Tampere
24 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Huppuvalmentaja johtaa menestykseenKirjoittanut: Jesse Vuori - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tässä esseessä vertailen huippu-urheiluvalmentajaa yritysjohtajiin ja mietin, mitä samankaltaisuuksia niiden välillä on. Seuraan itse aktiivisesti jalkapalloa ja olen vaikuttunut suuresti lempijoukkueeni valmentajan otteista seuran peräsimessä. Haluankin seuraavaksi avata hieman ajatuksiani hänen vaikutuksestaan suurseurassa muutamien lehtiartikkeleiden tukemana.

Jalkapallovalmentajalta vaaditaan paljon erilaisia ominaisuuksia ollakseen hyvä johtaja. Valmentajat usein joutuvat tiukkaan paikkaan ja isojen paineiden alle etenkin huippujalkapallossa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Erik ten Hag valmentajana Manchester Unitedissa. Hänen edeltäjänsä eivät onnistuneet tuomaan suurseuralle sen vaatimaa tasoa ja menestystä, joten häntä kohtaan oli isot odotukset. Kannattajat ja lehdistö odottivat näkevänsä suuria muutoksia. Ten Hagin ura Unitedissa tähän mennessä onkin ollut vähintään vakuuttava, ja hän on ainakin onnistunut voittamaan Englannin liigacupin mestaruuden sekä viemään joukkueensa puolivälieriin asti Mestareiden liigassa voittaen muun muassa jättiläisseura FC Barcelonan.

Näkemäni muutos on ollut tosiaan suuri ja on uskomatonta, kuinka valmentaja voi saada käännettyä kurssia noinkin hyvin noin lyhyellä aikavälillä. Ajattelisi, että urheilussakin suurimmassa roolissa tavallaan olisi pelaajat ja heidän onnistumisensa kentällä. Niin se paljolti onkin, mutta huippu-urheilussa pienet asiat ratkaisevat ja valmentajalla on todella suuri rooli joukkueen hiomisessa täyteen potentiaaliin. Joukkueen tai ylipäätään ryhmän toimimiseen tarvitaan aina vastuuroolissa oleva johtaja. Vaikka yksilöt eli urheilijat kentällä ovatkin tärkeitä eivät yksilöt keskenään muodosta joukkuetta. Yksilöt ilman valmentajaa pystyvät pelaamaan oman ideologiansa ja ominaisuuksiensa tasolla, mutta yhtenäisyys sekä pelaajien ominaisuuksien yhdistäminen on haastavaa. Valmentaja on siinä kohdassa elintärkeä osa joukkuetta, kuten on johtaja yrityksessä. Hän on niin sanotusti liima pelaajien välillä.

Valmentajana onnistumiseen vaaditaan tasapainoisuutta ja päämäärätietoisuutta. On kyettävä johtamaan yleensä noin 30 henkilön ryhmää, jonka sisällä on oltava tietoinen yksilöiden ominaisuuksista ja niiden toimivuudesta toistensa kanssa. Tämän vuoksi on tärkeää, että valmentaja tietää mitkä ovat hänen prioriteettinsa ja ajatusmaailmansa, jotta niitä on mahdollista noudattaa. Ten Hagin tapauksessa hän on tuonut Manchester Unitediin mukanaan selkeän oman peli-identiteetin sekä kurin ja järjestyksen. Järjestys ja selkeät yhteiset säännöt ovat ratkaiseva asia myös yrityksen johtamisessa. Ryhmää on helpompi ohjata, kun kaikki sen jäsenet ovat samalla sivulla. Kaikki tietävät kuinka toimia missäkin tilanteessa ja milloin rikkovat yhteisiä sääntöjä. Yhtenäisyys tuo tulosta.

Joukkueen yhtenäisyyden lisäksi valmentajan on oltava hyvinkin tietoinen joukkueen sisällä olevista yksilöistä ja niiden ominaisuuksista. Ten Hag on tehnyt tätä työtä loistavasti. Hän on tehnyt töitä esimerkiksi nuoren pelaajan Jadon Sanchon kanssa. Sancho siirrettiin hetkeksi pois yhteisistä joukkueen harjoituksista tekemään yksilöharjoituksia enimmäkseen fyysisen puolen takia, mutta osittain mentaalisen puolen vuoksi. Sancho sittemmin palasi joukkueharjoituksiin ja peleihin paljon itsevarmempana. Tämä kertoo paljon ten Hagin kyvystä huomata yksilöllisiä tarpeita esimerkiksi harjoittelussa, jotta yksilöt saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin.

Valmentajan tietoisuus yksilöistä varsinkin jalkapallossa vaatii laajaa ymmärrystä heidän ominaisuuksistaan. Unitedin kokoonpanosta Luke Shaw on löytänyt itsensä normaalin vasemman laitapuolustajan tontin lisäksi myös topparin paikalta ja onnistuen sielläkin lähes täydellisesti. Tai Marcus Rashfordin huumaava maalivire, kun hän on löytänyt vakituisemman paikan vasemmalta laidalta ja hänelle annetaan siellä tila ratkaista otteluita yksilötaidollaan. Nämä molemmat puoltavat valmentajan onnistumista yksilöiden vahvuuksien ymmärtämisestä ja niiden mukaan toimimisesta sekä hyödyntämisestä erilaisella pelipaikalla. Yritysmaailmassakin on merkittävää tiedostaa ryhmän lisäksi siellä toimivat yksilöt ja niiden vahvuudet. Joidenkin yksilöiden mukaan on tehtävä asioita, mutta toisten yksilöiden ominaisuudet mahdollistavat soveltamisen. Täytyy tietää, miten johtaa ketäkin, jotta voi saavuttaa parhaan mahdollisen tuloksen.

Ten Hag on nostanut toiminnallaan esiin yhtenäisyyden ja tasa-arvoisuuden joukkueessa tiukoin keinoin. Esimerkkinä Cristiano Ronaldon huonon käyttäytymiseen kohdalla seuraa ja valmennusta kohtaan, hän reagoi tilanteeseen ja piti linjansa. Tilanteessa ei tehty poikkeuksia, vaikka hän onkin iso tähti ja tärkeä pelaaja joukkueelle. Tämä on tärkeää joukkueen toimivuuden kannalta, ettei kukaan pelaajista saa erikoisasemaa valmentajan silmissä, jonka vuoksi toiset voisivat käyttäytyä yhteisten arvojen vastaisesti. Samankaltainen tilanne nähtiin, kun Marcus Rashford myöhästyi ottelupalaverista ja tämän vuoksi aloitti pelin vaihtopenkiltä. Samat säännöt ja arvot koskevat siis jokaista pelaajaa heidän statuksestaan riippumatta. Pelaajien tai vaikkapa yritysmaailmassa työntekijöiden kohtelu tasa-arvoisesti tekee työryhmälle tai pelaajille luottavan tunteen johtajaa kohtaan, kun pidetään kiinni yhteisistä arvoista ja säännöistä, eikä poiketa linjauksista kenenkään kohdalla

Valmentaja loppujen lopuksi on päävastuussa tuloksesta, vaikka pelaajatkin tässä ovat yhtä lailla tärkeässä roolissa. Valmentajan työhän on tehdä tulosta samoin kuin yritysjohtajankin. Jos toivottua tulosta ei synny, saatetaan valmentaja potkia hyvinkin nopeasti pihalle. Johtajan aseman ja yleisen auktoriteetin ylläpitämisen lisäksi on oleellista olla myös pelaajien tasolla ja ottaa vastuu epäonnistumisista heidän kanssaan syyttelemättä pelkästään muita. Unitedin pelaajat passitettiin ten Hagin toimesta lenkille ainakin shokeeraavan Brentfordille kärsityn 4-0 tappion jälkeen heti Valioliigan toisella kierroksella. Lenkille osallistui tietenkin myös ten Hag itse. Tämä oli rangaistus huonosta pelistä, jolla hän loi samalla joukkueen ja valmentajan välille arvostusta ja yhtenäisyyttä, koska vastuu tuloksesta otettiin yhdessä.

Sekä yritysmaailmassa että urheilumaailmassa on isossa osassa tuloksen tekeminen eli urheilutermein voittaminen. Tähän hienosti sanottuun voittamisen filosofiaan valmentajat sekä pelaajat tekemisellään pyrkivät. Voittamiseen johtamisen näkökulmasta tärkeintä on työnteko, itseluottamus ja henkinen kantti. Yleensä henkisen puolen asiat ovat suuressa osassa siinä, miten pelit kääntyvät. Valmentaja osaltaan ei voi liikaa tämän eteen tehdä, koska loppujen lopuksi asiat tapahtuvat jokaisella pelaajalla oman pään sisällä. Mutta esimerkiksi paineiden sietämiseen voi valmistautua ja selkeät toimintamallit erilaisiin pelin sisäisiin tilanteisiin kuten tappiotilanteen hoitamiseen ovat tärkeitä asioita, minkä avulla valmentaja voi vaikuttaa yksittäisten pelien kääntämiseen voitoksi. Kuitenkin loppujen lopuksi pidemmällä aikavälillä voittamisen tavoittelu valmentajan toiminnassa näkyy kokonaisvaltaisessa toiminnassa ja valmistautumisessa. Urheilussa voittamisessa ja yritysmaailmassa tuloksen tekemisessä saatetaan tarvita välillä myös vähän hieman tuuria, johon ei kukaan edes johtaja tai valmentaja voi vaikuttaa. Kilpailu kun on kovaa.

Joukkueen taustalla yksi tärkeimmistä asioista hyvän taustaryhmän lisäksi ovat fanit. Tämä on verrattavissa jokseenkin yritysmaailmassa asiakkaisiin. Valmentajan tai johtajan roolissa onkin elintärkeää pitää fanit tai asiakkaat tyytyväisenä. Sillä varsinkin urheilussa fanien tyytymättömyys heijastaa kaikkeen toimintaan ja usein varsinkin pelaajiin. Valmentajan onnistuminen siis nojaa paljon myös faneihin, jonka vuoksi on hänen tärkeää saada fanien luottamus. Tätä edesauttaa avoin puhuminen suunnitelmista pitkällä, että lyhyellä aikavälillä katsottuna. Valmentajan pitää seistä näkemysten ja toimintansa takana ja ottaa vastuu suorituksista eikä selitellä liiallisesti. Valmentajan tai johtajan on siis vakuutettava iso määrä ihmisiä, joita hän ei välttämättä tule koskaan varsinaisesti tapaamaan. Tämän vuoksi sekä valmentajalta, että johtajalta vaaditaan toiminnallaan ja tuloksella fanien tai asiakkaiden tyytyväisyyttä.

Johtajan asemassa on siis tehtävä muutoksia, kun astuu joukkueen luotsiksi, joka ei ole menestynyt hetkeen. On tärkeää sietää paineita ja osata käsitellä epäonnistumisia, joita matkan varrella tulee eittämättäkin olemaan. Tämä on esillä sekä yritysjohtajan että valmentajan toiminnassa. Toisinaan tulee tilanteita eteen, kun joukkue ei voitakkaan koko ajan tai yritys ei tee yhtä hyvää tulosta. Tilastotkin sen kertovat, että notkahduksia tulee väkisinkin jossain vaiheessa. Silti on tärkeää huonompinakin hetkiä luottaa toimintaansa ja omiin näkemyksiinsä, sillä jos ei itse luota eivät myöskään pelaajat, työntekijät, fanit tai asiakkaatkaan. Ten Hag aloittaessaan Manchester Unitedin managerina aloitti tappioisesti pestinsä, mutta jatkoi silti päämäärätietoisesti omien ajatustensa toteuttamista. Tämä alkoikin pian tuottaa tulosta ja kurssi kääntyi, kun kääntyikin lopulta.

Yritysmaailmassa johtajalta ja jalkapallossa valmentajalta vaaditaan siis paljon samankaltaisia ominaisuuksia ja vahvuuksia menestymiseen. Toki ymmärtäähän sen, sillä jalkapallojoukkueet huipputasolla ovatkin yhtä lailla johtotehtäviä. Ten Hag on oiva esimerkki siitä, miten valmentaja on pystynyt muuttamaan joukkueen toimintaa ja kulttuuria suuntaan, johon Manchester Unitedissa ei ole hetkeen kukaan pystynyt. Hän siis on sekä tuonut menestystä, että järjestystä seuraan ansaitsemalla valtavasti luottamusta. Hänestä löytyy paljon tärkeitä ominaisuuksia, joita vaaditaan hyvältä johtajalta ja sen vuoksi hänen toimintatapojaan on hyvä verrata yritysmaailmankin johtamiseen.

 

 

Lähteet:

Pitkänen, H. 2023. Kuri palasi Manchester Unitediin ja se voi olla vasta alkua – kaiken takana on inspiroiva hollantilainen, joka puski läpi Ronaldo-myrskyn. Yle Uutiset 26.2.2023
https://yle.fi/a/74-20019251

Anka, C. 2023. How Manchester United have changed under Ten Hag — and what’s left to do. The Athletic 30.1.2023
https://theathletic.com/4121749/2023/01/30/manchester-united-ten-hag-process/

Kommentoi