Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

häiriöitä tiimissäKirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
5 toimintahäiriötä tiimissä
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tästä aiheesta on viljelty niin monta esseetä, että kirjoittaminen tuntuu väkisinkin muiden toistelulta. Viisi toimintahäiriötä tiimissä, en olisi uskonut kuinka silmiä avaava ja samaistuttava kirja se osaakaan olla. Sain monta kertaa pysähtyä lukemaan lauseen uudelleen ja piirtämään kaikenmoisia kaavioita vihkooni.

 

Kirja on huikea koonti siitä mikä saa tiimit toimimaan tehokkaasti ja koin sen täydelliseksi opukseksi tähän hätään. Ollaan puhuttu paljon Hurmassa tehokkuudesta ja siitä, että ei edistytä. Tykätään puhua ja keskittyä ongelmien ratkomiseen sen sijaan, että tekisimme ja jättäisimme ylimääräiset höpinät kahvipöytään. Kirjassa Lencioni kertoo ongelmista, mitkä estävät parhaimpiakin tiimejä toteuttamaan kaikkia mahdollisuuksiaan ja ottamaan koko potentiaalinsa irti. Tämä kirja opettaa kädestä pitäen viidessä vaiheessa rakentamaan ja ennen kaikkea johtamaan menestyviä tiimejä.

Itseä toistaekseni, toimintahäiriöitä on siis viisi. Aloitetaan pohjimmaisesta eli ensimmäisestä toimintahäiriöstä.

 

Luottamuspula, toimintahäiriö yksi

 

Luottamuspula kielii epäaidosta kommunikoinnista ja haluttomuudesta kertoa avoimesti omista virheistään tai heikkouksistaan. Luottamukselle on mahdotonta rakentaa perustaa, jos ihmiset näyttelevät jotain muuta kuin ovat. Jokaisen yksilön tulee kyetä olemaan haavoittuvainen tiimin keskellä ja näyttämään heikkoutensa ympärillä oleville ihmisille.

Meidän tulee uskoa, että muut haluavat meille hyvää, eivätkä käytä heikkouksiamme meitä vastaan. Hurmassa aiheesta keskusteltiin muun muassa Barcelonan reissussa. Puhuimme, että tiimille tulee jakaa sellaiset asiat jotka herättävät meissä ajatuksen ”Tulisiko tämä kertoa tiimille”. Jos käyttäytymisestämme huokuu jokin tunnetila, tulee meidän olla valmiita antaa sille syy tai selitys edistääksemme tehokkuutta ja luottamusta.

Hurma on hyvin ihmiskeskeinen ja empaattinen porukka ja luemme hyvin toisiamme. Tämän vuoksi piilotetut tunteet huomataan ja ne tulevat nähdyksi. Jos asiaa ei pysty tiimille jakamaan on todella ok, miltei pakollista mennä kotiin ja hoitaa itsensä takaisin kisakuntoon. Me tosiaan välitetään toisistamme, mikä on aika pirun siistiä.

 

Ristiriitojen pelko, toimintahäiriö kaksi

 

Epäonnistunut luottamuksen rakentaminen on haitallista koska se johtaa seuraavaan toimintahäiriöön eli ristiriitojen pelkoon.  Tämä tarkoittaa sitä, että emme kykene heittäytymään kiihkeään ja suoraan puheeseen tai väittelyyn ideoista ja ajatuksistamme.

Ristiriitojen pelko saa aikaan sen, että tiimi turvautuu laimeisiin keskusteluihin ja varovaisiin kommentteihin. Ihmiset pelkäävät sanovansa jotain väärin tai loukkaavansa toisiaan, konfliktin pelossa.

Mitä Hurmaan tulee, sanoisin että ollaan otettu jättiharppaus eteenpäin aiheen tiimoilta. Ollaan toden totta opeteltu puhumaan suoraan ja varjeltu konflikteja. Mielestäni me ei enää säikähdetä niitä tai synnytetä niistä kriisiä tiimin sisälle. Tiukemmat keskustelut keskustellaan loppuun ja kahvipöydässä kaikilla on taas mukavaa. Asioita ei oteta enää yhtä henkilökohtaisesti kuin ennen.

 

Sitoutumisen puute, toimintahäiriö kolme

 

Aidon konfliktin pelko ja keskusteluiden puute muuttuu yhä suuremmaksi ongelmaksi kun sen sivuvaikutus eli sitoutumisen puute astuu kehään.

Jos emme kykene ilmaisemaan mielipiteitämme ”rohkean” ja kiihkeän keskustelun tai väittelyn lomassa, emme pysty sitoutumaan tällaisten keskustelujen aikana synnytettyihin päätöksiin. Saatamme huomaamattamme allekirjoittaa ja suostua päätöksiin, mutta sisällämme olemme eri mieltä. Sitoutumattomuus johtaa puolestaan epävarmaan työilmapiiriin ja siihen, että koemme kaiken olevan enemmän tai vähemmän epävarmaa.

 

Vastuun välttely, toimintahäiriö neljä

 

Sitoutumisen puute ohjaa tiimin puolestaan toimintahäiriö neloseen eli vastuun välttelyyn. Kun koemme kaiken olevan epävarmaa, emmekä löydä ympäriltämme motivoituneita ja yhteiseen asiaan sitoutuneita ystäviä alamme huomaamattammekin välttelemään vastuuta.

Jopa sellaiset ihmiset, jotka ovat tiimin täsmällisimpiä ja tarkimpia tyyppejä alkavat pelkäämään vastuuta, huomauttamista ja asioihin puuttumista.

Tiimin sisällä ei tässä vaiheessa ole luottamusta, avointa ja ennen kaikkea rehellistä keskustelua eikä motivoitunutta porukkaa joka on valmis taistelemaan yhteisen eteen ja laittamalla oman etunsa syrjään. Mennään siis viimeiseen toimintahäiriöön.

 

Tulosten huomiotta jättäminen, toimintahäiriö viisi

 

Jos emme onnistu pitämään toisiamme tiimin sisällä tilivelvollisina ja vastuussa teoistaan, alamme helposti synnyttää viimeistä toimintahäiriötä eli tulosten huomiotta jättämistä. Emme enää jaksa keskittyä muiden saavutuksiin tai tekemisiin vaan alamme laittaa omat henkilökohtaiset tarpeemme tiimin yhteisten tarpeiden sekä tavoitteiden edelle. Pidämme omaa egoamme, uraamme sekä arvostustamme tiimin napana ja keskitymme tähän.

Kun jokainen tiimissä alkaa keskittyä omaan napaansa, ei ole enää vatsaa siinä ympärillä. Ei ole enää tiimiä vaan kasa yksilöitä eli yksinäisiä minäkeskeisiä napoja.

 

Entä se huipputiimi?!

 

Kun käännämme toimintahäiriöt toisinpäin, saamme kurottua kasaan huipputiimin. Huipputiimissä ihmiset luottavat toisiinsa, kertovat elämästään ja jakavat ilot sekä surut. He uskaltavat antautua konflikteihin ja synnyttää niissä välillä jopa kiusallisia ja inhottavia tilanteita. He eivät pelkää toisiaan vaan luottavat konfliktien synnyttämään tulokseen. Huipputiimissä yksilöt sitoutuvat tiimin päätökseen ja suunnitelmaan. He ilmaisevat mielipiteensä päätöksiä kohtaan rehellisesti, mutta ovat valmiita tavoittelemaan tiimin yhteistä etua.

Tiimiläiset ovat valmiita laittamaan yhteisten tulosten saavuttamisen oman etunsa edelle. Sellainen on huipputiimi.

 

The end..

 

Mun näkökulmasta Hurmasta ei luultavasti tule huipputiimiä, koska meidän tiimiläisillä on liikaa siistejä juttuja pienemmissä porukoissa. Pienemmät porukat voi toki synnyttää huipputiimejä ja takuuvarmasti tulee tekemäänkin niin, on tämä meidän porukka vaan niin mieletön.

Ollaan kuitenkin yhdessä päätetty, että keskitytään luomaan meistä jokaisesta huipputiimiläinen ja yksilö, joka tulee pärjäämään tulevaisuuden työelämässä.

Meistä jokainen on mieletön osaaja ja tekijä tulevaisuuden tiimimaailmassa. Siellä jossain joka hurmuri tietää kuinka tiimi rakennetaan ja kuinka toimintahäiriöt selätetään, millaista on hieno dialogi ja miten luodaan vahvoja siteitä ja kannattavaa bisnestä.

Tällä jengillä me tullaan takuuvarmasti kokemaan huipputiimi kokemuksia ja niissä huomaamaan miten siistiä voikaan olla kun koko paletti toimii täydellisesti ja tämän kokoinen kööri tekee juttuja vaan sen yhden ja tietyn ”ajatuksen” ympärillä.

Nyt Hurma pyrkii kuitenkin mun näkökulmasta älyämään yhdessä, hotkimaan yhdessä ja luottamaan yhdessä. Mä tiedän, että tästä loppuajasta tulee helvetin hyvä sillai Hurman omalla tavalla, koska onhan tää porukka vaan nii helvetin hyvä ja upee kasa kivoja kuomia.

Kommentoi