Tampere
22 May, Wednesday
13° C

Proakatemian esseepankki

Idolina ZlatanKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vaihtoehtoisia tapoja on tuhansia. Ja se mikä on erilainen ja vähän nurinkurinen, on usein myös se paras tapa. Vihaan sitä kun persoonat painetaan alas. Jos minä en olisi ollut erilainen, en nyt istuisi täällä. Ja en todellakaan tarkoita sitä näin: Olkaa niin kuin minä. Yrittäkää olla Zlataneita!”

 

Zlatan Ibrahimovic on jalkapallosankari joka tunnetaan maailmanlaajuisesti vaikka jalkapallo ei olisikaan lähellä sydäntä. Zlatan on elävä legenda, joka on kirjoittanut oman tuhkimotarinansa todeksi. Kotiolot pienelle maahanmuuttajataustaisella pojalla eivät olleet hääppöiset – ruoasta saattoi olla pulaa eikä asiaa parantanut yhtään se fakta, että koti sijaitsee huonomaisessa lähiössä. Rötökset ja karut olosuhteet olivat arkipäivää mikä kasvatti Zlatanista periksiantamattoman soturin. Zlatan kuitenkin pysyi polun paremmalla puolella jalkapallon vuoksi, johon hänellä oli palava intohimo. Harjoittelu tuotti menestyksekästä tulosta ja näin Zlatan kasvoi Rosengrådista rikkauksiin ketään mielelistelemättä.

 

Zlatan alkoi pelaamaan jalkapalloa 10-vuotiaana eikä ollut siinä mitenkään erityisen lahjakas. Kehitys oli kuitenkin varsin nopeaa ja tämän huomasivat myös valmentajat. Tuhannet ja taas tuhannet harjoitustunnit alkoivat tuottaa tulosta ja varsinainen ammattilaisura urkeni Malmo FF:n Junior-joukkueesta. Zlatan päätti pienenä olla maailman paras jalkapalloilija ja tämä tavoite mielessään, hän saavutti sen mistä monet vain haaveilevat. Siirtyessään yhä suuremmille pelikentille, Zlatan jäi uusien pelikavereidensa varjoon. Tähän tyytymättömänä, hän alkoi hajoittelemaan tuplasti kovemmin. Keskinkertaisuus ei ollut vaihtoehto ja Zlatanin kohdalla sanonta: ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”, pitää harvinaisen hyvin paikkaansa. Tavoitteiden tärkeys ja niiden eteen suunnitelmallisesti tähtääminen ovat asioita, joita jokaisen tulisi harjoittaa. Mikäli tekee töitä ja sinkoilee joka suuntaan vailla päämäärää, ei voi saavuttaa mitään suurta. Virheet, epäonnistumiset sekä jatkuvat toistot auttavat paitsi jalkapallon, niin myös opiskeluiden sekä liiketoiminnan suhteen. Kaikki perustuu siihen, kuinka paljon on valmis tekemään töitä ja antamaan itsestään jotta voi saavuttaa tavoitteensa. Kukaan ei menesty yksin.

 

Ibrahimovic tunnetaan paitsi jalkapallon supertähtenä, niin myös hankalana persoonana. Zlatan on haastanut riitaa tietoisesti ja tiedostamatta valmentajien kuin myös pelikavereiden kanssa. Kärkkäät kommentit ovat tulleet julkisuuteen mikä tekeekin Zlatanista hahmon, joka jakaa mielipiteitä yhtä paljon kun harjoitustunteja on takana. Rankan lapsuuden-ja nuoruuden vuoksi Zlatan ei mielistele ketään ja hän valitseekin lähipiirinsä tarkoin. Zlatan on tulta sekä tappuraa, ja tämä huokuu tavasta millä hän on menetyksensä luonut. Toiset saattavat ajatella että pienellä pojalla on käynyt hyvä tuuri mutta itse ymmärsin kuinka valtavan matkan ja työmäärän Zlatan on tehnyt – tietoisuuteen tulon jälkeen itsensä kehittäminen hyvästä parhaaksi sekä brändäys ovat ottaneet vuosia ja kestävät Zlatanilla lopun elämän. Takaiskut eivät ole nujertaneet Balkanin alueelta juurensa omaavaa jalkapalloilijaa vaan ovat tehneet hänestä entistä vahvemman. Zlatan tuntee oman arvonsa ja niin myös tulisi tuntea yrittäjän. Zlatan kertoo kirjassaan kuinka sai mielestään hyvän sopimuksen Malmön kanssa, mutta isän vilkaistua sopimusta, ei Zlatanille olisi jäänyt myyntitilanteessa käteen juuri mitään ja sopimusta ei syntynyt. Isällä oli kokemusta ja siksi osasi kertoa arvon olevan alakanttiin. Mikäli me emme pysty Proakatemialla pysty hinnoittelemaan itseämme, tulisi meidän kysyä apua joltain, joka sen osaa. Arviotta jättäminen on parempi kuin itsensä hinnoittelu liian matalalle. Ideaali tilanne liiketoiminnan kannalta on se että asiakkaat ottavat yhteyttä hintaa kyselemättä – tunnettuus ja osaaminen korostuvat tässä. Zlatan on siis tavallaan myös liiketoiminnan ammattilainen.

 

Jalkapallo on joukkuelaji jossa mennään menestystä kohti yhdessä ja tämä joukkue koostuu erilaisista yksilöistä . Tiimi ei muodosta yksilöä vaan yksilöt muodostavat tiimin. Oikea tiimi tukee jokaisen yksilön vahvuuksia ja tuo ne esiin. Yksilöiden muuttaminen tiimin muottiin sopivaksi ei onnistu koska silloin yksilön henkilökohtaiset vahvuudet ja toimintatavat katoavat. Josep Guardiola on valmentaja, joka yritti muuttaa Zlatanista muiden pelaajien kaltaista. Huutaminen muille oli kielletty ja ennen suunsa avaamista tuli miettiä, mitä on sanomassa. Aggressiivisuus katosi mutta niin katosi myös Zlatanin persoonallisuus ja identiteetti. Pelitapa muuttui eikä hän pystynyt antamaan enää itsestään kaikkea. Voidaanko silti kaikenlainen käyttäytyminen sallia hyvien tuloksien varjossa? Voiko käytöstavat unohtaa tosipaikan tullenja korjata kaiken anteeksipyynnöllä jälkikäteen? Kuinka niin moni voi pitää Zlatania esikuvana vaikka hänen käytöksensä on välillä jopa ala-arvoista?

 

Zlatan on huippuunsa hiottujen taitojensa lisäksi myös huikea johtaja – esimerkillään sekä asenteellaan hän on saattanut joukkueitaan voittoon. Zlatan osaa luoda tiimilleen yhteinäiset tavoitteet ja kulttuurin joita kohti jokainen jäsen puskee menemään. Voitonnälkä paistaa läpi ja se tarttuu myös kanssapelaajiin. Fiilis on tärkeä osa tekemistä ja se millä mielellä saapuu töihin tai Proakatemialle, on asia joka näkyy ulospäin vaikkei sitä itse haluaisikaan. Johtamisesta kielii myös työ mitä Zlatan saavutti vuonna 2006, kun hän siirtyi pelaamaan Interiin. Suoralla puheella hän sai purettua joukkueen sisäiset kuppikunnat jonka jälkeen voittoja alkoi satamaan joukkuelle kasapäin. Ennen tätä yhtenäinen tiimi ja yhteinen tekeminen olivat täysin hukassa. Tutustumalla omaan tiimiin aidolla mielenkiinnolla on merkitys voiton saavuttamiseen.

 

Zlatanilla on monia taitoja, joita voi soveltaa omaan jokapäiväiseen elämään. Uskon, että persoonana Zlatan ei kuitenkaan tulisi pärjäämään tiimioppimisen ympäristössä koska hyökkäävä, äkkipikainen sekä paikoin jopa törkeä yksilö tultaisiin ”pudottamaan maanpinnalle” pian. Esimerkilllä johtaminen on kuitenkin taito, jonka aion viedä käytäntöön ja jota aion kehittää tulevaisuudessa. Virheiden tekeminen sekä vastuun kantaminen teoista ovat tapoja, jolla mm. keskinäinen luottamus vahvistuu. Veturina toimiminen auttaa myös ehkä hieman arempia yksilöitä panostamaan omaan tekemiseen ja luomaan uskoa itseensä. Aito kiinnostus, sopiva kuri sekä tasa-arvoisuus ovat myös korostettuja adjektiiveja johtajan tärkeissä ominaisuuksissa niin urheilussa kuin myös työpaikalla. Jos johtaja ei ole kannustava eikä tavoitteellinen, eivät myöskään työntekijät anna kaikkeaan. Yritän olla kuten Zlatan, mutta paremmilla käytöstavoilla.

Kommentit
  • Joni Puhakka

    Mielenkiintoisesti päästy Zlatanista aina Proakatemialle asti. Hienoja pointteja, jotka ilmenevät niin urheilussa kuin liike-elämässäkin. Olen myös itse huomannut, että monet urheilun puolella koetut asiat pätevät hämmästyttävän hyvin myös liike-elämän puolella. Tavoitteiden asettaminen on ehdottoman tärkeää. Joukkueella tai yrityksellä tulee olla yhtenäisiä tavoitteita, joihin jokainen voi samaistua. Tiedetään mihin ollaan menossa. Allekirjoitan myös tuon, että fiilistä ei voi korostaa liikaa. Vaikutamme jatkuvasti ympärillä oleviimme.

    18.11.2017
Kommentoi