havupuukuidusta eli MDF:stä ei välttämättä pysty purkamaan kasaamisen jälkeen ollenkaan. Herra Lundqvist kehitti Lundia-hyllykön erityisesti se mielessään, että hyllykön saa purettua. Hyllykkö ei kulu siitä, että sen purkaa ja kasaa uudelleen.

 

 

Ensimmäinen Lundia Classic-hyllykköni oli omassa huoneessani, kun olin noin kymmenvuotias. Hyllykkö päätyi perheeseemme äitini entiseltä työpaikalta, jonka jälkeen se oli käytössä kerrostalon häkkikopissa kätevänä säilytyshyllynä. Omaa huonettani varten maalasimme sen pastellikeltaiseksi. Kun kasvoin, hyllykkö vaihtoi taas omistajaa ja meni eteenpäin suvussamme.

 

Kun kalustin nykyistä asuntoani Tammelassa, huomasin, että en hankkinut ainuttakaan tavaraa uutena. Etsin Tori.fi: sta säilytysratkaisua olohuoneeseeni ja löysin suuren tummentuneen männyn värisen Lundia-hyllykön. Kesän aikana isäni pesi ja hioi ja minä kuultolakkasin kaikki puuosat. Ehostusprosessi kesti kymmeniä tunteja ja tuntipalkalle tässä hommassa ei päästy, mutta miksi pitäisi? Jostain syystä nuoremmat sukupolvet ovat vieraantuneet korjaamisen kulttuurista. Lundia auttaa asiakkaita pitämään huolta kalusteistaan muun muassa pintakäsittelyohjeilla. Jopa asiakas, jolla on peukalo keskellä kämmentä, saa päivitettyä kalusteensa asiantuntevan maalikaupan avulla. Kolmellasadalla eurolla sain hyllykön, jonka naarmuttumisesta minun ei tarvitse koskaan huolia, sillä pystyn korjaamaan sen itse.

 

Kolmensadan euron hyllyköstä tuli kunnostamalla kolmen tuhannen euron arvoinen hyllykkö ja nyt olohuonettani koristaa ihana historiaa haviseva klassikko. Ja mikä parasta, massiivipuinen kaluste on ikuinen, sillä toisin kuin nykyisin yleisiä MDF-levystä valmistettuja kalusteita, Lundia hyllyköiden osia voi myös korjata. Lundia Classic on myös helppo purkaa ja kasata erilaiseksi kokonaisuudeksi ja kaikki uudet sekä vanhat osat käyvät toisiinsa yhteen. Lundia on mielestäni yksi hienoimmista kotimaisista yrityksistä ja design-innovaatioista!

 

https://lundia2.maestro.codaonedev.com/media/wysiwyg/Maalausohje_vintage.pdf

Kommentoi