Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

EXIT Vol. 2.0 inspiroi tehdastyöläisiä



Kirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
EXIT Vol. 2
Anssi Kiviranta
Matias Mäenpää
Petteri Poukka
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

EXIT Vol. 2.0 kirja on jatko osa ensimmäiselle EXIT kirjalle. Molemmat kirjat ovat sisällöltään samanlaiset. Kirjat sisältävät yritystarinoita, jotka päättyvät exittiin, eli yrityksen myymiseen. Kirjat olisi voitu yhdistää, mutta kaupallisista syistä 2 osaan jakaminen on ollut varmasti järkevämpää. Tarinat alkavat yrittäjän lapsuudesta ja päättyvät aina nykytilanteeseen. Kirjasarjan yritystarinat sisältävät suoria lainauksia yrittäjien haastatteluista, jotka antavat syvyyttä tarinoihin. Myös yrittäjien lähimmäisiä tai muita tarinaan vaikuttavia henkilöitä on kuultu, jotta tarinoihin saadaan myös ulkopuolista näkymää. Kaikki kertojat kuitenkin tukevat toisiaan ja lukijalle jää vaikutelma, että “näinhän ne asiat ovat menneet.” Jos tarinoita lähtee tutkimaan internetin syöväreistä, ovat asiat kuitenkin olleet paljon ristiriitaisempia. EXIT kirjat antavat vain kiiltokuvan yrittäjistä, vaikka pinnan alla on tapahtunut paljon muutakin. 

Itse en inspiroitunut tarinoista. Yrittäjien haastatteluista puuttui ainutlaatuisuus ja lähes jokainen kertoi saman tarinan. “En juuri viihtynyt koulun penkillä ja jo penskoina myytiin lehtiä lähimmässä korttelissa. No siitä se sitten lähti, laitettiin oma firma pystyyn ja lähettiin hakemaan kasvua. Ei siinä paljon mietitty mitä tästä voi seurata. Tällä tiellä ollaan 20 vuotta painettu hommia ja aina on menty eteenpäin. Nyt vanhempana haluan kuitenkin panostaa omaan vapaa-aikaan ja viettää aikaa perheeni kanssa. Se on kaikista tärkein asia maailmassa. Yritys tuli myytyä vuosia sitten ja nykyään toimin sijoittajana uusissa startup-yrityksissä.” Onhan se sinällään inspiroivaa kuulla tällaisia tarinoita, mutta omaan korvaan kaikui pelkkiä kliseitä. Ehkä sen verran olen oppinut yrittäjän taitoja, että haluan kuulla oikeita konkreettisia asioita, jotka voivat hyödyttää minua yrittäjänä. Kun tavoittelee yrittäjänä kasvua, inspiraatio tulee oikeista opeista, ei kauniista puheista. 

En selvästi ollut kohderyhmää. Kirja tekee kyllä varmasti vaikutuksen, jos yrittäjyys on jotain mystistä. Exit kirjat suorastaan ruokkivat tällaista yrittäjyyden mystisyyttä. Mitään ei ole avattu kunnolla ja asiat on esitetty siltä kulmalta, kuinka lähtötilanne on aina mahdoton, mutta kuin ihmeen kaupalla sieltä on puskettu läpi. Tarinat, joissa ongelmia ylikorostetaan ja onnistumiset räjäyttävät pankin ei tee minuun vaikutusta. Näitä tarinoita on maailma täynnä. Ne eivät ole sidottu yrittäjyyteen, vaan myös ihmiset kertoessaan tarinoita korostavat ongelmia ja voittoja. Kaikki muu mikä tapahtuu, jätetään pois. Tämä “kaikki muu” on kuitenkin tuloksen tuoja.  

Lopuksi haluan kertoa oman tarinani. 

Lapsena oli tietysti raskasta. Omat vanhemmat paiskivat töitä yrittäjinä yöt ja päivät. Olin perheen nuorimmainen ja sisarukset olivat aina kimpussani. Sitä kun tarpeeksi monta kertaa häviää tappelun voi alistua tai sitten voi lähteä kuntosalille harjoittelemaan vahvemmaksi. Salilla tuli käytyä koko nuoruus ja nyt voinkin iskeä nyrkillä silmään ketä vain. Omia vanhempia tulee autettua kaikki viikonloput ja lomat. Ei tässä ole paljoa ehtinyt lomailla, kun pitää puolustaa itseään ja auttaa omia vanhempiaan heidän yrityksessään. Muutin jo 16 –vuotiaana omilleni, kun tuntui maalaiskylän menot tylsiltä. Sitä kun nuorena muuttaa heti omilleen, niin oppii elättämään itsensä. Onhan tässä toki vaikeatakin ollut. Kerran keräsin pulloja, jotta sain rahat pitsaan. Omistusasunnon ostin muutama vuosi sitten ja kyllä nyt kelpaa. 

Lähteet:

Kiviranta, A., Mäenpää, M. & Poukka, P. 2020. EXIT Vol. 2.0. Tukholma: StorySide AB.

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentoi