Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Hyvä vuosi Proakatemialla



Kirjoittanut: Marko Mahkonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvän historia - Ihmiskunta uudessa valossa
Rutger Bregman
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hain opiskelemaan Proakatemiaan, koska halusin maksimoida työllistymismahdollisuuteni fysioterapiaopintojen jälkeen. Lähdin luomaan uutta uraa 50-vuotiaana ja päätin ottaa kaiken irti mitä TAMK tarjoaa tiedon ja taidon nälkäiselle. Erottautuminen on tärkeä tekijä työmarkkinoilla ja ikä tuntuu korostavan tämän merkitystä. En kuitenkaan osannut ennakoida kuinka hyvin toiveeni tulisivat toteutumaan. Käyn seuraavassa läpi teemoja, jotka ovat sytyttäneet minut akatemia-aikana.

Johtamisjärjestelmä

Kävimme intohimoisen dialogin heti Proakatemiauramme alkuun tiimimme johtamisjärjestelmästä. Olen pohtinut erilaisia johtamismalleja jo useaan otteeseen työhistoriani aikana. Inspiraation lähteinä ovat olleet mm. Gary Hamel (Hamel 2008), mutta erityisesti varsinaiset johtamisen innovaattorit, kuten Ricardo Semler (Semler 1989, 1994, 2004). Itseohjautuvuus on teemana puhutellut minua vahvasti. Syynä ovat varmasti omat johtajuuskokemukset ja oma kasvu johtajana. Olen pohtinut johtajuutta enimmäkseen järjen ja logiikan kautta, mutta reagoin johtajuushaasteisiin tunteella. Tunteiden kanssa pärjääminen on haastavaa, joten luotan järkeen ja logiikkaan himpun verran enemmän. Viimeisin uskon vahvistus tuli nuoren hollantilaisen, Rutger Bregmanin kirjan, Hyvän historia – ihmiskunta uudessa valossa (Bregman 2020), kautta. Jos oletamme, viestimme ja uskomme siihen että ihmiset ovat suurimmalta osalta reiluja, oikeudenmukaisia ja ystävällisiä, niin myös on. Bregman käy läpi filosofit ja tutkijat Hobbesista (Hobbes 1999) Zimbardoon (Zimbardo 2007). Bregman purkaa ja paloittelee ajatelmat ja tutkimukset atomeiksi. Saamme nähdä kuinka ihmisen synnynnäistä pahuutta todistavat ajatusrakennelmat, ja ympäristötekijöiden vääjäämätöntä korruptoivaa vaikutusta tukevat tutkimukset osoittautuvat kestämättömiksi tai tieteellisiltä ansioiltaan suorastaan täysin kelvottomiksi kyhäelmiksi. Nämä samat tutkijat ja filosofit ovat kuitenkin vaikuttaneet mielipiteisiimme kymmenien ja satojen vuosien ajan. Heidän ajatuksensa ja viestinsä ovat olleet muokkaamassa johtamisjärjestelmiä yhtä kauan. Olisiko jo aika vaihtaa näkökulmaa ja alkaa uskoa kaverin kaverin kaverinkin olevan ihan kelpo veikko? Mieti tuota edellistä hetki. Saimme kokeilla koko Proakatemian ajan mallia, joka yritti lähestyä tätä ajatusta. Malli ja sen toteutus olivat kompromissi, eivätkä sinänsä päässeet osoittamaan ajatusta oikeaksi tai vääräksi. Mutta se ruokki innovaatiota ja piti meidät äärimmäisen adaptiivisina. Se että pystyimme kokeilemaan jotain uutta, osoitti systeemin mukautumiskyvyn. Itseohjautuvuus lisääntyy elinkeinoelämässä koko ajan (Varma 2020). Tämä kokemus antoi meille arvokasta tietoa siitä mikä toimii ja mikä ei. Tätä kautta kokemus ja sen opit kestävät varmasti aikaa. Uskoisin silti itseohjautuvuuden sisäistämisen itse kullakin olevan vielä työn alla. Myös allekirjoittaneella.

Oppiminen

Heikkouteni ja vahvuuteni on oppimisen nälkä. Opin uusia käsitteitä ja taitoja suhteellisen nopeasti. Mutta en osaa usein asettaa rajoja uusille oppimistilaisuuksille, kun pitäisi keskittyä vielä edellisten taitojen hiomiseen. Proakatemia tarjoaa mahdollisuuksia uuden oppimiseen liki rajattomasti. Oppimisaddiktille ympäristö on haastava. En edes kirjaile vertauskuvaa tähän. Varmasti rakkaimmat muistot jäävät positiivisen psykologian työpajoista, tiimivalmentajakoulutuksesta ja meidän mahtavista ammatillisista soluista.

Valmentaminen

Proakatemia tarjosi 360 asteen näkymän valmentamiseen. Tiimioppimismalli, yrittäjyys ja tätä tukevat koulutusmahdollisuudet antoivat mahdollisuuden kasvaa valmentajana. Omat valmentajamme ja koko Proakatemian valmentajatiimi antoivat rikkaan mentorimallin. Aivan huipputyyppejä. Oma yrityksemme ja sen palvelut antoivat mahdollisuuden toimia itse valmentajana. Vain tekemällä voi todella oppia.
Vain tekemällä itse virheitä voi oppia nöyryyden kautta. Voiko valmentajuutta muulla tavoin oppia?

Työllistyminen

Tärkein tavoitteeni opinnoilleni oli siis työllistyminen. Varmistelin asiaa seuraavilla valinnoilla. Valitsin alan, johon tunnen syvää arvojani myötäilevää kiinnostusta. Valitsin haastavimman ja rikkaimman polun opiskeluvaihtoehdoista mitä oli tarjolla. Päätin perustaa yrityksen, jotta minulla olisi vähintään yksi varma työnantaja. Tämä myös toimi kantorakettina ajatuksille siitä, mitä haluaisin tehdä seuraavat pari vuosikymmentä. Päätin käyttää kaikkea aikaisempaa kokemustani ja osaamistani täysimääräisesti hyväkseni. Lopputuloksena minulla on nyt allekirjoitettu työsopimus ja lupaus päästä tekemään unelmahommia mahtavassa tiimissä. Saan käyttää aikaisempaa osaamistani innovaation ja liiketoiminnan kehittämisessä. Ja ennen kaikkea pääsen kasvamaan uuden osaamisen tiellä fysioterapeuttina juuri niillä alueilla, jotka sytyttävät eniten.

Pohdinta

Kaiken kaikkiaan voin huokaista helpotuksesta pohjamutia myöden pitkästä aikaa. Enkä olisi tässä ilman opettajia, valmentajia, tulevia kollegoitani ja käsittämättömän upeaa Motiven tiimiä. Yksin voi päästä vain tietyn matkaa, mutta perille pääsyä varten tarvitaan matkakumppaneita.

Lähteet

Bregman, R., 2020. Hyvän historia – ihmiskunta uudessa valossa. Atena.

Hamel, G., 2008. The future of management. Human Resource Management International Digest.

Hobbes, T. 1999. Leviathan. Vastapaino

Semler, R. 1995. Maverick: The Success Story Behind the World’s Most Unusual Workplace. Penguin.

Semler, R., 1989. Managing without managers. Harvard Business Review, 67(5), pp.76-84.

Semler, R., 2004. The seven-day weekend: Changing the way work works. Penguin.

Varma. 2020. Itseohjautuvat organisaatiot – Buurtzorg ja Suomen kokeilut. https://www.varma.fi/tyonantaja/tapahtumat/buurtzorg-ja-suomen-kokeilut-live-stream-/

Zimbardo, P. 2007. The Lucifer Effect: How Good People Turn Evil. Rider.

Kommentoi