Tampere
25 Apr, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Idiootteja ja psykopaattejaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Thomas Erikson jatkaa idiootit ympärilläni kirjaa nyt seuraavaan osaan, joka on ’’psykopaatit ympärilläni’’ niminen kirja. Eriksonin ansioista monet ihmiset näkevät muut ihmiset tällä hetkellä eri väreissä, jonka perusteella tekevät johtopäätöksiä erilaisista käyttäytymismalleista. Minä teen tätä paljon myös itse, koska kirjan lukeneena voin sanoa sen vaikuttaneen suuresti siihen, miten tulkitsen nykyään ihmisiä. Uusi kirja käsittelee nyt kuitenkin viidettä käyttäytymismallia tai väriä, nimittäin psykopaatteja. Eriksonin mukaan 2-4 % koko väestöstä on psykopaatteja, jos tämä on totta niin näitä psykopaatteja pitäisi siis löytyä jonkin verran Suomesta ja jopa sinun lähipiiristäsi.

Mikä ihmeen psykopaatti?

Yleensä he ovat hyvin hyväkäytöksisiä, kaikkien kavereita ja ilmeisen mukavia tyyppejä. Tämä tarkoittaa psykopaatin kohdalla kuitenkin sitä, että hän pelaa kaikkia kolikkoja omaan pussiinsa. Tämä on siis heidän tapansa manipuloida muita ihmisiä, jotta he itse hyötyisivät siitä mahdollisimman paljon. He ovat karismaattisia, hurmaavia ja erityisen hyväköytöksisiä, mutta tämä on kuitenkin yleensä vain kulissin pitämistä. Manipuloimalla he yrittävät saada itselleen enemmän valtuuksia ja niin edelleen. He vaikuttavat muiden ihmisten mielestä melkein jopa täydellisiltä, jotka tekevät aina oikeita asioita oikeaan aikaan. He tuntevat muut ihmiset ja niiden heikot kohdat hyvin, joten he pystyvät iskemään hyvin niihin. He eivät tunne huonoa omaatuntoa asioista, joita tekevät itsensä eteen. Olivat ne sitten kuinka pahalla tai väärällä tavalla toteutettuja. Heille tyypillisiä ominaispiirteitä ovat väkivaltaisuus, patologinen valehtelu, lipevä käytös ja jossain määrin myös väkivaltainen käytös.

Psykopaatit ovat myös yleensä niitä, jotka menestyvät elämässään erityisen hyvin. He ovat monesti johtajia tai muuten päättävässä asemassa, missä ikinä he työskentelevätkään. Psykopaatti toimii oman kulissinsa kanssa, eikä todennäköisesti ikinä näytä omaa minä kuvaansa. He eivät tunne huonoa omatuntoa, jos tuhoavat alaisen työuran tai tekevät alaisten elämästä hankalaa. Tällaisella käytöksellä on kuitenkin tarkoitusperä, joka hyödyttää heitä itseään.

Jotta tästä kirjasta saisi parhaan hyödyn irti, kannattaa lukea Eriksonin aikaisempi kirja ’’idiootit ympärilläni’’. Siinä kirjassa hän käsittelee ihmisiä neljässä värissä, jotka ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Psykopaatit ympärilläni kirjassa Erikson käsittelee näitä värejä lisää, jotta ihmiset tajuaisivat tavat, joilla psykopaatit yrittävät manipuloida eri ’’värisiä ihmisiä’’. Tarkoituksena on siis kertoa lukijalle, mitkä ovat tietyn värityypin heikot kohdat. Monet mieltävät esimerkiksi punaisen käyttäytymismallin helposti psykopaattiseksi, mutta näin se ei kuitenkaan ole. Psykopaatti on oma taiteenlajinsa, joka ei niinkään ole mikään näistä väreistä. He kuitenkin tunnistavat eri käyttäytymismallit hyvin!

Pohdinta

Manipulointia voi kohdata kuka tahansa, milloin tahansa. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, kun tällainen persoona voi tulla juuri sinun kohdallesi. Itse valmistun ihan juuri fysioterapeutiksi ja uskon, että tulen urani aikana tapaamaan psykopaatin, jos toisenkin. Fysioterapeutin ammatti on ihmisten kanssa työskentelyä tavalla tai toisella, minkä takia on hyvä ymmärtää erilaisia käyttäytymismalleja. Olen saanut Eriksonin kirjoista paljon apua tulevaisuuteen, jotta pystyn työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Suhtaudun kuitenkin tällaisiin väreihin ja psykopaatti kategorioihin hieman varautuneesti. Miettiessäni omaa elämää taaksepäin olen huomannut, että kaikissa meissä tuntuu olevan vähän kaikkia värejä. Miksipä siis ihan kaikissa meissä ei voisi olla hieman myös psykopaatin piirteitä? Uskon, että meistä kaikista löytyy myös manipuloiva piirre, kun kyse on oikein tärkeästä asiasta sinulle itselle. Nämä piirteet voivat tulla esiin silti vain silloin, kun kyse ei ole niin vakavista asioista. Olit sitten punainen, vihreä, keltainen, sininen tai psykopaatti niin sinussa on varmasti myös piirteitä muista käyttäytymismalleista. Ääripäitä on aina olemassa, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia. Kaiken kaikkiaan nämä kirjat ovat opettaneet minua tunnistamaan erilaisten ihmisten vahvuuksia ja heikkouksia, jonka takia pystyn ihmisten kanssa työskentelevänä henkilönä myös lukemaan heitä paremmin. Asiat eivät kuitenkaan koskaan ole niin yksinkertaisia kuin esimerkiksi näissä kirjoissa kerrotaan.

Kommentoi