Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Helvetinviikko – teoriasta käytäntöönKirjoittanut: Henna Haara - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Aina välillä pääsee huomaamaan, miten paljon merkitystä sillä on, että kirjoittaa asioita ylös. Luin Erik Bertrand Larssenin Helvetinviikon reilu vuosi sitten ja muistan kirjoittaneeni myös esseeseeni, että olisi hauska päästä toteuttamaan kyseinen viikko yhdessä koko Kajon voimin. En kuitenkaan siinä vaiheessa aktiivisesti tehnyt mitään asian eteen, mutta niin vain kävi, että Value haastoi kaikki Proakatemian tiimit suorittamaan tänä keväänä Helvetinviikon ja Kajon vuoro oli helmikuussa.

Tällaisen kirjoituksen toteutuminen ei sinänsä ole mikään valtava ihme, vaan enemmän sain hämmästyä tehdessäni Helvetinviikon suunnitelmaani koitosta edeltävänä viikonloppuna. Omaa kehitystä on monesti vaikea huomata ja sitä helposti kuvittelee olevansa joissain asioissa sellainen, mitä on ollut esimerkiksi muutamaa vuotta aiemmin. Kun pohdin keskiviikon teemaa – ajanhallintaa – tajusin että olin siirtänyt ison osan Larssenin neuvoista käytäntöön ensimmäisen lukukerran ja esseen kirjoittamisen jälkeen. Ajanhallinnasta olen lukenut useita teoksia, mutta toimintatapani ovat joiltain osin lähes kopioita tämän kirjan opeista ja sitä ne eivät todellakaan olleet silloin kun aloitin akatemialla. En tarkoita, että ajanhallintani olisi edelleenkään lähelläkään täydellistä, mutta selkeää kehitystä on tapahtunut. Esimerkkinä mainittakoon vaikka se, että nykyisin pidän selkeitä tehtävälistoja ja siirrän tehtävät kirjan ohjeiden mukaisesti kalenteriin, kun taas vuosi sitten ei ollut itsestäänselvää, että edes käyttäisin kalenteria päivittäin.

Pienet onnistumiset tiettävästi auttavat jaksamaan ja ensimmäinen oli näin saavutettu jo ennen Helvetinviikon alkua, eli lähtökohdat olivat erittäin hyvät ja olin innoissani tulevasta koitoksesta. Kajo oli päättänyt toteuttaa haasteen täysillä ja halusin nähdä myös yksilötasolla mihin pystyn. Suurimmat tavoitteeni olivat hyvinvoinnissa, mutta niitä oli myös esimerkiksi töihin ja ihmissuhteisiin liittyen. Viikon aikana sai taas ilokseen huomata, että itsestään saa valtavasti enemmän irti, kun on tukijoukkoja. En mene takuuseen siitä, olisinko jaksanut lähteä joka aamu salille kellon soidessa viideltä, elleivät tiimikavereiden ”hyvää huomenta!” -viestit olisi täyttäneet WhatsAppia. Lisäksi havahduin useampaan otteeseen viikon aikana ajattelemasta, miten paljon rankempaa tämä olisi yksin. En ole ollenkaan varma, olisiko tullut missään vaiheessa suoritettua tuota viikkoa ilman tiimiä. Tätä on mielenkiintoista pohtia, sillä suurin osa viikon tehtävistä oli kuitenkin yksilötehtäviä.

Helvetinviikko on paljon enemmän toteutettuna, kuin miltä se kuulostaa kirjasta luettuna. Se on niitä juttuja, jotka täytyy itse kokea. Ennen viikkoa ei tullut mieleenkään kirjoittaa toista esseetä samasta aiheesta, mutta tuo viikko oli minulle yksi tehokkaimmista, opettavaisimmista ja onnistuneimmista, joten olisi älytöntä jättää sitä käsittelemättä. Tämän esseen tavoite on reflektoida kokemuksiani toteutetulta Helvetinviikolta ja tuoda esiin tärkeimpiä pointteja. Aiemmassa esseessäni erittelin tarkemmin viikon kulkua ja eri päivien teemoja, joten niihin voi halutessaan tutustua sen kautta. Minusta oli lopulta yllättävän helppoa viedä tuo teoria käytäntöön ja muuttaa viikkorutiinejani vaadituilla tavoilla. Yksi kantavimmista ajatuksista oli kuitenkin se, että tätä kestää vain viikon, joten pidemmällä tähtäimellä se vaatisi paljon enemmän, niin kuin suuret elämänmuutokset yleensäkin.

Torstaita lukuun ottamatta onnistuin noudattamaan Larssenin ehtoja ja silloinkin mokasin ainoastaan nukkumalla pommiin puoli tuntia eli heräsin vasta klo 5.30. Toinen hieman kyseenalainen juttu oli se, kun TV:n katselu oli kiellettyä, mutta poikkesimme tästä torstaiyönä yhden kauhuleffan verran. Teimme sen pelkojen voittamisen vuoksi, joka kylläkin oli osa sen päivän teemaa. Se oli minulle ehdottomasti viikon raskain päivä, sillä olin huonojen yöunien ja henkilökohtaisten asioiden takia aamusta alkaen henkisesti aika riekaleina ja edessä odotti vuorokauden valvominen. Hereillä pysyteltiin onneksi yhdessä tiimin kanssa viettäen yö akatemialla, mutta vaikeaa se oli vaikkakin samalla hauskaa yhdessä oloa.

Kokonaisuutena kokemus oli todella voimaannuttava ja henkisesti paljon helpompi kuin odotin. Tässä kohtaa en yleensä olisi kovin tyytyväinen ja pohtisin, että missä kohdissa oikaisin, kun ei ollutkaan niin raskasta kuin luulin. Ja olen pohtinutkin. Mutta vaikka miten paljon mietin eri näkökulmista, voin hyvällä omalla tunnolla sanoa itselleni, että onnistuin. Kun tarkemmin ajattelee, niin tajuaa ettei viikon idea nimestä huolimatta ole kiduttaa itseään vaan saada itsestään irti enemmän hyviä asioita kuin normaaleina viikkoina ja tässä minä ainakin onnistuin. Kävin salilla aamuisin, söin päivittäin terveellisesti, vältin somea työaikoina, tein normaaleja töihin liittyviä asioita huomattavasti tavallista tehokkaammin, otin enemmän muita huomioon jne. Mutta mistä syistä se ei ollut niin vaikeaa kuin etukäteen kuvittelin? Uskon, että syötettyäni vuosi takaperin alitajuntaani ajatuksen tästä viikosta, se on kypsynyt ajan mittaan ja olen valmistautunut siihen henkisesti jo pidemmän aikaa. Päätin myös mennä hieman syvemmälle hyödyntämällä Larssenin Paras-kirjaa mm. Helvetinviikon tavoitteita rakentaessa ja viikon jälkeen sunnuntain teeman mukaista uutta näkökulmaa pohtiessa. Mutta kuten aiemmin mainitsin, isoin juttu ainakin itselleni oli muiden tuki. Se että kotona suhtauduttiin todella kannustavasti, merkitsi minulle paljon ja ennen kaikkea tärkeintä oli se tieto, etten tee tätä yksin vaan tiimikaverit kokevat saman yhtä aikaa.

Kajossa on ollut viime aikoina pinnalla puheet tiimihengestä – tai oikeastaan sen puutteesta. Olemme kuitenkin yhdessä päättäneet, ettemme luovuta vaan panostamme tiimihengen kehittämiseen ja mielestäni onnistuimmekin Helvetinviikolla myös tiiminä. Yksi viikko ei tietenkään vielä riitä, mutta se oli hyvä alku tällaiselle vielä hiomattomalle timantille. Valuelle haluankin antaa ison kiitoksen haastamisesta ja muille tiimeille toivotan paljon tsemppiä tuleville Helvetinviikoillenne!

Kommentoi