Tampere
17 May, Friday
21° C

Proakatemian esseepankki

Hyvinvoinnin ja menestyksen 10 vinkkiä



Kirjoittanut: Ismo Huusko - tiimistä Kaaos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kehon ehtymättömät voimavarat
Boris Aranovich
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hyvinvoinnin ja menestyksen 10 vinkkiä

 

Hyvinvointi ja on todella laaja käsite, mutta tässä esseessä haluan pureutua Boris Aranovichin kirjoittamaan”Kehon ehtymättömät voimavarat” kirjaan. Tässä kirjossa käydään läpi eri keinoja, jotka auttavat hyvinvoinnin parantamiseen ja kehon, sekä mielen vahvistamiseen. Hyvinvoivana menestyksen saavuttaminen myös helpottuu.

 

Boris Aranovich nimeää kirjassaan 10 eri henkistä lakia, jotka auttavat harmonian ja tuotteliaisuuden lisäämisessä elämään. Listaan ne ensin, jonka jälkeen käydään niitä tarkemmin läpi. (Aranovich 2010.)

 

  1. Näe itsesi maailmankaikkeuden osana
  2. Maailma heijastaa ajatuksiasi
  3. Lakkaa taistelemasta maailmaa vastaan
  4. Suhtaudu ongelmiin oppiläksyinä
  5. Toimi sovussa sielusi kanssa
  6. Tarkista ajatusmallisi
  7. Laajenna henkistä asennoitumistasi
  8. Keskity siihen, mitä teet
  9. Rentoudu
  10. Pidä yllä myönteisiä odotuksia

(Aranovich 2010.)

 

Itsensä näkeminen maailmankaikkeuden osana antaa lisää voimaa arjen askareihin. Voiman tuleminen johtuu siitä, kun tunnet että sinua tuetaan isossa mittakaavassa. Aranovich vertasi kirjassaan hyvin, kuinka jokaisella solulla kehoissamme on oma paikka ja tehtävä ja niin on myös jokaisella ihmisellä universumin kehossa. Vaikka tämä ajatusmalli tuntuisi uudelta ja oudolta, Aranovich kehottaa antamaan sille mahdollisuuden ja kokeilemaan miltä tuntuisi, että käytössäsi oli kaikki universumin voimat. Ajatusleikki vaatii hieman lapsenmielisyyttä, mutta vaikutukset voivat olla odotettua suuremmat. (Aranovich 2010.)

 

Ajatusten voimaa ei tule sivuuttaa, sillä ne vaikuttuvat paljon todellisuuteen, jossa elät. Toisin sanoen maailma on heijastus sinun ajatuksistasi. Kyseinen lausahdus ja sen hyödyntäminen auttaa kiinnittämään huomiota ajatusvirtaasi ja tunnistamaan sekä hyvät, että huonot ajatukset ja mihin olisi hyvä keskittyä. Aranovich mainitsee kirjassaan, kuinka ”kaikki on energiaa ja ajatukset hyödyntävät suurta energia määrää nopeassa, keveässä ja liikkuvaisessa muodossa” (2010). Ajatusenergia toteuttaa ja ilmentää itseään ulkoisesti maailmassa, jossa elämme. (Aranovich 2010.)

Taisteluun maailmaa vastaan kuluu paljon energiaa ja henkisiä voimavaroja. Taistelussa on useita eri muotoja, joita on esimerkiksi menestyksen saavuttaminen, itsensä saaminen esille ja äänen saaminen kuuluviin. Taistelut voivat välillä olla myös huomaamattomia pyrkiessämme kohti tavoitteita. Kaikkia taisteluita yhdistää se, kuinka ne hidastaa tavoitteiden saavuttamista. On tärkeää keskittyä suoraan tavoitteisiin sen sijaan, että yritämme estää jotakin tapahtumasta. (Aranovich 2010.)

 

Mikä erottaa menestyvät ihmiset muista, on heidän suhtautuminen ongelmiin ja vastoinkäymisiin myönteisesti. Vastoinkäymisten näkemisessä myönteisesti auttaa ajatus siitä, että kaikella on tarkoitus ja kuinka jokainen töyssy vie sinua kohti suurempaa hyvää ja tavoitteitasi. Ongelmista tulee ottaa kaikki oppi irti, sillä ne osoittavat suunnan johon sinun täytyy seuraavaksi mennä ja mahdollisesti muuttaa toimintaasi. Stressin ja itsesäälin sijaan koet tyyneyttä ja selkeyttä, jotka auttavat pitämään pään kylmänä vaikeissakin tilanteissa. (Aranovich 2010.)

 

Sovussa toimiminen sielun kanssa on ensiarvoisen tärkeää tavoitteiden saavuttamiseksi. Sielun ollessa yhteydessä alitajuntaan, saat intuition kautta tuntemuksia ja merkkejä siitä, mihin suuntaan sinun tulisi edetä. Tietoinen mieli voi kertoa toisin ja katsoa asiat hetken hyvän ja loogisuuden näkökulmasta. Esimerkkinä toimii parisuhde, jossa rakkautta ei ole tarpeeksi ja ero pyörii mielessä, mutta suhteessa pysyminen hyödyttää käytännön järjestelyissä. Intuitio antaa vahvoja signaaleja ja niitä on hyvä kuunnella. Useinmiten se tietää parhaiten. (Aranovich 2010.)

 

Ajatusmallin tarkastus ja omien totuuksien kyseenalaistaminen on välillä paikallaan. Usein pidämme esimerkiksi opettajilta tai vanhemmilta tullutta tietoa absoluuttisena totuutena, jolloin suljemme mielen uusilta mahdollisuuksilta. Aranovich nimeää tyypillisen stereotypian joka menee seuraavasti: ”Jos sairastun, lääkäri hoitaa minut terveeksi”. (2010) Tässä stereotypiassa korostuu se, kuinka helposti unohdamme, että ohjaamme itse itseämme eikä kukaan ulkopuolinen henkilö. Nyky päivänä kehittyneen lääketeollisuuden avulla on mahdollista saada nopeasti apua, joka on loistava tuki tarpeen tullen. Kannattaa kuitenkin harkita voisiko itse vaikuttaa juurisyyhyn pelkän oireen hoitamisen lääkkeiden avulla sijaan. Tämänkaltainen ajattelutapa vahvistaa minäkuvaa ja tekee sinusta entistä voimaannuttavan. (Aranovich 2010.)

 

Henkisen asennoitumisen laajentaminen on myös osana menestyvän ihmisen arkea. Sen sijaan, että ajatellaan ”Tästä ei kuitenkaan tule mitään” ajatellaan ”Miten minun on muutettava ajatuksiani ja toimintaani, jotta onnistuisin paremmin seuraavalla yrittämällä?”. Korjaus mahdollisuus löytyy sisimmästäsi eli sinun asenteestasi ulkoisten vaikutusten sijaan tai ainakin se auttaa todella paljon myös haasteiden kohtaamisessa ja niistä eteenpäin liikkumisessa. Asioiden saavuttamiseksi on myös hyvä käydä ajatustyö läpi, että tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista sen sijaan, että tyrmäisi kyseiset mielikuvat. Asennoituminen oppimaan ja reflektoimiseen kiteyttää tämän hyvin. (Aranovich 2010.)

 

Tekemiseen keskittyminen unohtuu helposti ja usein teemme montaa eri asiaa samaanaikaan. Vaikka ajatus tehokkuudesta on voinut ajaa meidät tähän tilanteeseen, todellisuus on kuitenkin toisin. On parempi keskittyä asia kerrallaan tekemiseen ja oikeasti asettaa mielen mukaan siihen. Tekemiseen keskittyessä toiminta tehostuu ja sinun on helpompi pysyä kiinni nykyhetkessä. Hyötyjä tästä ovat elämän kokeminen entistä aidommin ja myös stressitasojen laskeminen. Mielikuva harjoittelu auttaa keskittymään asiaan ja tekemiseen, eli yksinkertaisesti käy tilanteen läpi mielessään, jolloin se on helpompaa toteuttaa, vaikka matkalla voi tulla muuttujia. (Aranovich 2010.)

 

Rentouden ja tasapainon löytäminen on tärkeää tavoitteita kohti mentäessä. Liian vakava omistautuminen ja pitäytyminen tavoitteissa lisää stressiä ja laskee tuottavuutta niin fyysisesti, kuin psyykkisesti. Rento asenne saa elämän tuntumaan kevyemmältä ja tekemisestä nauttii enemmän. Myös tavoitteiden saavuttaminen helpottuu. (Aranovich 2010.)

 

Myönteisten odotusten ylläpitäminen on nykyään harvinaista, mutta se erottaa menestyjät muusta massasta. Itseensä ja tekemiseen luottaminen sekä uskominen saa aivosi järjestymään myönteisesti, jolloin tuotteliaisuus ja hyvinvointi kasvaa. Lumevaikutus ei välttämättä ole huono asia ja sitä voidaan hyödyntää tavoitteiden saavuttamiseksi. Aina ei voi tietää asioiden lopputulosta, mutta myönteinen päätös on todennäköisempää, kun uskot siihen ja ainakin olet oppinut matkalla enemmän, kuin jos et olisi asennoitunut myönteisyyteen ja oppimiseen. (Aranovich 2010.)

 

Lähteet

Aranovich, B. 2010. Kehon ehtymättömät voimavarat. Helsinki: Delfiini kirjat.

Tampereella asuva tiimiyrittäjyyden opiskelija.

Kommentoi