Tampere
18 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Ichigo ichieKirjoittanut: Sandra Hyttinen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ichigo ichie
Héctor García
Francesc Miralles
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Tämä kokemasi hetki ei koskaan tule palamaan samanlaisena, on vain tämä hetki. Jokainen hetki on mielenkiintoinen, mahdollisuuksia täynnä ja ennen kaikkea sinun arvokkain valuutta, sitä ei voi mitata eikä ostaa rahalla. Maailma, jonka tänä päivänä tunnemme, on luonteeltaan erityisen hektinen, impulsiivinen ja herkkä. Ärsyke uhkia on ympärillämme lähes joka paikassa, jotka saattavat vaikuttaa meidän kokemukseemme nykyhetkestä ja sen mahdollisuuksista muodostaa erilaisia tunnereaktioita. Olemmeko täysin tiedottomia erilaisista elämämme kauniista ja luovista hetkistä, koska olemme liian keskittyneitä menneeseen, tulevaan tai ympäröivään maailmaamme? Hetken kokeminen on jokaiselle ihmiselle persoonallinen kokemus, mutta hetkessä elämisen taitoon olisi jokaisen hyvä perehtyä avoimella mielellä. Hetkessä eläminen onnistuessaan kadottaa tunteen ajasta ja tunkkaiselta tuntuvasta arjen kalenterista, miksi odottaa kesälomaan tai viikonloppuun, että voi nauttia hetkestä, yleisesti elämästä? ”Tämä hetki ei milloinkaan palaa. Jokainen hetki on kaunis ja mittaamattoman arvokas.” Hetken ohikulkevaa merkitystä japanilaisittain kuvaa lausahdus ”ichigo ichie”. 

 

 

Menneisyys, tulevaisuus ja nykyhetki.  

Minkä takia hetkessä elämisen taito kuulostaa kirjassa yksinkertaisen kauniilta, mutta on syvemmin ajateltuna hyvin vaikea toteuttaa rutiininomaisesti, jos edes yksittäisiä kertojakaan esim. viikon aikajanalla. Meidän omilla ajatuksillamme on tapana takertua kahteen eri aikamuotoon, menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Menneisyydelle antautumiseen liittyy hyvin usein suru, haikeus ja katkeruus. Tunteet ovat ihmiselle lähtökohtaisesti epämiellyttäviä ja estävät meitä järjestäen nykyhetkeen uppoutumiselta. Tulevaisuus tuo mukanaan pelon, stressin ja ahdistuneisuuden. Tien toinen puoli johtaa siis elämän epävarmuuteen ja mahdollisesti itsevarmuuden kadottamiseen, joka tapauksessa ”tämä hetki” on tavoittamattomissa. ”Pitkän ja merkityksellisen elämän saavuttavilla ihmisillä on yleensä kaksi erityistä kykyä: he ovat tietoisia elämäntehtävästään ja osaavat nauttia elämästään: jokainen hetki on ichigo ichie, mahdollisuuksia  

täynnä.” 

 

 

Be a hunter of special moments 

Onko hetkessä helpompi elää, jos se on erityisellä tavalla merkityksellinen? On selvää, että on hyvin vaikea luoda tylsään toimistopäivään hetkessä elon mystiikkaa, jos itse aihe ajaa sinua väkisin pois todellisuudesta. Sanotaan että positiivisella asenteella sinulle syntyy kuin tyhjästä uusia positiivisia asioita, todellisuudessa olet tehnyt niiden eteen töitä, ja saatat edelleenkin olla matkalla hankkimassa niitä lisää. Jokainen tietää, että sattuman mahdollisuus on koskettanut meitä jokaista tavallansa elämän aikana. Loppujen lopuksi asioita tapahtuu aina joidenkin toisten tapahtumien johdosta. Voit olla itse luomassa tapahtumien yllätyksellistä ketjureaktiota. Näin pääset lähemmäksi kappaleen aihetta ”erityisiä hetkiä” ja olet lähempänä ichigo ichietä.  

  

You can`t do the same thing over and over again, and expect different result 

 Voinko sitten saavuttaa yllätyksellisiä tapahtumareaktioita, ilman seikkailunhalua ja tervettä riskinottokykyä? On hyvin turhauttavaa odottaa uuden sivun kääntymistä kirjassaan, jos ei ole valmis kastamaan mustekynäänsä eri musteeseen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, etenkin ne valinnat mitä teet päivittäin. Päivittäiset, samaa kaavaa noudattavat päätökset johdattavat todennäköisesti toistuviin lopputuloksiin. Hetken merkitys korostuu sillä hetkellä, kun ennalta-arvaamattomuus katoaa, ja hetki tosissaan imee mukaansa. Hetki itsessään saattaa muuttua Ichigo Ichie hetkeksi, jonka seurauksena hetken merkitys arjen hetkiin verrattuna korostuu. Herää kysymys, vaatiiko Ichigo Ichie hetki jännittävyyttä ja yllätyksellisyyttä? Oikeaa vastausta tuskin on, mutta kokeilunhalu voi johdattaa äkillisesti arjen pienistä asioista nauttimiseen. Voisiko juuri oikeanlainen suhde yksinkertaisen ja sattuman välillä olla avain? 

 

Mono no aware  

Mono no awaren suora käännös tarkoittaa katoavaisuuden tiedostamista. Ihminen assosioi katoavaisuuden negatiivisena kokonaisuutena, mutta tässä tilanne on päinvastoin. Mono no aware johdattelee ihmisen elämän ytimeen, sillä mikään ei ole ikuista. Jokainen kaunis hetki, jonka osaa elää Ichigo Ichien tavoin on mono no aware, kauniiden hetkien katoavaisuutta. Ajatuksella on kolikon kaksi puolta, mutta jokainen katoava kauneus on arjen ylellisyyttä, mitä tulee osata arvostaa. Hetkessä eläminen Ichigo Ichien oppien mukaisesti johdattaa mono no aware- hetken tunnistamiseen. Osataksemme tunnistaa hetket, on ymmärrettävä, mitä ympärillämme tapahtuu ja osattava havainnoida niitä kaikilla aisteilla. 

 

Finalmente palabras 

Voiko elää hetkessä, jos ajattelee elävänsä hetkessä? Ichigo Ichien tavoitteleminen on toisaalta hyvin yksinkertaisen kuuloista, mutta taas toisaalta on hyvin kaukainen ajatus. On vaikea keskittyä hetkeen, kun on kasvanut ympäristöön, missä kaikki on hektistä ja huomista arvostetaan tämän hetken yläpuolelle. Hetken elon merkityksen ymmärtäminen voi avata lukuisia uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia omaan elämään, vaikka ympärillä mikään konkreettinen ei olisi muuttunutkaan. Saatat kokea oman merkityksen erilaisena ja arvostaa pieniä, mutta kauniita asioita enemmän, kuin aikaisemmin. On taito osata heittäytyä hetken vietäväksi ja lipua virran mukana kohti tuntematonta. Tuntemattomaan hyppääminen on pelottavaa ja ihmisluonnolle luonnotonta, joskus on vain uskallettava kokeilla uutta, vaikka ei tietäisikään mihin se johtaisi. Kerrottakoon vielä viimeisenä ohjeena ole rohkea, ennakkoluuloton ja uskalla nähdä hetken kauneus, kuten aikaisemmin mainittu, se voi yllättää. 

 

Akateemisen esseen kirjoittajat: Sandra Hyttinen, Markus Tervo

 

Lähteet:

Héctor García, Francesc Miralles. Ichigo ichie. 2020. Gummerus.

Aihetunnisteet:
Kommentoi