Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

IDIOOTTEJA YMPÄRILLÄNI



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirja, joka puhuttaa lukijoitaan proakatemialla. Kirja jossa ihmiset jaetaan 4 väriin karkealla jaottelulla. Kirja joka auttaa tunnistamaan omia käyttäytymismalleja ja auttaa toimimaan muiden värikoodisten ihmisten kanssa.

 

On olemassa kaikenlaisia persoonallisuustestejä ja erilaisia persoonallisuuksia. Tämän kirjan opit eivät ole mielestäni persoonaan liittyviä vaan opittuihin käyttäytymismalleihin. Käyttäytymismallit opitaan jo lapsena, jotenka kaikki ihmiset ja varsinkin ne joidenka kanssa on eniten tekemisissä luo käyttäytymismalleja. Imemme myös koko elämämme erilaisia malleja muilta. Ihmisten käyttäytyminen johtuu aina jostain. Se kuinka ihmiset suhtautuvat ja käyttäytyvät toisiaan kohtaa erilaisissa tilanteissa saattaa olla opittu käyttäytyminen jostain menneestä. Ihminen ei välttämättä osaa tunnistaa omia käyttäytymismalleja erilaisissa tilanteissa ja saattaa näin ollen olla haitallinen itselleen ja toisille osapuolille.

 

Akatemialla on opiskelijat jaettu persoonallisuustestien mukaisesti mahdollisimman erilaiseksi ryhmiksi. Ryhmien ideana on se, että olisimme mahdollisimman monipersoonallinen joukko opiskelijoita, joilla on tavoite saada yritys pyörimään. Meillä Massiven riveissä on 16 opiskelijaa ja olemme olleet lukemattomia kertoja tilanteessa, jossa on ollut vastakkain asettelua monilla osa-alueilla. Erimielisyydet voidaan joko selvittää ratkomalla ne tai sitten antaa olla ja painaa villasella. Erimielisyyksien ratkominen on hyvin suuressa roolissa, jotta yritys voi saada kaiken hyödyn irti ryhmän toiminnasta puhaltamalla yhteen hiileen. Erimielisyydet ovat hyvä asia jolla voi kehittää ryhmän toimintaa ja toimintoja saavuttamaan tavoite.

 

Olen aloittanut itseni tutkiskelun kirjan värimaailmaan liittyen ja pyrkinyt tunnistamaan omia mallejani toiminnassa ryhmäni kanssa. Värimaailman mallit auttavat ymmärtämään toisten käyttäytymistä tilanteissa joissa meinaa leikata ns. kiinni. Meillä Massiven riveissä on jokaista väriä ja ne tulevat esille todella vahvoilla asenteilla. Oppi toimia muiden kanssa ja osata tunnistaa omat heikkoudet ja vahvuudet omassa käyttäytymismallissaan auttaa ryhmässä toimimista. Värikoodien muuttaminen erilaisissa tilanteissa helpottaa asioiden hoitamista ja eteenpäin viemistä. Oman toimintamallin muuttaminen ei muuta ihmisen minuutta tai identiteettiä vaan auttaa hoitamaan asian johon halutaan ratkaisu. Ryhmän kanssa toimimisessa tulee aina vastaan ikäviä ja monimutkaisia asioita joihin tulee hakea ratkaisu. Ratkaisun löytäminen vaatii, että molemmat saavat sanoa oman mietteensä ja ratkaisu on koko ryhmälle soveltuva. Näissä tilanteissa olisi hyvä miettiä omaa käyttäytymistä ja verrata sitä todellisiin asioihin eikä vain opittuihin asioihin.

 

Värikoodit ovat herättäneet akatemialla mielenkiintoa ja naurua. On ollut mahtavaa nähdä, kuinka toisten ihmisten käyttäytyminen on herättänyt enemmän keskustelua ja varmasti pohdintaa. Olen itse hyvin keltainen väriltäni ja se kyllä näkyy omassa toiminnassani. Keltainen on hyvin huomionhakuinen ja itsestään puhuva. On ollut todella hämmentävää huomata oman käyttäytymisen tietyt piirteet, jotka ovat olleet haitallisia muiden silmissä. Olenkin pyrkinyt tunnistamaan omia käyttäytymismallejani ja ottamaan tilanteen huomioon, missä kulloinkin olen. Aina, kun antaa tilan muille ja kuuntelee eikä ole itse koko ajan äänessä, oppii hyvin paljon muiden käyttäytymismalleja. Oman mielen hiljentäminen ja muiden kuunteleminen on toisten kunnioittamista, mutta aika useasti sitä tulee puhuttua muiden päälle. Ei ole millään tavalla kunnioitettavaa viedä tilaa muilta, koska on olemassa sinien ja vihreä, jotka ovat hieman hiljaisempia ja analyyttisempiä värejä. Täten jos on aina itse äänessä, jää huomioimatta paljon hyviä ajatuksia, joita nämä kaksi värin oppimaa mallia voisivat tuoda tullessaan. Keltainen ja punainen ovat sitten taas hieman räikeämpiä käyttäytymismalleja. Nämä osaavat tuoda omat mietteet muille esille, mutta saattavat olla käytöksellään muita pois työntäviä.

 

Värikoodit saattavat joillekin tuntua lokeroimiselta, mutta sitä se ei ole jos haluaa itse oppia omia käyttäytymismallejansa. Värikoodit auttavat ymmärtämään itseään ja muita erilaisissa tilanteissa. Itsensä laittaminen mihinkään lokeroon ei ole välttämättä tarkoituksen mukaista. Kaikki mitä opimme itsestämme ja muista auttaa asioiden hoitamisessa ja muiden ihmisten kanssa toimimisessa.

 

 

 

Kommentoi