Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Hels veckan – itsetutkistelun paikkaKirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olemme Hurmana pitkään suunnitellut helvetin viikon toteuttamista ja nyt se on parhaillaan käynnissä. Luin Erik Bertrand Larssenin kirjaa Helvetin viikko, ja perehdyin ennen viikon suorittamista mistä on kyse ja mihin olisi järkevää keskittyä. Helvetin viikolla toteutetaan tiettyjä sääntöjä päivittäin, sekä jokaiselle päivälle on omat teemansa, joiden mukaan tarkastellaan omaa toimintaa ja muun muassa jo arkeen juurtuneita tapoja. Tiiminä olemme heittäytyneet hienosti mukaan viikon tuomiin haasteisiin ja koenkin, että olemme ottaneet taas askeleen kohti tiiviinpää luottamusta ja toistemme haastamista positiivisessa mielessä.

 

Kaikki päivät eivät ole kaikille yksilöille niin merkityksellisiä, mutta jokainen viikon lävitse kahlaava varmasti löytää itseään haastavat ja arkea mahdollisesti kehittävät seikat. Avaankin paria omaa tekemistä eniten muokannutta seikkaa

 

Viikon jatkuvia sääntöjä

 

Päivästä toiseen helvetin viikolla kulkee mukana tietyt säännöt ja toimintatavat. Säännöistä itselle merkityksellisimmät ovat olleet:

  • Herätys kello 05:00 ja nukkumaan 22:00
  • Terveellinen ruokavalio ja ruokailut 5 kertaa päivässä ja ei herkkuja
  • Joka aamu käydään puolen tunnin aamulenkki
  • Tv:n katselu kotona kielletty
  • Kiinnitä huomiota omaan keskittymiseen

 

Näitä sääntöjä toteuttaessa on huomannut omissa elämäntavoissa seikkoja, joita parantamalla varmasti myös arjen laatu paranee.

 

Aamulla viideltä herääminen on tuottanut hankaluuksia, mutta taas illalla nukkumaan meno on tuntunut huomattavasti kivemmalta jo ajoissa. Kääntäisin loppujen lopuksi myös aamuheräämiset plussan puolelle, kun ottaa huomioon ajan liikkumiselle ja ylimääräisen puolitoista tuntia aamutoimiin ja esimerkiksi uutisten lukemiseen. On aikaansaanut olo, kun saapuu akatemialle monta tuntia heräämisen jälkeen.

 

Terveellinen ruokavalio viidesti päivässä on taas muistunut hyvällä tapaa mieleen ja on oppinut löytämään herkuille terveellisemmät korvikkeet. Ruokailutottumukset vaativat toki tottumista, mutta akatemian ympäristössä varsinkin tuo viidesti syöminen on täysin mahdollista hyvien työtilojen suhteen.

 

Ilman näköradiota oleminen kotona on ollut virkistävä kokemus, kun on päässyt huomaamaan kuinka paljon aikaa hurahtaakaan huomaamatta TV:n äärellä ja se kaikki on pois mm. ystävyyssuhteista, kirjojen luvusta ja kodinhoidosta.

Eniten spesifisti työhön on vaikuttanut oman keskittymisen tarkkailu ja herättely. Luovia töitä tehdessä, kuten tapahtumaa tai valmennuksia suunnitellessa on huomannut, että ajatus karkailee vääjäämättä asiasta toiseen. Olenkin suunnitellut ottavani jokaiselle päivälle yhden ”suoritustunnin” jolloin tavoitteena on hoitaa nopeasti hoidettavat juoksevat asiat altapois ennen seuraavaa päivää ja uusia asioita.

 

Tapojen muuttaminen työyhteisön tuella

 

Hurmassa on jo jonkin aikaa tehty erilaisia kokeiluja liittyen työ- sekä vapaa-ajan tapoihin ja niiden muuttamiseen. Helvetin viikko on taas mainiosti osoittanut, että yhdessä tiimin kanssa tapojen muuttamien, vaikkakin jokainen omia eri tapoja osittain muuttaakin, on tehokkaampaa kuin yksin. Tieto siitä, että muutkin painivat samanasian kanssa antaa luottamusta itselle ja et halua pettää itseäsi tiimiläisenä. Koen, että en pettäisi tiimiäni, jos en saa jotain tapaa muutettua tai en yritä loppuun saakka, vaan petän itseni tiimiläisenä.

 

Tämä ajatus on mielenkiintoinen kolahdus tältä viikolta, että on eriasia epäonnistua itsekseen tekemässä yksilötavoitteessa, kun taas tiimin yhdessä laatimassa, mutta itse valitussa tavoitteessa. Monimutkainen ajatus avata selkeäksi tekstiksi.

Kuten jo esseen alussa mainitsinkin, on Helvetin viikko tehnyt tiimille hyvää myös yhteishengen kannalta. Paljon kannustusta, sekä itsensäylittämisiä. Tässä yksi niistä, kun testataan omaa jaksamista valvotun yön pikkutunneilla esseetä paketoidessa. UGH!

Kommentoi