Tampere
01 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Final camp Kiinassa



Kirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Tämä on Johanna Sauvulan, Ida Harjun ja Vili Anttosen kirjoittama soluessee yhteisestä final campistamme Kiinaan Luoyangin yliopistoon. Final camp on Proakatemialla yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tradenomeiksi opiskelevien opintoihin kuuluva tiimin yhteinen kansainvälinen loppurutistus. TAMKin Opetussuunnitelmassa final campista kerrotaan seuraavasti: 

 

Tavoitteet
– Tiimiyritys järjestää “loppuhuipennuksen”, jossa näytetään tiimin viimeiset osaamisen näytöt.
– Tiimi osaa yhdistää teoriaa käytännön haasteisiin.
– Suorittaa osa opintojaksosta ulkomailla
– Opiskelija osaa toimia kansainvälisessä ympäristössä ja arvioida liiketoiminnan kansainvälisiä mahdollisuuksia.
– Tiimiyrittäjä osaa rakentaa kansainvälisen verkoston.
– Tiimiyrittäjä osaa soveltaa innovointi- ja ideointityökaluja kansainvälisessä ympäristössä.
– Tiimiyrittäjä osaa ratkaista erilaisia kansainvälisten yritysten toimeksiantoja
– Tiimiyrittäjä osaa tutustua kohdemaan yrityskulttuuriin.
– Miten innovoida ja kehittää uutta toimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä?
– Mitä toimiminen kansainvälisessä ympäristössä edellyttää?
– Mitkä ovat tiimiyrityksen- ja -yrittäjän vahvuudet ja kehittämisen tarpeet kansainvälisessä toiminnassa? (TAMK, n.d.)

 

Viimeiset osaamisen näytöt, “loppuhuipennus”

 

Jatkuvana tiiminä Eventa on ollut Proakatemian outolintu monessakin kohdassa ja tämä näkyy Kiinan final campissakin. Yleensä final camp on opintojen viime metreillä suoritettava tiimin viimeinen yhteinen rutistus. Koska olemme olleet jatkuva tiimi, tiimiimme on joka vuosi tullut muutama uusi tyyppi uuden vuosikurssin mukana. Tänä syksynä meidän mukana oli Eventa 4.0 ja 5.0. Nelosten opinnot päättyvät jouluna 2019, joten heille final camp oli varsin ajankohtainen projekti. Vitosille final camp Kiinaan sen sijaan oli jännittävä mahdollisuus, jonka saisimme toteuttaa jo vuotta aiemmin kuin yleensä on tapana. 

 

Me nelivitoset olemme tiimiytyneet hyvin vahvasti yhdeksi tiimiksi, joten senkin vuoksi yhdessä final campin tekeminen oli meille melko luonnollinenkin valinta. Suhtauduimme yhteiseen final campiin viimeisenä yhteisenä loppuhuipennuksena. Tällä mentaliteetilla lähdimme haaveilemaan ja suunnittelemaan final campia jo hyvissä ajoin, varhain keväällä 2019. 

 

Kiina valikoitui kohdemaaksemme, koska tiimissämme on yksi Kiinan kulttuuria ja kieltä tunteva Ida, joka on ollut Kiinassa au pairina. Meillä oli näin ollen aikamoinen ässä hihassamme, eikä Idan kiinan kielen taidot jääneet koskaan huomiotta Kiinassa ollessamme. Oli fiksu veto hyödyntää tällaista pelimerkkiä, koska se toimi mainiona jään rikkojana, emmekä hetkittäin olisi välttämättä ilman Idan kielitaitoa pärjänneetkään. 

 

Final campia pohtiessa mietimme paljon sitä, millaisia vahvuuksia meillä tiimissämme on. Kun kyseessä on tiimin taidonnäyte, olisi fiksua hyödyntää omat taitomme. Kahden vuoden kokemus yhteisestä tiimioppimisesta ja tiimityöskentelystä oli yksi aihe, joka kosketti meistä jokaista. Kansainvälisesti sujuvasti hyödynnettäviksi muiksi taidoiksi nimesimme mm. brändäyksen, markkinoinnin, sisällöntuotannon, palvelumuotoilun ja valokuvauksen. Pyrimme löytämään projektin, jossa voisimme hyödyntää jotakin näistä ydinosaamisistamme. 

 

Projekti vaati tiimiltä mittavaa suunnittelua, yhteistyötä ja sitoutumista. Helmikuussa laadimme pajassa aikajanan ja vastuualueiden jaon tiimiläisille. Prosessi käsitti rahoituksen järjestämisen, toimeksiantajan etsinnän niin Berliinin matkamessuilla kuin kotimaasta käsin, myyntityötä, budjetointia, toimeksiannon työstöä, lentojen, viisumien, rokotteiden yms. käytännön asioiden selvittämistä, projektisuunnitelman laatimista, osaamisen vahvistamista Kiinan kulttuurista ja omista substanssitaidoistamme, dokumentointia ja projektin toteutuksen paikan päällä, sekä purkua reissun jälkeen tiimin kanssa. 

 

Kansainvälisen verkoston rakentaminen 

 

Kun päätimme lähteä Kiinaan toteuttamaan final camp -projektia, aloimme etsimään verkostojen kautta tietoa, siitä miten kiinalaiset toimivat ja mitä asioita he erityisesti arvostavat. Projektitiimin Ida ja Vili päättivät tarttua tähän ensimmäisenä, siten että he kutsuivat koko tiimin yhteiseen dialogituokioon, eli pajaan, kiinalaisen vieraan. Tämä vieras oli Tampereella toimivan GB-timesin CCO Lancy Liu. Lancyn kanssa keskusteltiin erilaisista kulttuurieroista, kiinalaisten työtavoista ja tämän pajan ansiosta projektitiimille aukesi monia uusia kulttuurieroja Suomen ja Kiinan välillä. Tästä oli huomattavasti apua muun muassa projektin toteutusviikkoa suunnitellessa. 

 

Lancyn lisäksi projektitiimiä auttoi kulttuurin ja verkostojen laajentamisessa TAMKin kansainvälisellä puolella toimiva Stella Xu. Stella toimi aluksi projektitiimin ja Luoyangin yliopiston välisenä kontaktihenkilönä, jonka jälkeen viestintä vaihtui suoraan projektitiimin ja Kiinan yliopiston väliseksi viestinnäksi. Projektitiimin Henri ja Maria V. kävivät palaveeraamassa Stellan kanssa ja toivat tiimille tärkeää tietoa projektiin liittyen. Yksi asia, mitä projektitiimi ei osannut ajatella ennen palaveria oli kiinalaisten pidempi loma, joka kesti heinäkuusta syyskuuhun. Tämä vaikutti suuresti muun muassa Kiinan päähän viestitään, koska kiinalaisten loman aikana tiimillä ei ollut mitään mahdollisuutta saada yhteyttä Kiinaan. Tämä viivästytti asioita, kuten viisumien hankintaa ja toteutusviikon suunnittelua. 

 

Yksi merkittävä yhteyshenkilö Luoyangin yliopistoon oli Nancy. Nancy on LiTin (Luoyang Institution of Technology) kansainvälisten asioiden koordinaattori ja Nancy toimi myös meidän yhteyshenkilönä. Nancy antoi hyviä ideoita toteutuksen suunnitteluun, ja samalla hän otti suunnitteluvastuuta Kiinan päässä itselleen. Projektitiimillä oli hankaluuksia saada aikataulut sopimaan Nancyn aikatauluihin, koska ne tuntuivat muuttuvan Kiinan päässä tiheään tahtiin. Loppujen lopuksi projektitiimi ja Nancy pääsivät yhteisymmärrykseen ja tästä syntyikin huikea toteutus lokakuussa 2019 Luoyangin yliopistolla.

 

Teorian yhdistäminen käytännön haasteisiin & kohdemaan yrityskulttuuriin tutustuminen

 

Keväästä lähtien jokaisen tiimiläisen vastuulla oli lukea Kiinan kulttuuriin liittyvää kirjallisuutta, artikkeleja tai katsoa dokumentteja. Nämä olivat keskeisimmät teorialähteet, joita projektin työstössä käytimme. Ensiarvoisen tärkeää oli toki myös kokemukset, joita tuttavamme olivat Kiinassa matkatessaan saaneet ja kontaktihenkilöt Kiinan päästä. 

 

Projektin käytännön toteutuksen työstämistä jatkoimme heti alkusyksystä. Pidimme useasti pajoja aiheen tiimoilta uuden projektipäällikön Henrin johdolla. Pajat koostuivat viikon rungon suunnittelusta, sen hiomisesta, presentaatioiden kasaamisesta ja harjoittelusta, Kiinan työkulttuuriin tutustumisesta ja Idan pitämästä Kiinan kulttuuri-pajasta ennen lähtöä. Muokkasimme myös kv-tiimin tekemää valmista Proakatemia-esittelyä sopimaan meidän suuhumme. Ottimme huomioon myös somen puuttuvuudesta Kiinan päässä. Facebook, Instagram, Youtube yms. eivät toimi manner-Kiinassa. Saimme apua myös TAMKin Stella Xulta Proakatemian esittelyvideon tekstityksessä kiinaksi. Näinkin yksinkertaiset asiat oli hyvä ottaa huomioon kulttuurien välillä ja näyttää, että olemme ottaneet selvää etiketistä ja haluamme kunnioittaa toisen kulttuurin käytäntöjä. Proakatemian käytäntöjä on jo suomeksikin välillä hankala kuvata, niin kuvitelkaa se kiinaksi tai englanniksi selitettynä. Tärkeää oli yksinkertaistaa meille tuttua asiaa ja ajatella asiaa asiakkaan kengissä. Millaisita lähtökohdista Suomessa opiskellaan? Mikä on Proakatemia? Mikä cabin in the woods (mökkipaja) ja opiskelijoiden oma yritys? Kyllä, työskentelemme ihan oikean rahan ja asiakkaiden kanssa.

 

Matkan lähestyessä keskityimme kulttuurin oppimiseen ja ymmärtämiseen, sekä tavan mukaiseen lahjojen tuontiin saapumisen yhteydessä. Halusimme antaa hyvän kuvan sekä Suomesta että tiimistämme. Suomesta löytyikin yllättävän paljon annettavaa, joten veimme mukanamme perinteisesti Fazerin suklaata, salmiakkia, suklaakuorrutettuja metsämustikoita, Marimekon servettejä, sekä TAMKin kyniä ja vihkoja. Lahjojen antaminen saapuessa on perinteinen kiinalainen tapa, kun tavataan uusia tuttavuuksia ja saavutaan uuteen ympäristöön. Vastavuoroisesti heiltä saimme kiinalaiset seinälautaset, LITin kynät ja vihkot, sekä useamman illallistarjoilun pyöreän pöydän ääressä. Pöytään tuotiin lähemmäs 20 eri annosta, joista jokaista oli kohteliasta maistella. Tirrinkään ei auttanut kalan silmää tarjotessa paljon rykiä, olihan kyseessä kunnianosoitus tärkeälle ja arvostetulle vieraalle. 

 

Idan pitämä paja lähtöviikolla keskittyi tiimin silloisiin tarpeisiin matkajärjetelyiden suhteen sekä mahdolliseen kulttuurishokkiin. Tiimistämme lisäksi vain Konsta on läynyt aiemmin Kiinassa ja Jonsu Hong Kongissa, joten kyseisen kulttuurin tietäjiä oli vähän. Maassa kerran asuneena Ida näki sitä sun toista kaunista ja kauheaa, joten oli tärkeä myös kuulla niistä ettemme yllättyneinä epäkunnioittaisi asiakkaitamme.

 

Kaiken kaikkiaan työstimme esitettävää pakettiamme pari intensiivistä päivää. Hiominen jatkui kunkin tykönä kotonamme ja tiimin sisällä delegoidut tehtävät hoidettiin varmasti. Projektipäällikkö Henri otti hienosti huomioon myös tiimin entiset sairaslomailijat ja otti vastuuta heidän niskoiltaan tarpeen mukaan. Tiimin vahvuudet ja heikkoudet oli Henrillä upeasti selvillä, joten Henri osasi hyvin totettaa projektin johtamista niin, että final campista kaikille tulisi hyvän matka ja kokemus.

 

Kansainvälisessä ympäristössä toimiminen, erilaisten kansainvälisten toimeksiantojen ratkaisu 

 

Projektin toteutus Kiinassa onnistui meiltä mainiosti. Koko tiimi toimi sitoutuneesti ja vastuuta hyvin kantaen. Pystyimme luottamaan jokaisen panokseen, tulipa eteen mikä tilanne tahansa. Olimme pyrkineet varautumaan lähes mihin vain ja lähdimme reissuun hyvin avoimin mielin tiedostaen, että emme ennalta voi tietää, millainen meidän vastaanotto on ja meneekö asiat todella suunnitelmien mukaan. Eikä kaikki suunnitellusti aina mennytkään. Tiimin asenne oli avainasemassa näissä kohdissa. 

 

Final campin aikana Kiinassa esittelimme TAMKin ja Proakatemian koulutusta, sekä toimimme heidän projektitiimien sparraajina ja haastajina tuoden projekteihin oppimaamme esimerkiksi asiakasymmärryksestä, yritysidean pitchaamisesta, markkinoinnista ja eri ansaintamahdollisuuksista. Kommunikoimme projektiryhmän kanssa tulkkien välityksellä, koska osa heistä ei osannut englantia sujuvasti. Tämä asetti oman haasteensa yhteistyölle, koska emme aina olleet varmoja, käänsikö tulkki asian kuten tarkoitimme. Jos ensin asian miettii päässään suomeksi, kääntää itse englanniksi, tulkki kääntää sen vielä kiinaksi, on monta kohtaa, jossa viestikapula voi tippua. Keskustelu oli näin ollen myös hitaampaa. 

 

Keskeinen teema projektityöstössä oli kulttuurien erilaisuus. Suomalaisten suora ja rehellinen puhe oli toisinaan kiinalaisille vähän liikaa, ja he koittivat väistää kysymyksiä kaarreellen. Saattoi mennä koko ensimmäinen päivä siihen, että pääsimme asian ytimeen. Kun tämän taustatyön jaksoi tehdä sinnikkäästi ja kunnioittavassa hengessä, päästiin työstämään projektien ytimestä jotakin hyvin merkittävää. Kiinassa kilpailun merkitys myös bisneksessä näkyi. Yrityksellä ei ole heidän mukaansa aikaa keskittyä asiakasymmärryksen kartoittamiseen, koska silloin muut kilpailijat ovat menneet ohi jo tuhatta ja sataa. Kokemus muistutti meitä palaamaan aina perusasioiden äärelle, ennen kuin lähdetään juoksemaan haastavampiin kulmiin. 

Marian ja Jonsun projektiyhteistyöryhmässä isoin kömmähdys sattui heti alkuun, kun emme keskustelleen projektitiimin kanssa mikä yhteistyön tavoite on. Päädyimme piirtämään yhden päivän 3D-mallinnuksia, joiden tekoa he meille opettivat. Emme päässeet samalle aaltopituudelle siitä, mitä tällä työstöllä tavoitellaan ja saivatko he meiltä juurikaan oppia. Tästä tuli itselle turhautunut olo, koska mielestämme emme onnistuneet antamaan heille omasta opistamme paljoakaan. Osa projektien toteutuksesta onnistui siis erinomaisesti ja osa heikommin. Luullaksemme silti molemmat osapuolet opimme kokemuksesta ja yhteistyöstä paljon jokaisessa projektissa. 

 

Kahden päivän projektiyhteistyön aikana tunnistimme muun muassa seuraavia kehittämistarpeita projektien kautta:
– innovointi
– monialainen yhteistyö eri koulutusalojen kesken
– presentaation laatiminen, esiintyminen ja pitchaaminen
– palvelumuotoilu ja asiakasymmärrys
– tiimityötaidot, kommunikointi
– markkinointiosaaminen.

 

Liiketoiminnan kansainvälisten mahdollisuuksien arviointi 

 

Tiimimme sai vierailusta paljon kiitosta, kutsun tulla uudelleen ja jopa työtarjouksia valmennuksen pariin valmistuttuamme. He arvostivat yrittäjämäisyyttä ja Suomalaista, innovatiivista koulutusmuotoamme. Hyvin onnistuneen vierailun, saamiemme kiitosten ja yhteistyön jatkamisen toiveesta aloimme suunnittelemaan uutta matkaa Luoyangiin vuodelle 2020. 

 

Saimme vihiä myös Tampereen ammattikorkeakoulun tukisäätiön myöntämän apurahan hakemisen mahdollisuudesta, joten lähdimme suunnittelemaan seuraavaa kokonaisuutta Luoyangiin vietäväksi ja tätä varten haimme apurahaa TAMKista. Tavoitteenamme on tehdä myös yksi opinnäytetyö aiheesta. Apurahan turvin voimme neuvotella asiakkaan kanssa tarvittaessa projektin matalammasta hinnasta, koska kyseessä on uusi yhteistyö ja uuden toteutuksen luominen, jota vasta lähdetään pilotoimaan ensi vuonna. Ideanamme on viedä Innoeventin kaltainen innovointitapahtuma Luoyangiin. Tähän toteutukseen pystymme linkittämään lähes kaikki yllä mainitut kehittämistarpeet. 

 

Pilotoinnin myötä pääsemme arvioimaan palvelun toimivuutta ja kehittämistarpeita. Kun toteutus saadaan kehitettyä asiakasta hyvin palvelevaksi, voidaan toteutusta monistaa esimerkiksi muissa Kiinan yliopistoissa ja miksei muutoinkin kansainvälisesti. Toteutuksen hinnan määrittäminen on merkittävä tekijä palvelun toimimisessa, koska ostos on aina mittava. Mikäli asiakas kokee saavansa hinnalle vastinetta, palvelu voi toimia kannattavana, mahdollisesti jopa itsenäisenä liiketoimintana.

 

Vitosten osallistuminen jo näin ennalta final campille nelosten kanssa oli huikean hieno ratkaisu. Luullaksemme tämä on ensimmäinen kerta, kun final camp projektia jatketaan varsinaisen final campin jälkeen.

Pääsimme kurkistamaan myös turistinähtävyyksiä. Kuva Unescon maailmanperintökohteelta Longmenin luolilta.

 

LÄHTEET

TAMK. N.d. Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tutkinto-ohjelma. Luettu 2.12.2019

http://opinto-opas-ops.tamk.fi/index.php/fi/167/fi/49599/19TIJO/year/2019

 

Eventa Creative osuuskunnan vierailu Luoyangin yliopistossa 13.-19.10.2019.

 

Manninen, M. 2016. Yhden lapsen kansa -äänikirja. Atena. 

 

TAMK University of Applied Sciences. 2017. Theories and experiences on team learning – Academic Adventures in Proakatemia. Luettu 20.6.2019 https://www.tamk.fi/web/tamken/-/publication-theories-and-experiences-on-team-learning-academic-adventures-in-proakatemia

Aihetunnisteet:
Kommentoi