Tampere
27 May, Monday
22° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit ja PsykopaatitKirjoittanut: Julius Hirvonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Psykopaatit Ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 8 minuuttia.

Idiootit ja Psykopaatit 

   

Johdanto 

  

Oletko koskaan lokeroinut ystäviäsi heidän piirteiden perusteella? Joku on aina liian optimisti, pessimistinen tai esimerkiksi perfektionisti. Jotkut myöntävät suoraan, että suhtautuu asioihin liian optimistisesti. Toisaalta kukaan ei halua suoraan myöntää olevansa psykopaatti. Ihmisiä on erilaisia. Thomas Eriksonin teoksissa ”Idiootit ympärilläni” ja ”Psykopaatit ympärilläni” pohditaan syvällisesti ihmisten persoonia tiimityöskentelyn näkökulmasta. Molemmat kirjat ovat olleet erittäin suosittuja. Eriksonin ”Idiootit ympärilläni” – teosta on myyty maailmalla jo yli kolme miljoona kappaletta. 

  

Dominoiva punainen ja optimistinen keltainen 

  

Eriksonin ”Idiootit ympärilläni” on herättänyt paljon keskustelua ja ennen kaikkea kritiikkiä. Kirjassa ihmiset jaetaan neljään eri väriin persoonien perusteella. Värit ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Kirja herätti minussa paljon kiinnostusta, koska löysin selvästi omani värini. Erikson myöntää itsekin, että joku voi löytää itsestään jopa kolmeakin eri väriä. 

Teoksessa kerrotaan ensimmäisenä dominoivasta punaisesta väristä. Punaiset ovat luontaisia johtajia, jotka tarttuvat tuumasta toimeen ja hoitavat tehokkaasti työnsä. Oletko itse kunnianhimoinen, hallitseva, määräilevä sekä vaativa? Jotkut eivät halua myöntää olevansa punaisia, koska kukapa tykkäisi henkilöstä, joka hengittää suoraa niskaasi ja pakottaa sinua tekemään tehokkaasti lähes kaiken. Hyvä asia punaisissa on se, että he ottavat heti koppia asioista ja hommat hoituvat tehokkaasti ajallaan. Oletko ikinä seurannut huippusuosittua tv- sarjaa nimeltä Frendit? Mielestäni Frendit- sarjan Monica Geller on punainen. Monica on tehokas, määrätietoinen ja määräilevä hahmo. Lisäksi Monica on erittäin kilpailuhenkinen, niin kuin punaiset useasti ovatkin. 

  

Keltaiset ovat luovia, hauskoja ja erittäin itsekeskeisiä henkilöitä. Keltaiset ja punaiset reagoivat nopeasti ja pyrkivät saamaan jokaisen asian nopeasti maaliin. Työpaikan hassuttelijat, spontaanit ja optimistit ovat pääosin keltaisia. Keltaiset eivät voi elää ilman ihmissuhteita. Eikö kuulostakin mukavalta väriltä? Sinänsä keltaiset eivät juurikaan osaa kuunnella muita ja heidän on erittäin vaikea keskittyä mihinkään. Keltaisilla on paha tapa tehdä asiat hutiloiden. He voivat olla myös kapinallisia. Kirjassa sanotaan, että Yhdysvaltain entinen presidentti George Bush nuorempi on keltainen. Bush on puhelias, mielekäs persoona, joka sattuu puhumaan räväkästi asioista, mitkä muistetaan vieläkin maailmalla. Keltaiset tykkäävät olla parrasvaloissa ja heitä ei pelota esiintyä suuremman yleisön edessä. 

  

Rauhallinen vihreä ja analyyttinen sininen 

  

Onko sinulla ystävä, ketä oikeasti kiinnostaa sinun kuulumiset ja muistaa aina sinun syntymäpäiväsi? Hän aina tukee sinua ja auttaa jokaisessa hommassa. Vihreä on paras mahdollinen ystävä mitä voi olla. Työpaikalla tarvitaan aina vihreitä, koska he ovat luotettavia, lojaaleja ja rauhallisia työntekijöitä. Toisaalta vihreät eivät pidä muutoksista ja he eivät todellakaan kerro sinulle suoraan, miten asiat ovat. Monella tapaa vihreät ovat punaisten vastakohta. Vihreät eivät myöskään ota vastuuta. Punaiset taas tykkäävät ottaa vastuuta ja he reagoivat nopeasti muutoksiin. Punaisia ei kiinnosta kuunnella sinun tunteitasi, toisin kuin vihreät ovat huomaavaisia ja voivat kuunnella sinun murheitasi tunti kaupalla. Vihreät välttävät konflikteja viimeiseen asti. Paha tapa vihreissä on se, että heillä on tapana juoruilla asioista ja he ovat epävarmoja itsestään. Äiti Teresaa voisi pitää vihreänä, koska hän ei halunnut muiden ylistävän häntä ja perinteikkäästi Äiti Teresaa pidetään huolehtivaisena ja avuliaana henkilönä. 

  

Punaiset ja keltaiset haluavat tehdä nopeasti ja tehokkaasti työnsä loppuun. Ehkä vähän hutiloiden, mutta kunhan päästään maaliin. Tämä olisi sinisten painajainen. Siniset ovat perfektionisteja. He tekevät työnsä tarkkaan ja toimivat hitaasti sekä varovaisesti. Jokaisessa työpaikassa tarvitaan sinisiä, koska pitäähän jonkun ottaa koppia siitä, miten tarkasti työt tehdään ja kuinka vältetään suurimmat virheet. Järjestelmällinen, kriittinen ja ahkera kuvaavat hyvin sinisiä. Siniset voivat olla myös tylyä seuraa. Heillä menee nopeasti hermot, jos joku tunaroi tehtävänsä täysin. Sinisiä ei myös kiinnosta muiden asiat. 

  

Miten muodostaa huipputiimi? 

  

Thomas Eriksonin mukaan ihmisen persoona voi jakautua useisiin eri väreihin. Mielestäni minussa on eniten keltaista. Olen puhelias, myyntihenkinen, optimistinen ja ennen kaikkea humoristinen persoona. Myönnän olevani joskus liian äkkipikainen eli teen työt hutiloiden ja joskus en pysty keskittymään juuri mihinkään. Olen myös huono kuuntelemaan muita. Keltainen tykkää olla parrasvaloissa, mutta tässä poikkean keltaisesta. En todellakaan ole itsekeskeinen ja en tykkää olla parrasvaloissa. Tarpeen tullen olen valmis ottamaan vastuuta, jos kukaan muu ei vapaaehtoisesti halua. Haluan ottaa koppia asioista, missä olen erittäin hyvä. On minussa punaistakin. En välttämättä pidä uusista muutoksista ja vältän konflikteja, joten on minussa ripaus vihreääkin. Sinistä minussa ei paljon ole, vaikka se onkin lempivärini. En todellakaan ole perfektionisti ja oikeastaan en voi sietää ihmisiä, ketkä ovat joka asiassa pikkutarkkoja. Ihmisiä on siis vaikea lokeroida tiettyyn väriin. Toisaalta eräs entinen kollegani sanoi, että löytää itsestään vain vihreän piirteitä, eikä muiden. 

  

Kun mietitään tiimityöskentelyä, vaikka mainostoimistossa, niin mistä väreistä muodostaisit unelmallisen tiimin? Sanotaan että työpaikassa olisi yhteensä vain kahdeksan työntekijää. Näin minä muodostaisin unelmatiimin. Jokaiseen tiimiin tarvitaan ainakin yksi punainen, joka ottaa koppia asioista ja puskee tiimiä eteenpäin. Luontainen johtaja punainen olisi myös oletettavasti tiimin päällikkö. Mielestäni jo kaksi punaista olisi liikaa, koska punaisilla on iso ego ja kaksi punaista vain hankaloittaisi tekemistä. Yhden punaisen lisäksi ottaisin tiimiin kaksi keltaista, koska joka työpaikassa tarvitaan optimistista ajattelua, sekä luovuutta. Keltaiset nostavat myös tiimihenkeä ylöspäin. Kahdeksan henkiseen tiimiin mahtuisi myös neljä vihreää. Vihreä on yleisin väri kaikista. Vihreät ovat lojaaleja, rehellisiä ja luotettavia työntekijöitä, joita tarvitaan jokaiseen työpaikkaan. En ole sinisen piirteen fani, mutta ottaisin silti tiimiin mukaan yhden sinisen, koska tarkkuutta ja ahkeruutta tarvitaan aina. 

 

Psykopaatit ympärilläni 

Mikä on psykopaatti? Millainen on psykopaatti? Kirjan Psykopaatit ympärilläni mukaan ihmiset voidaan jaotella neljään eri väriin. Niin kuin esseessä edellä jo mainittiinkin, niin sininen on analyyttinen ja suhteellisen introvertti, vihreä taas vuorostaan vakaa ja sopeutuva omaan ympäristöönsä, punainen dominoiva ja johtajamainen väri ja keltainen ihmistyyppi taas inspiroi ja jakaa omaa inspiraatiotaan muille. Thomas Erikson on luonut nämä värit ja ihmisten toimimisen värien mukaan omaan kokemukseensa pohjaten. Jos menetät yöunesi lukiessasi esseetä, varoitin siitä jo etukäteen. 

Kuten hyvin tiedetään, ihmisessä voi olla kaikkia näitä värejä ja jos värien eri ominaisuuksia yrität löytää itsestäsi ja ympäristössäsi olevista ihmisistä, tulet huomaamaan monien ihmisten omaavan eri ominaisuuksia eri väreistä. 

Voiko olla niin että jossakin ihmisessä ei ole mitään edellä mainituista väreistä? Kyllä. Esseeni perustuu ihmisryhmien vaarallisimpiin ihmisiin, jotka eivät edusta mitään edellä mainituista väreistä, eli psykopaatteihin. 

Psykopaatti on sellainen ihminen, joka osaa mukaantua ympärillään olevien ihmisten joukkoon esittävänsä olevan kaikkea sitä, mitä muut toivovat. Psykopaatti on ihminen, jota emme pysty luokittelemaan samalla tavalla kuin normaaleja ihmisiä. Heillä ei ole omaa persoonallisuutta, vaan toimii keinolla millä hyvänsä jäädäkseen itse voitolle. Psykopaatti on eräänlainen kameleontti. Susi lampaiden joukossa, joka etsii itselleen heikoimman yksilön kohteeksi. Tällaisella ihmisellä, jolla ei ole omaa persoonallisuutta ja esittää vain koko ajan, ei oikeastaan kirjan mukaan ole ihminen ollenkaan. Pahinta koko jutussa on se, että psykopaatteja on meidän joukossamme yhtä lailla kuin kaikkia muitakin. 

Psykopaatti ei ole porukan pelle, sillä hän ei naura. Nauru on spontaani reaktio, joka tapahtuu kun yllätyt jostakin tai et tiedä miten toimia.  

Psykopaatin piirteitä on kirjan mukaan kahdeksan kappaletta: 

 1. Empatian puuttuminen ja oman edun ajaminen käyttäen uhreja hyväksi 
 2. Sosiaalinen vuorovaikutustaito hurmata ja huijata muita. Saada ihmiset pitämään hänestä 
 3. Asioiden ennakoimistaidon puuttuminen ja täysin tilanteessa saalistajamaisesti eläminen 
 4. Pelottomuus asioita ja ihmisiä kohtaan ja päämäärätietoinen eläminen 
 5. Vastuuton omasta toiminnastaan ja taipumus syytellä muita pieleen menneistä asioista 
 6. Piittaamattomuus sosiaalisista normeista ja käytöstavoista 
 7. Kyvyttömyys tuntea stressiä ja ei kykene reagoimaan tunteellisesti edes traumaattisimpiin asioihin 
 8. Ei moraalia. 

  

Psykopaatit ovat olentoja, jotka poistavat kaiken oman etunsa tieltä, ja murskaavat moraalittomasti jokaisen oman päämääränsä edestä. Psykopaatin toiminnan pääperiaatteena toimii yksi päämäärä. Hän haluaa kaiken! Psykopaatti pyörittelee ihmisiä ja saa kaikki pitämään hänestä, jonka jälkeen oikeana hetkenä vaihtaa oikean vaihteen silmään oman päämääränsä edistämiseksi. Julmasti sanottuna psykopaatti näivettää ja uuvuttaa oma uhrinsa olemattomiin. 

Moni saattaa nyt kuvitella, että psykopaatti on psyykkisesti sairas, tai muuten vain poissa tolaltaan. Vastaus on valitettavasti ei, sillä psykopaatit eivät ole psyykkisesti sairaita, vaan psykopaatit ovat parantumattomia valehtelijoita ja heillä on persoonallisuushäiriö. 

Brittiläinen psykologi Kevin Dutton on tehnyt monia tutkimuksia psykopaatteihin ja ihmisten persoonallisiin ominaisuuksiin liittyen. Hän tietää kertoa oman tutkimustuloksiensa pohjalta, että millaisissa viroissa psykopaatteja yleensä esiintyy. Psykopaatit työskentelevät mieluiten rahan, jännityksen, – ja vallan omaavissa rooleissa. Psykopaatteja on maailmassa enemmän kuin Oulussa  asukkaita. Sadan ihmisen joukossa on noin 2-4 psykopaattia. 

Ammatit, joissa psykopaatti mielii työskennellä: 

 1. Toimitusjohtaja 
 2. Juristi 
 3. Media-ammatit 
 4. Myyjä 
 5. Kirurgi 
 6. Toimittaja 
 7. Poliisi 
 8. Uskonnollinen johtaja 
 9. Kokki 
 10. Valtion virkamies 

Asian tiimoilta lukeneeni perusteella pelottavin asia on se, että psykopaatti saattaa olla kuka tahansa. Psykopaatteja on ollut kautta aikojen, ja maailmamme tunnetuimpia heistä lienee Hitler ja Hussein. Psykopaatit eivät kuitenkaan ole pelkkiä diktaattoreita. Duttonin testin mukaan jokaiselle ihmiselle voidaan tehdä testi, jossa täydet pisteet on 60-pistettä. Jokaista psykopaattitestissä yli 30-pistettä saanutta henkilöä voidaan kutsua psykopaatiksi sanan oikeassa ja verbaalisessa merkityksessään. 

Psykopaatti sanaa on käytetty haukkumasanana ja riitatilanteessa provosoivana tekijänä, mutta kyse on kuitenkin oikeasta ongelmasta. Sillä psykopaatteja, heitä todella on ympärillämme. Mutta ei tule säikähtää julmien kamaluuksien hyökkäykseltä, sillä kerron teille kirjan mukaan, miten psykopaatilta voi välttyä sen lisäksi että tunnistat jo hänen piirteensä. 

Paras tapa olla jäämättä psykopaatin kynsiin, on itsetunnon kohottaminen ja oman rohkeutensa ja oman persoonallisuuden ylläpitäminen. Psykopaatit nimittäin etsivät joukosta aina heikoimmat osapuolet ja ihmiset, jotka eivät tiedä omaa identiteettiänsä ja rooliansa tässä maailmassa. 

Miksi kukaan ei tajua ja pysäytä heitä? Edellä mainitessani psykopaatin viihdyttäessä muita ja asettuvansa sopivaan muottiin muiden silmissä on vaikea huomata. Hurmaamisella ja miellyttämisellä on suuri vaikutus saada ihmiset pitämään heistä.  

Oppiessasi tunnistamaan ja analysoimaan muiden käyttäytymistapoja, opit kyllä saamaan selville,  kuka on aito ja kuka ei. Opit myös ihmisymmärryksesi kautta tunnistamaan kehen voit luottaa. 

Tiimioppiminen, luottamus ja manipulointi 

 

Kuten kaikki tiedämme, on tiimioppimisen kannalta elintärkeää tietää kehen voi luottaa ja kehen ei. Ihmiset toimivat niin, että ajan myötä luottavat toisiinsa enemmän ja tutustuvat toisiinsa keskustelun kautta. Jotkut meistä luottavat toisiinsa jo valmiiksi, ja jotkut taas onnistuvat menettämään luottamuksensa, jonka jälkeen yrittää saada sitä takaisin. 

Eri ihmisroolitesteillä ja tiimiroolitesteillä pystytään tutkimaan, millaiset ihmiset tulevat toimeen keskenään ja millainen tiimi heistä tulee. Jotkut taas etsivät työryhmää, kaveria ja elämänkumppania horoskooppien ja muiden ulkopuolisten tutkimusten perusteella. Itse en enää ihmisrooleista lukeneena voi sanoa uskovani mihinkään tiimiroolitestiin. Olen kirjaa lukiessani oppinut, kuinka luonnollista valehteleminen on joillekin ja jonkin asian esittäminen, mitä ei oikeasti ole.  

En henkilökohtaisesti halua uskoa siihen, että ympärilläni työskentelevistä ihmisistä joku on psykopaatti, mutta kukapa sellaista haluaisikaan. On opittava lukemaan ja tuntemaan ihmisiä, jonka jälkeen päästään vain yhteen lopputulokseen. Lopputulos on se, että psykopaatteja vain on maailmassa yhtä lailla, kun meitä kaikkia muitakin. Joillain ihmisillä on psykopaattisia piirteitä, ja tunnistan itsestänikin osan niistä. Se ei silti tee meistä psykopaatteja. Psykopaatti nimittäin omaa kaikki psykopaatin ominaisuudet ja jokaisen itseään psykopaattina pitävä henkilö voi miettiä itsekseen, omaako kaikki piirteet vai ei. Uskon että suurin osa kuitenkin kokee tuntevansa empatiaa ja omatuntoa, joita psykopaatilla ei vastavuoroisesti ole ollenkaan. 

Ei ole siis syytä huoleen. Vaikka työtä tehdessämme ja yrityksiä puunatessamme tulee vastaan kaikenlaisia ihmisiä, niin opit kyllä urallasi tuntemaan kehen voit luottaa, ja kehen et voi. Voin kuitenkin sanoa, että ihmistuntemus on ollut minulle tärkein asia tähän asti koulua käydessäni. Ihmistuntemus vaikuttaa kaikkeen siihen, mitä teet kenenkäkin kanssa ja jotta voit luottaa toisiin ihmisiin, niin sinun pitää mielestäni tuntea heidät aidosti. 

Luottamus toimii tietynlaisena kulmakivenä tiimiyrittämisen pohjalle. Kukaan ei halua tulla höynäytetyksi sen vuoksi, että et ole tuntenut toista tarpeeksi hyvin ja hänen tarkoitusperiään. Kukaan ei myöskään halua joutua psykopaatin kynsiin oman tietämättömyytensä ja ymmärtämättömyytensä pohjalta ihmistuntemukseen liittyen. Suosittelen siis jokaista tutustumaan lähimpiinsä hyvin. Mieti, kuka toimii omana “back uppinasi” kun paska osuu tuulettimeen, ja kuka puukottaa sinua selkään tilanteessa minkä kuvittelet olevan täysin hallinnassa. 

Ihmisten manipuloiminen ja hyväksikäyttö on jo lähtökohtaisesti väärin, mutta mistä sitten tunnistaa vain ilkeän toiminnan ja psykopaatin. Jokainen meistä on varmasti joskus tehnyt ja sanonut jotain ilkeää toiselle, mutta se on maallista ja kuuluu asiaan. Ihmiset tekevät virheitä, jonka seurauksena yleensä katuvat, häpeävät, pakenevat tai sitten yrittävät korjata tilanteen mahdollisimman pian. Psykopaatti eroaa kuitenkin tällaisessa asiassa siten, että hän ei kadu, pakene, häpeä tai millään tavalla pelkää seuraamuksia. Psykopaatti toimii kuin varjo ja robotti josta olen tekstini aikana kertonut jo monia eri piirteitä ja toimintatapoja. 

  

Jokainen meistä voi nyt itsekseen miettiä kuuluuko sinun sukulaisiin, läheisiin kavereihin tai yhteistyöhenkilöihin psykopaatteja, jotka ovat tai eivät ole tehneet tarpeeksi radikaaleja temppuja joutuakseen linnaan. Tulee kuitenkin muistaa, ettei jokainen murhaaja ja moraaliton hyväksikäyttötapaus ole psykopaatin tekosia. Tällaiset asiat nimittäin johtuvat usein psyykkisistä sairauksista, tai muuten edes vastuuttomassa tilassa olevan ihmisen toiminnan johdosta. 

Haluan kuitenkin muistuttaa kovan kirjoitukseni jälkeen siitä, että on tässä maailmassa paljon hyvääkin. Jokainen tahramme elämässä ja ikävä tekomme ei tee meistä pahaa ihmistä tai psykopaattia, vaan itselle täytyy oppia antamaan anteeksi ja oppia auttamaan ja tunnistamaan toisten huolia ja murheita. Tiimioppimisen ympäristössä törmää päivittäin kunnianhimoisiin ja erilaisiin ihmisiin, joita analysoit omalla tyylilläsi. Opi tunnistamaan ja poimimaan mahdolliset epäkohdat ihmismassasta, ja mieti tarkkaan kehen luotat ja kehen et. Asuuko meissä jokaisessa pieni psykopaatti? Olenko minä psykopaatti, kun tiedän näin paljon eri ihmistyyleistä ja persoonallisista toimista eri ihmisryhmiin liittyen? Kuka rinnallasi kävelevistä tovereistasi on kävelevä aikapommi?  

  

Pohdinta 

Idiootit ympärilläni kirja ja jatko-osa Psykopaatit ympärilläni toi meille paljon erilaisia näkökulmia. Havaitsimme erilaisia asioita ihmisten käyttäytymisestä ja toistensa kanssa toimeen tulemisesta, ja opimme löytämään hyvät työkalut ja alustan omalle oppimiselle ihmisläheisessä työssä. Kirjat opettivat meille myös tietynlaista varovaisuutta ja analysointia uusia ihmisiä tavatessa. Olemme iloisia, että valitsimme juuri nämä kirjat tämän kiehtovan aiheen ympärille. 

Aiomme tulevaisuudessa hyödyntää opinnoissamme ihmisten toimintatapoihin liittyviä tekijöitä, ja uskomme sen olevan kaikkien yhteiseksi hyväksi parasta. Suosittelemme kirjoja luettavaksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ihmisten toiminnasta erilaisissa tilanteissa ja oman turvallisuutensa takaamiseksi taloudellisessa yhteiskunnassa. Jokainen kirjan lukijoista voi itse päättää, kuinka paljon kirjassa on vain erilaisten tutkimusten johdosta tulleita psykologien mielipiteitä, ja mikä taas raakaa ja kiistämätöntä totuutta. Loppupeleissä meistä jokainen kuitenkin itse päättää, että kuka on mikäkin väri ja miten mikäkin väri voi toimia, ja kuka on psykopaatti. 

 

Lähteet: 

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää itseään ja muita. Atena. 

Erikson, T. 2018. Psykopaatit ympärilläni. Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi. 3. painos. Jyväskylä. Atena 

 Tekijät:

Julius Hirvonen

Verneri Halttula

 

Kommentoi