Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit ympärilläniKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tiimissämme moni on lukenut tai lukee kirjaa “Idiootit ympärilläni” ja siitä on ollut paljon puhetta esimerkiksi Massiven pajoissa, joten itsellänikin alkoi kiinnostaa kyseisen kirjan lukeminen. Olemme myös perehtynyt jo aikaisemmin käyttäytymismalleihin ja ihmisten inhimillisten sekä luontaisten käyttäytymismallien eroavaisuuksiin ja näistä olen ennemminkin kirjoittanut esseessäni “Löydä sisäinen motivaatiosi”.

 

Idiootit ympärilläni

Miksi jotkut ihmiset ovat mielestämme enemmän idiootteja kuin toiset? Tämä johtuu siitä, että emme välttämättä ymmärrä miksi joku henkilö käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Kaikki me ollaan erilaisia ja tulemme joidenkin kanssa toimeen paremmin kuin toisten. Oman ja muiden käyttäytymismallin tiedostaminen lisää ymmärrystä toisen käyttäytymisestä siinä mielessä, ettei aina tarvitse miettiä, että miksiköhän tuo taas sanoi tuon asian tai, että miksi tuo tyyppi puhua pulputtaa kokoajan vaikkei olisi mitään järkevää sanottavaa”. Mikään käyttäytymismalli ei kuitenkaan ole oikea tai väärä vaan kaikki on vain käyttäytymismalleja. Sen onko käyttäytymisesi oikeaa vai väärää määrittelee tilanne ja sen hetkinen ympäristö.

Kirjan mukaan käyttäytymismalleja on neljä erilaista ja käyttäytymismallin perusta tulee geeniperimästä. Perimän lisäksi tähän vaikuttaa hyvin paljon myös kasvatus, koska lapsi oppii jäljittelemällä eli käyttäytymismallissa on paljon samoja piirteitä kuin vanhemmillakin, mutta käyttäytymismalli on kuitenkin vahvasti geeneissä eli muistutamme käyttäytymiseltämme enemmän joko isää tai äitiä.

Hallitseva

Reagoi nopeasti, ponnistelee päästäkseen johtamaan muita, ei ole kiinnostunut hienotunteisuudesta parisuhteissa, aika perspektiivi on nykyhetki, toimii heti. Hallitsevan käyttäytymismallin omaavaa henkilöä voisi kuvailla adjektiiveilla:  hallitseva, tarmokas, kunnianhimoinen, päämäärätietoinen, kilpailunhaluinen, suora, oma-aloitteinen ja itsepäinen

Nämä tyypit ovat luonnostaan johtajatyyppejä. Kilpailutilanteet saavat näillä henkilöillä moottorit hyrähtämään käyntiin. Heillä ei ole mitään ongelmaa sanoa asioita suoraan. Heillä on mielipide joka asiaan, eikä he arkaile tuoda sitä välittömästi kaikkien muiden tietoon. He ovat myös hyvin rehellisiä eivätkä he kiertele sanomisissaan. He ovat tehokkaita, energisiä ja dynaamisia sekä hyvin tavoitteellisia ja päämäärätietoisia.

Innostava

Reagoi nopeasti, ponnistelee ottaakseen muita mukaan, ei ole kiinnostunut rutiineista, aika perspektiivi on tulevaisuus, toimii impulsiivisesti, ei pidä toisten sulkemisesta ulos. Innostavan käyttäytymismallin omaavaa henkilöä voisi kuvailla adjektiiveilla: innostava, ulospäinsuuntautunut, verbaalinen, avoin, luova, spontaani, tunteellinen, huomion kipeä ja tunteellinen.

Mistä tunnistat ihmisen jonka jalat ei ole maassa? Hän on positiivinen optimisti, elämänmyönteinen, elää elääkseen, nauttii elämästä, elämä on juhlaa. Positiivisin kaveri. Tyyppi hauskuuttaa ja viihdyttää muita jatkuvasti. Tyyppi puhuu koko ajan, muut kuuntelee ja hymyilee. Innostavat tyypit ovat suositumpia kun muut, koska he viihdyttävät muita. He ovat tosi mukavia. Keltaiset ovat äärimmäisen positiivisia ja myönteisiä, he nauravat jatkuvasti ja saavat muutkin hyvälle tuulelle.

Vakaa

Reagoi hitaasti, ponnistelee luodakseen yhteyksiä, ei ole kiinnostunut muutoksesta, aika perspektiivi on nykyhetki, tukee toista, ei pidä konflikteista. Vakaata henkilöä voisi kuvailla adjektiivein: vakaa, kärsivällinen, huomioonottava, hillitty, sisukas, hyvä kuuntelija, ystävällinen, varovainen, lojaali ja huomaavainen.

Tämä on kaikkein yleisin käyttäytymismalli. He eivät erotu samalla tavalla kuin muut. He ottavata asiat rauhallisemmin, verkkaisemmin ja rennosti. He eivät saa ketään stressaantumaan eivätkä suutu juuri koskaan. He eivät asetu johtoon jos heillä ei ole siihen mandaattia. He ovat sellaisia mitä ihmiset yleensä olevat. He eivät loukkaa muita, koska he haluavat miellyttää kaikkia.

Kirjaa lukiessa näin selvästi eniten itsessäni piirteitä juuri tästä vakaasta käyttäytymismallista ja sovin hyvin myös siihen kun kirjassa painotettiin tämän vakaan käyttäytymismallin sopivan erittäin hyvin myyntityöhön, koska myyjille voi olla joskus hankalaa kuunnella asiakasta ja olla itse hiljaa, antaa asiakkaan puhua. Olen aina ollut erittäin hyvä myyntityössä, mitä olen tehnyt jo puolivuosikymmentä eri operaattoreilla erilaisissa tehtävissä ja monessa myyntikoulutuksessa mukana olleena voin kertoa, että tätä kuuntelemisen tärkeyttä painotetaan paljon. Minulle se on aina ollut luontaista, eikä siihen ole erikseen tarvinut kiinnittää huomiota.

Analyyttinen

Reagoi hitaasti, ponnistelee organisoidakseen asioita, ei ole kiinnostunut ihmissuhteista, aikaperspektiivi on taaksepäin, toimii varovaisesti, ei pidä asioihin sekaantumisesta. Analyyttista henkilöä voisi kuvailla adjektiivein: tutkiva, analyyttinen, säntillinen, looginen,yksityiskohtainen, systemaattinen, tarkka, etäinen, objektiivinen, suunnitelmallinen, seuraa ohjeita ja rutiineja. Näitä adjektiiveja lukiessa ei varmasti ole epäselvää miksi ilmeisesti suurin osa insinööreistä on juuri näitä analyyttisiä käyttäytymismalleiltaan.

Analyyttiset on realisteja. Analysoivat riskejä. Asiat ovat aina järjestyksessä. Heillä on tapana puhua vähän ja latoa faktoja tiskiin, he eivät nosta itseään esiin, koska heillä ei ole sille tarvetta samalla tavalla kuin hallitsevilla ja innostavilla henkilöillä.

 

Loppuun

Kirjan lukeminen oli tosi mielenkiintoista juuri siitä syystä, että lukiessaan tulee koko ajan ajatelleeksi eri ihmisiä omasta lähipiiristä ja niiden erilaisia käyttäytymismalleja. Opin myös paljon itsestäni ja uskon tämän kehittäneen minua paremmaksi tiimipelaajaksi.

Kommentit
  • Henri Roivas

    Erittäin hyvin kiteytetty paketti! Olne itse myös lukenut kyseisen kirjan puskaradiosta kantautuneiden signaalien ansiosta. Olin myös pajassa joka pohjautui kirjaan ja sen oppeihin. Pidin erityisesti siitä miten olit tuonut jokaisesta neljästä ryhmästä jokaisen ryhmän ydin piirteet sanallisessa muodossa esille. Good job!
    Sanoit kirjoituksessasi olevasi vakaa eli vihreä persoonallisuudeltasi. Pystyn tähän kyllä täysin samaistumaan. Hauska fakta, olin aikaisemmin ennen kun luin kirjan miettinyt, miten pystyt olemaan juuri niin rauhallinen kuin olet. Kirja antoi tähän vastauksen! Itsehän olen täysi keltainen ja olen kyllä täysin samaa mieltä asiasta.

    27.4.2018
Kommentoi