Tampere
17 May, Friday
24° C

Proakatemian esseepankki

Helvetillinen valmennus



Kirjoittanut: Teresa Ikonen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tiimissäni Hurmassa eletään parhaillaan helvetinviikkoa. Viikko alkaa olemaan puolivälissä, ja minä en ole vieläkään päässyt helvetinviikkoon täysillä mukaan flunssan vuoksi. Olen ollut kotona kuumeessa, enemmän henkisesti kuin fyysisesti läsnä tiimini helvetinviikossa. En tiedä vielä riittääkö tämä vajavainen kokemus helvetinviikosta minulle, vai haluanko kenties kokea sen vielä täydessä potentiaalissaan. Minuahan ei kukaan muu estä kokeilemasta helvetinviikkoa myöhemmin uudestaan, kuin minä itse. Jää nähtäväksi, mutta ainakin kyseinen kirja herätti mielenkiintoni.

 

Mikä helvetti?

Palataanpa hetkeksi siihen, mitä tämä helvetinviikko oikein tarkoittaa ja miksi kukaan moiseen ryhtyisi. Erik Bertrand Larssen kuvasi kirjassa helvetinviikkoa armeijan erikoisjoukkojen henkiseksi valmennukseksi. Hän tahtoi tehdä siitä siviilimuunnelman, johon kuka tahansa voi osallistua olematta armeijassa. Tämän muunnellun helvetinviikon aikana tehdään samaa kuin yleensäkin, mutta huomattavasti paremmin. Viikko alkaa maanantaina klo 05 ja päättyy sunnuntaina klo 22, ja viikon aikana korvaat vanhan minäsi paremmalla ja tietoisemmalla versiolla itsestäsi. Viikon aikana on tarkoitus voida hyvin. Kaikki tietävät mitä pitäisi tehdä voidakseen hyvin, mutta harva sitä kuitenkaan tekee. No nyt Hurma menee ja tekee! Helvetinviikko on yksilön koettelemus, ja sitä tehdään itseään varten. Hurma päätti kuitenkin lähteä porukalla hulluuteen, jotta tiimin tuki tsemppaisi yksilöitä läpi viikon.

Helvetinviikon aikana kaikesta tehdään yksinkertaista ja selkeää, epäolennaiset asiat siirretään syrjään. Viikon aikana syöt terveellisesti, lepäät tehokkaasti, kuntoilet joka päivä, kuuntelet läheisiäsi, teet töitä keskittyneesti, nouset aikaisin, menet varhain nukkumaan. Keskitytään miettimään mikä on tärkeää. Helvetinviikosta tulee kuitenkin rankka. Viikon tarkoitus on kokea, miltä tuntuu poistua omalta mukavuusalueelta.

”Muutamalla yksinkertaisella keinolla voit muuttaa elämäsi paremmaksi. Olitpa kuka tahansa ja millaisessa elämäntilanteessa tahansa.” -Erik Bertrand Larssen

Menestyjien yhteinen piirre on se, että he eivät jahkaile, vaan panevat toimeksi. Helvetinviikon on tarkoitus olla toiminnan viikko. Helvetinviikon aikana teet ne asiat, joiden tekemistä olet vältellyt erinäisillä tekosyillä. Saat asioita tehdyksi. Helvetinviikolla ei ole luvallista lykätä asioita. Tekemättömät työt rasittavat, stressaavat ja vievät energiaa.

”Jätä huomiseksi vain se, mitä tekemättä voit kuolla onnellisena” -Pablo Picasso

 

Helvetin säännöt

Helvetinviikossa valmistautuminen on tärkeää. Jokainen suunnittelee omat henkilökohtaiset tavoitteensa ja haasteensa helvetinviikolle. Oletko tyytyväinen tämänhetkiseen elämääsi? Mihin elämässäsi et ole tyytyväinen? Miten voisit muuttaa tilannetta? Oletko tasapinossa, onko elämäsi hallinnassa? Oletko tyytyväinen itseesi lähimmäisenä, perheenjäsenenä ja työtoverina? Mieti, kuka haluaisit olla. Mikä elämäntilanteesi on nyt ja millainen toivoisit sen olevan? Kun pohdit missä sinulla olisi parantamisen varaa, kysy myös elämässäsi olevilta ihmisiltä palautetta. Myöhästeletkö tai oletko äreä? Hyödynnä muilta saamasi palaute itsesi kehittämiseen. Tavoitteet on tärkeää pohtia täsmällisiksi. Suuret tavoitteet ovat tärkeitä, täytyy laatia suunnitelma, strategia ja aikataulu yksityiskohtaisesti.

Kuntoilu ja ravinto ovat tärkeitä koko helvetinviikon. Kuntoilun säännöt ovat, että joka päivä kuntoillaan vähintään yksi tunti. Viikon aikana kahden kuntoilukerran tulisi olla äärirajoille vievää. Hyötyliikunnasta otetaan kaikki irti, työmatkat liikutaan ja hissiä vältetään. Ravinnon puolesta syödään viisi pientä ateriaa päivässä, joista kaksi on välipaloja. Helvetinviikon ajan täytyy syödä terveellistä ruokaa, ja herkut ovat kiellettyjä. Helvetinviikko onkin hyvä hetki aloittaa terveellisempi elämä!

Helvetinviikko tosiaan alkaa maanantaina klo 5.00 ja päättyy sunnuntaina klo 22.00. Tästä voi jo päätellä, että viikon aikana on tarkka unirytmi. Joka ilta mennään nukkumaan klo 22.00 ja joka aamu herätään klo 5.00. Paitsi poikkeuksena torstain ja perjantain välinen yö, jolloin ei nukuta lainkaan. Torstaina herätään klo 5.00 ja seuraavan kerran mennään nukkumaan perjantaina klo 22.00.

Television katselu on viikon ajan kiellettyä, Hurmassa päätimme, että tähän kuuluu myös Netflix, Youtube-videot ja muut vastaavat ruudun tuijottamiseen liittyvät aktiviteetit. Puhelimen käyttö työaikana on myös kiellettyä, ja yksityisviesteihin vastataan vasta työajan päätyttyä.

Muihin sääntöihin kuuluu muiden muassa, että töitä tehdään koko viikon ajan keskittyneesti, keskitytään siihen mitä kulloinkin ollaan tekemässä, levätään laadukkaasti ja harkiten, ja ulkoinen olemus pidetään siistinä.

 

Helvetin teemat

Viikon jokaiselle päivälle on oma teemansa, jolloin keskitytään kehittämään kyseistä aihetta. Maanantain teema on tavat, eli keskitytään siihen millaisia tapoja sinulla on, ovatko ne hyviä vai huonoja, ja mitä tapoja tahdot muuttaa.

Tiistain teemana on moodi ja keskittyminen. Moodi on asennetta, mielentilaa, keskittymiskykyä ja läsnäoloa. Tiistaina keskitytään panostamaan täysillä juuri siihen asiaan, mitä on sillä hetkellä tekemässä. Kun tehtävä tai tilanne vaihtuu toiseen, moodikin vaihtuu. Töissä on erilainen moodi kuin vapaa-ajalla, ja tähän panostamme tiistaina.

Keskiviikon teemana on ajanhallinta, jolloin keskitymme siihen, kuinka pystymme hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti tulevat elämämme tunnit. Suunnittelemme vuoden, kuukauden ja päivän tunnit mahdollisimman tehokkaiksi työn ja vapaa-ajan kannalta, jotta arvokasta aikaamme ei valu hukkaan.

Torstaina poistumme mukavuusalueelta, sillä teemana on valvoa vuorokausi ja kohdata pelkoja. Torstaina tehdään töitä yön yli, ja pyritään saamaan kaikki tekemättömät työt tehtyä. Torstaille pohditaan myös omia pelkoja, mielellään tavalliseen työpäivään liittyviä, jotka nyt vihdoin kohdataan ja onnistumisen kautta todetaan pienemmiksi kuin aluksi luulimme.

Perjantain teemana on lepo ja palautuminen, sillä lepo ja työ kulkevat käsi kädessä. Perjantai aamuna valvotun yön jälkeen käydään kotona lämpimässä suihkussa, ja jatketaan sen jälkeen uutta työpäivää. Päivän mittaan keskitytään pieniin hetkiin, joissa mieli pääsee lepäämään hetken meditaation avulla, tasaisin väliajoin. Työpäivän jälkeen ei mennä nukkumaan ennen klo 22, vaan tehdään jotain aivan muuta kuin töitä. Se on yksi levon muoto, uppoutua tekemään jotain ihan muuta.

Lauantain teemana on sisäinen dialogi, jolloin ajattelemme pelkästään myönteisesti maailmasta, ihmisistä ja itsestämme. Lauantai on tavallinen työpäivä, mutta lauantaina itselleen ei saa puhua mielessään rumasti. Lauantai todistaa meille, kuinka paljon ajatukset vaikuttavat tunteisiimme, ja kuinka paljon tunteet vaikuttavat tekoihimme.

Viimein koittaa sunnuntai, ja sunnuntain teemana onkin uusi näkökulma elämään. Sunnuntaina herätään myös klo 5.00, mutta päivä pidetään vapaana. Päivän aikana otetaan itselleen muutamia hetkiä, jolloin pohditaan kulunutta viikkoa, ja kaikkea mitä sen aikana tuli koettua. Sunnuntaina ollaan ylpeitä siitä, että selvisimme helvetinviikosta! Sunnuntaina myös palkitaan itsemme hienosta suoriutumisesta jollain, mikä saa itsemme hyvälle tuulelle. Se voi olla upea kokemus, uusi ostos, pala suklaakakkua tai mitä vaan mikä auttaa motivoimaan juuri sinua helvetinviikon läpi. Sunnuntaina mennään nukkumaan klo 22.00, ja helvetinviikko on ohi.

 

Helvetinviikolla pääset osoittamaan kykysi ja näkemään mitä sisimmässäsi piilee. Omaksut ehkä elämääsi osaksi uusia parempia tapoja tai uusia ajatuksia tulevaisuudesta. Helvetinviikko antaa uutta intoa arkipäiviin. ”Mielihyvä tulee tekemisestä, yrittämisestä, ylpeydestä ja itsekunnioituksesta. Siitä, että tekee parhaansa!” -Erik Bertrand Larssen

 

Lähde: Larssen, E. 2015. Helvetinviikko. E-kirja. BookBeat.

Kommentoi