Tampere
17 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Haku-apu



Kirjoittanut: Jesse Järvensivu - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Koitin kerätä tähän tekstiin mahdollisimman paljon asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun rupeaa täyttelemään hakupapereita koskien vaihto-opiskelua. Alkuunhan tieto siitä, että hakuaika alkaa, niin tulee oppilaitoksen sähköpostiin (tämä ei välttämättä kata kaikkia vaihto-ohjelmia), mutta Erasmuksen kanssa homma toimi näin. Tässä kohtaa on jo syytä varmistua siitä, että passi on voimassa ja jos näin ei ole, niin se kannattaa hakea, koska sitä tarvitaan monessa eri kohdassa hakemuksen edetessä. Sähköpostissa tuli siis ohjeet, kuinka täyttää Solemove-sivuston kautta hakemus.  Ennen hakemuksen täyttämistä on syytä tutustua saman sivuston kautta erilaisiin vaihtomaihin, jossa saman koulutusohjelman koulutusta on tarjolla. Kaikista vaihtomaista on hyvin laajat tietosivut, josta pystyy pääpiirteisesti katsomaan omiin intresseihin sopivat kohteet. Hakemukselle kannattaa valita varmuuden vuoksi useampia kohteita, niin todennäköisyys vaihtoon pääsemiselle kasvaa. Tietysti jos haluaa ainoastaan yhteen ja tiettyyn, niin se myös suotakoon. Itselläni lopulta vaihtoehdoiksi jäivät: Portugali, Hollanti, Belgia ja Saksa.

 

Hakemukseen tulee tietoa tämänhetkisistä opinnoista ja siitä, kuinka ne on edenneet. Yksi vaihdon toteutumisen tielle mahdollisesti tulevista esteistä voi olla se, että opinnot eivät ole edenneet suunnitellulla tavalla. Tämä onkin syytä pitää mielessä heti opintojen alusta asti, mikäli haluaa lähteä vaihtoon. Kaikkinensa sivusto on hyvin selkeä ja jokaisessa kohdassa on selkokieliset ohjeet siitä, että kuinka hakemus tulee täyttää. Lopussa tulee vielä monta varmistuksen varmistusta siitä, että kaikki hakemuksen lähettämiseen tarvittavat asiakirjat löytyvät siitä. Lähetettyäsi hakemuksen saat muutaman päivän kuluttua tiedon siitä, että hakemuksesi on hylätty/hyväksytty. Samalla näet, että mihin vaihtoehdoistasi tulit valituksi.

 

Tämän jälkeen vastaanottava korkeakoulu lähestyi sähköpostitse ja siellä kyseltiin pitkälti samoja asioita, kun mitä solemoven sivuilla. Pääasiassa kaikissa hakemuksissa toistuivat seuraavat asiat: kuka, mitä, missä ja milloin ja lopuksi vielä kuva passista. Haagin ammattikorkeakoulu lähestyi myös hyvin nopeasti siitä, että minkälainen vaihdon aikaisen majoituksen tarve on. Koulun tietojärjestelmien kautta pääsi ”asukasjonoon” maksamalla 275 € varausmaksun, jossa paikallinen opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa valmiiksi kalustettuja asuntoja. Olin hyvin aikaisessa vaiheessa tietoinen siitä, että asuntotilanne Hollannissa on todella huono ja tätä painotettiin myös todella paljon vastaanottavan oppilaitoksen sähköposteissa.  Tämä oli ehkä yksi keskeisimmistä asioista mihin oma vaihtoni olisi voinut tyssätä, koska muussa tapauksessa asunnon saaminen olisi voinut olla jopa mahdotonta. Tiedän tapauksia, jossa vaihto on epäonnistunut, koska asuntoa ei olla onnistuttu samaan. Toki maksamalla itsensä kipeäksi, voi asunnon saanti olla mahdollista, mutta lähtökohtaisesti opiskelijalla ei tällaista rajatonta budjettia ole käytettävissä.

 

Olenkin siinä mielessä onnellisessa asemassa, että onnistuin saamaan itselleni asunnon vastaanottavan korkeakoulun tarjoamista soluasunnoista. Vuokrat ovat täten kohtuullisia ja matka koululle on kävellen alta kymmenen minuuttia. Eikä rautatieasemallekaan ole kuin muutaman minuutin kävelymatka. Vaikkakin asunnon saaminen oli tässä tapauksessa vaivatonta, on syytä tiedostaa, että monessa tapauksessa jo ennen varsinaista vaihtoa tulee maksettavaksi isojakin summia rahaa. Esimerkiksi itse jouduin maksamaan melkein kolmen kuukauden vuokran etukäteen vuokraennakkona. Vastaanottava oppilaitos lähestyi myös sähköpostitse keväälle valittavista kursseista ja ainakin kohdallani Haagista saapuneet infopaketit olivat todella kattavia ja myös lähestyessäni heitä puhelimitse ja sähköpostitse palvelu oli ensiluokkaista.

 

Suotavaa on myös tutustua paikallisiin toimintatapoihin maksukorttien suhteen. Esimerkiksi Hollannissa suositaan vahvasti vielä käteistä ja monissa paikoissa ei maksaminen onnistu ollenkaan pankkikorteilla. Erasmus-vaihtoon kuuluu myös apuraha, jonka voi hakea hyväksytyn vaihtohakemuksen jälkeen. Haettaessa apurahaa oli keskeistä ilmoittaa oma vakuutusyhtiö, sekä matkavakuutuksen numero, mikä tässä tapauksessa oli pakollinen. Oma hakuprosessini alkaa olemaan enää lentolippuja vailla. Tässä kohdassa onkin syytä huomioida, että vielä ei istuta lentokoneessa, että mitä tahansa voi vielä käydä. Pidetään kuitenkin peukkuja sille, että kaikki menee suunnitelmien mukaan ja vaihto tapahtuu odotetusti. Suosittelen kaikkia kiinnostuneita kuitenkin lämpimästi hakemaan vaihtoon, mikäli yhtään kiinnostaa. Kyseessä on oiva tapa luoda suhteita ulkomaille ja hakea kansainvälistä tietotaitoa, sekä syventää omaa englannin kielen taitoa.

 

Raportoin lisää vaihdon edetessä.

Kommentoi