Tampere
03 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Harrastuksena kylmäaltistus



Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Biohakkerin käsikirja
Olli Sovijärvi
Teemu Arina
Jaakko Halmetoja
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Harrastuksena kylmäaltistus

 

2 esseepistettä

 

Hyvin monelle meistä on varmasti tuttu tilanne, kun kiireinen arki tuntuu vyöryvän päällemme kuin hyytävä lumisade Siperiassa. On kiire, nälkä, jano ja väsymys. Lisäksi tiskit ovat tiskaamatta, ruoka tekemättä ja rästityöt puskevat päälle. Arjessa tulee ajoittain eteen hyvinkin stressaavia tilanteita, jotka saattavat kuormittaa kehoamme runsaasti. Näiden hetkien aikana olisi hyvä muistaa pitää myös elämäämme kuormittavat asiat edes jollain lailla tasapainossa palauttavien toimenpiteiden kanssa. Mitä enemmän kuormitusta, sitä enemmän aikaa myös siitä palautumiselle.

 

Havaitsin itse noin kolme vuotta sitten rankkojen elämänvaiheiden jälkeen, että palautumisessani on kehitettävää edelleen, vaikka olinkin jo selvinnyt sen hetkisten vaikeuksien yli. Koin sillä hetkellä, että vaikka pyörää ei tarvitse lähteä keksimään uudelleen, on koitettava silti jotain uutta. Kyse oli ikään kuin itsensä haastamisesta palautumisen mittapuulla. Tarkalleen en muista mistä ensimmäinen ajatus lähti, mutta muistan ainakin lukeneeni ilmoituksen kotipaikkakuntani Loimaan Lehdestä, että tanssipaikka Pappisten lavalla järjestettäisiin joka keskiviikko avantosauna. Heti sen luettuani minulle tuli tunne, että tuota on päästävä kokeilemaan. Kansankielellä avantosaunassa kyse on kylmässä vedessä eli talviaikaan avannossa uimisesta ja saunomisesta. Hieman tieteellisemmin ilmaistuna voi käyttää termiä kylmäaltistus.

 

Wim Hof -method

 

Yksi säännöllisen kylmäaltistuksen vankkumattomimmista puolestapuhujista on hollantilainen mies nimeltään Wim ’’Jäämies’’ Hof. Hän on kehittänyt oman metodin, jossa ihminen keskittyy tietoisesti haastamaan itseään kylmän avulla. Hän on testannut metodinsa toimivuutta itse. Lisäksi hän on tullut tunnetuksi erikoisista ennätyksistä kylmän kanssa. Jäämies juoksi Lapissa maratonin -20 asteen pakkasessa pelkissä shortseissa ja teki maailmanennätyksen ollessaan jäävedessä lähes kaksi tuntia (Sovijärvi, Arina & Halmetoja 2017, 296). Wim Hof -metodi perustuu kolmeen keskeiseen tukipilariin, jotka ovat breathing=hengitys, cold therapy=kylmä(terapia) ja commitment=sitoutuminen. Näiden kolmen pilarin yhteinen vaikutus auttaa ihmistä haastamaan itseään ja kenties yksinkertaisesti voimaan paremmin. (Wim Hof Method -sivusto, 2021).

 

Hengityksen vaikutus on keskeinen myös hermoston toimintaa ajatellen. Keskittymällä tietoisesti hengitykseen voit rauhoittaa itseäsi ja aktivoida parasympaattisen hermoston toimintaa. Wim Hof -metodin hengitysharjoituksiin kuuluu aktiivinen, jopa lähellä hyperventiloivaa tilaa oleva hengittäminen.

 

Kylmäterapia osuus vaatii kylmän elementin eli tässä tapauksessa kylmän veden esimerkiksi suihkun, jääkylvyn tai avannon. Parhain tapa hyötyä vedestä on niin, että mahdut kylmään kaulaan asti, jolloin vesi yltää kilpirauhashormoneiden tuottajaelinten lähelle ja auttaa myös niitä palautumaan.

 

Onnistuaksesi hyvin hengitys- ja kylmävesiharjoitteiden kanssa sinulta vaaditaan myös hyviä henkisiä ominaisuuksia. Jotta voit saada parasta hyötyä irti harjoitteista on luonnollista sitoutua niihin. Sitoutuminen on sen vuoksi yksi kolmesta metodin peruspilarista, että voidaan saavuttaa henkistä kasvua usealla eri osa-alueella. Sitoutuminen Wim Hof -metodiin auttaa sinua kehittymään esimerkiksi päättäväisyydessä, kärsivällisyydessä ja keskittymisessä.

 

Wim Hof -metodin todettuja hyötyjä ovat esimerkiksi parantunut stressinsietokyky, nopeampi palautuminen, laadukkaampi uni ja kasvanut tahdonvoima. Hyötyjen vuoksi olisi monelle kokeilun arvoista haastaa itseään ja kokeilla itse metodin toimivuutta omalla kohdalla.

 

Vastustuskyky

 

Etenkin tähän maailman aikaan, jossa influenssat näyttävät leviävän nopeasti ja ennen kaikkea arvaamattomasti ei ole haittaa hyvästä vastustuskyvystä. Aloittaessani avantouinnin ja saunomisen Loimaalla törmäsin nopeasti saunalla mieheen, jonka muistin hyvinkin olevan minun entisen pelikaverini isä, lammasfarmari. Saunan lauteilla jutellessamme tuli puheeksi hänen pitkä historiansa avantouinnin parissa. Puhuttuamme jonkun tovin hän tokaisi reippaaseen ja kuuluvaan ääneen massiivisen partansa takaa: ’’Kahdeksaan vuoteen en ole kertaakaan ollut kipeänä ja käyn täällä joka viikko’’. Tämä lausahdus jäi elävästi mieleeni. Sattumaako? En usko. Avantouinti harrastuksen on todettu kasvattavan ihmiskehon omaa immuunipuolustusjärjestelmää ja kasvattavan vastustuskykyä.

 

Sauna sopii kaveriksi

 

Ei ole suomalaisempaa paikkaa kuin sauna. Ehkä vielä vähän suomalaisempaa on, että tämä pohjoisen hullu kansa hyppää usein myös saunasta suoraan lumihankeen piehtaroimaan tai avantoon kylmään veteen. Avantouintia säännöllisen epäsäännöllisesti harrastaneena voin kokemuksien perusteella sanoa, että avantouinti ja sauna sopivat yhteen. Saunassa voi nostaa kehon lämpötilaa ja lämmitellä lihaksia ennen kylmään veteen menemistä. Vähemmän yllättäen saunassa myös saatetaan avata sanaista arkkua eli keskustella päivän isoimmista uutisista tai käydä läpi esimerkiksi päivän tapahtumia. Eli saunaan liittyy tietynlainen vahva henkinen aspekti mukaan. Toki on todettava, että jotkut tykkäävät käydä siellä kylmässä vedessä ilman saunaa ja se on mielestäni myös hyväksyttävää. Makuasia, josta ei voi kiistellä.

 

Loppupohdinnat

 

Omakohtaiset kokemukset ovat elämän varrella tärkeitä ja niistä pystyy ammentamaan moneksi. Tässäkin tapauksessa on vaikea kuvitella, mitä olisikaan jäänyt kokematta, jos en olisi lähtenyt kokeilemaan avantouintia tai ollut valmis haastamaan itseäni kylmässä vedessä. Avantouinti on ollut kohdallani säännöllisen epäsäännöllinen harrastus. Se on vienyt minut uusiin paikkoihin, uusien ja myös tuttujen kohtaamisten äärelle.

 

Muistan hyvin tapauksen tämän vuoden helmikuulta Oulusta, kun törmäsin lukioaikaiseen kaveriini. Koivurannan Saunalautalla olimme tyttöystäväni kanssa menossa ennen avantoa saunaan, kun huomasin, että avannon portaita ylös kapuaa vanha lukiokaverini Kuortaneen ajoilta. Hymyssä suin morjestelimme ja kipusimme saunalauteille vaihtamaan kuulumisia pidemmäksi aikaa välillä avannossa käyden. Veikkaan, että nämä keskustelut olisivat jääneet käymättä ilman rohkeutta kohdata alun alkaen uutta ja ihmeellistä.

 

 

 

 

 

Lähteet

 

Sovijärvi, O., Arina, T. & Halmetoja J. 2017. Biohakkerin käsikirja. 3.painos. Helsinki: Biohacker Center BHC Oy.

 

Wim Hof Method. Luettu 25.10.2021. https://www.wimhofmethod.com/

 

 

 

 

 

 

Kommentoi