Tampere
23 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Esseet ja lukemisen mindset muutosKirjoittanut: Sami Uusikumpu - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
How to Win Friends and Influence People
Tehokkuuden taika
Dale Carniege
Leo Stranius
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Esseet ja lukemisen mindset muutos 

Johdanto 

En ole oikein koskaan pitänyt kirjojen lukemisesta. Ennen koulua yksi kirjan lukemiseen meni minulta puoli vuotta. Proakatemian myötä olen joutunut alkamaan lukemaan bisneskirjoja ja haastamaan itseäni lukemisen kanssa. Minusta pitkään tuntui, että luin kirjoja vain esseiden takia. Osasyynä tähän oli se, että kirjojen lukeminen oli niin epämiellyttävää minulle. Kunnes viime syksynä pääsin johtotehtäviin meidän yrityksessämme ja siitä heräsi minulle ajatus päähän, miten voin johtaa muita, jos en osaa johtaa itseäni. Tämä ajatus johti siihen, että aloin kuuntelemaan itsensä johtamiseen liittyviä kirjoja nextorysta. Kuuntelin noin kolme erilaista kirjaa itsensä johtamisesta, ja niistä jäi käteen hyviä asioita, kuten muun muassa uusia rutiineja ja pienien asioiden merkitys.

Kirjojen lukeminen rutiiniksi 

Kuunneltuani äänikirjan tehokkuuden taika: Näin voit elää enemmän, kirjoittaja Leo Stranius. Sain hyvän vinkin uuden rutiinin luomiseen äänikirjojen kuuntelusta. Kirjassa kirjoittaja oli luonut uuden rutiinin, jossa hän kuunteli joka päivä äänikirjoja. Hän huomasi vuoden aikana kuunnellen yli 100 kirjaa. Kirjassa myös puhuttiin paljon pienien asioiden muuttuvan suuriksi pidemmällä tähtäimellä. Tästä sain inspiraation aloittaa kuuntelemaan äänikirjoja joka päivä. Aloin kuuntelemaan äänikirjoja jokaisella bussimatkalla kouluun ja jokaisella matkalla töihin. Nopeasti huomasin kuuntelevani jo puoli tuntia– tunnin päivässä. Nopeasti tämä kuuntelu alkoi muuttumaan jo tuloksiksi. Olen tähän päivän mennessä kuunnellut jo kuusi äänikirjaa. 

 

Äänikirjat ja miten ne vaikuttivat minuun 

Huomattuani ongelmani normaalien kirjojen kanssa ja löytäessäni äänikirjat olen saanut kuunneltua paljon enemmän kirjoja ja jopa nauttinut niistä! Nyt kuuntelen kirjoja kehittääkseni itseäni ja kasvattaakseni tietämystä. Olen päässyt pois siitä, että luin kirjoja vain esseiden takia. Nyt minulla on kirjoja varastossa päässäni ja teen niistä esseitä. Esimerkiksi olen kuunnellut nyt paljon myynnin psykologiasta ja vaikuttamisen vallasta äänikirjoja ja pystyn tekemään hyvin akateemisen esseen asiasta käyttäjän eri lähteitä ja eri näkökulmia asiasta. Muutos akatemian alkuaikaan on se, että luin vain tärkeimmät kohdat kirjoista ja käytin niitä lähteinä, osittain myös vain siksi, että esseeisiin tarvitsi olla lähteitä.

Tästä pääsemme hyvällä aasinsillalla seuraavaan aiheeseen eli mindsetin muutokseen kirjojen kuuntelemisesta ja esseiden kirjoittamisesta. 

 

Mindsetin muutos, kirjoitan esseitä omaan oppimiseen 

Akatemian aikana minua on ärsyttänyt esseiden deadlinet, koska usein esseeni ajautuvat viimeisille päiville ja teen ne ajattelematta ja ihan vaan koska on pakko. Myös kun esseet ajautuvat ihan viime tinkaan, ei esseiden sisältö ole millään tavalla arvokasta minulle, enkä hyödy esseiden kirjoittamisesta mitään. Tähän ajatukseen esseiden kirjoittamisesta vaikutti isosti 15.2.2024. ollut paja, jossa toimi vierailijana Juha Kankaanpää, proakatemian alumni. Tämä kyseinen paja ja mielenkiinnon herääminen äänikirjoihin on saanut ajattelumaailmani muuttumaan esseistä ja niiden hyödystä oppimisen kannalta. Nyt näen enemmän esseet hyödyllisinä itselleni ja pystyn niillä seuraamaan omaa ajattelun kehitystä ja kirjoista oppimaani tietoa.  

Juha kuvaili akatemian salaisuutta Ajattelemisen ja tekemisen suhteena (Proakatemian esseepankki, Ajattelemisen taito, kirjoittanut Juha Kankaanpää ja Aleksi Kolunsarka). Ajattelemista ruokitaan systeemi interventiolla. Eli syötetään tietoa ajatuksiimme äänikirjoista, fyysisistä kirjoista, podcasteista ja muista saman kaltaisista. Näin saamme merkitystä ajatteluun ja ajattelun kautta ohjaamme opit tekemiseen. 

 

Muistiinpanojen merkitys kirjaa kuunnellessa tai lukiessa 

En ole tehnyt kauheasti muistiinpanoja äänikirjoja kuunnellessani. Joistain äänikirjoista olen poiminut tärkeimpiä kohtia ja ajatuksia herättäviä lauseita. Tähän on tultava muutos. Juha sai minut hyvin ajattelemaan ja perusteli muistiinpanojen merkitystä äänikirjaa kuunnellessa. Äänikirjassa on usein minulle ajatuksia herättäviä asioita, joita haluaisin kirjata ylös. Muistiinpanoja kirjatessa oppii paremmin kuulemansa ja muistiinpanoihin voi palata ja vielä jälkikäteen. Muistiinpanoihin on myös hyvä tiivistää kirjan sanoma ja kirjan tärkeimmät pääkohdat.  

Muistiinpanoista on myös paljon hyötyä esseisiin, koska esseet voi pohjautua muistiinpanoihin ja saat hyvin lähteenä käytettävästä kirjasta tärkeimmät kohdat muistiinpanoista suoraan.  

 

 

Jatkuvan oppimisen merkitys 

Olen huomannut oppineeni kirjoista paljon uusia asioita itsestäni ja saanut paljon ajateltavaa monista eri asioista. Ajatusten kautta opit tulevat myös tekemiseen. Esimerkiksi kuuntelin äänikirjan How to win friends and influence people, kirjoittanut Dale Carnegie. Kirjassa puhuttiin monista elämän perusaiheista, kuten vaikutusvallasta, palautteenannosta, kehonkielen ja kuuntelun merkityksestä. Kirja on saanut minut ajattelemaan toiminta tapojani ja miten tapani vaikuttavat lopputulokseen. 

Esimerkkinä kirjassa puhuttiin kritiikin annosta ja miten suora kritisointi vie sinun asiaasi eteenpäin. Viekö vihaisen sähköpostin lähettäminen sinun agendaasi eteenpäin? Miten voisit lähestyä asiaa eri kulmasta ja saada kritiikin vastaanottajan ymmärtämään asiasi loukkaantumatta ja muuttamaan tapojaan. Tämä oli yksi aihe, mikä heräsi kirjaa kuunnellessa. 

Kirjojen kuuntelu ja siitä ajatusten haaliminen on alkanut kiinnostaa minua ja kirjojen kuuntelu tuntuu hyödyttävän omaa kehitystäni ihmisenä ja myös yrittäjänä.  

 

Miksi on tärkeää lukea itseään kiinnostavia kirjoja? 

Minua kiinnostaa myynnin psykologia ja ihmisiin vaikuttaminen tällä hetkellä ja olen päättänyt kuunnella siihen liittyviä äänikirjoja. On todella tärkeää löytää itselleen mielenkiintoinen aihe, mistä lukea kirjoja ja kirjottaa esseitä. Ihan oman mielenkiinnon ylläpitämisen ja esseiden hyödyllisyyden nimissä. Jos lukee itselleen epämielekästä kirjaa, voi nopeasti mennä motivaatio lukea kokonaan. Minulle esimerkiksi oli käynyt näin ennen koulua ja siksi kirjojen lukeminen oli niin pakko pullaa.  

Kirjojen lukeminen pitäisi osata lopettaa kesken, jos aihe ei enää kiinnosta sinua tai ajattelet, että loput kirjasta ei ole enää tarpeellisia sinulle. Ei ole häpeä lopettaa kirjaa kesken ja siirtyä seuraavaan. 

 

Pohdinta 

15.2. ollut paja sai kovasti minut miettimään fyysisen kirjan lukemisen vs. äänikirjan kuuntelemisen eroja. Tällainen ajatus jäi päähäni. Onko parempi lukea yksi kirja kuukaudessa vai kuunnella kolme äänikirjaa? Mitä kaikkia hyötyjä fyysisen kirjan lukemisesta on verrattuna äänikirjan kuunteluun? Onko väärin kuunnella pelkästään äänikirjoja, jos ne ovat itselleen 100 % mieluisampia? 

Pelkään tippuvani taas takaisin kirja vihaajaksi, jos pakotan itseni lukemaan kirjoja. Ja myös sitä, että kirjan lukeminen kestää minulla todella kauan ja samassa ajassa olisin saanut kolme kertaa enemmän tietoa eri kirjoista äänikirjojen muodossa.  

Olen päättänyt peloista ja traumoistani huolimatta haastaa itseäni ja lukea kirjan nimeltä, Paras, kirjoittaja Erik Bertrand Larssen. 

Esseisiin alan käyttämään paljon enemmän aikaa ja ajatusta. Käännän mindsettini esseistä oppimisen kannalle ja alan tekemään muistiinpanoja kuuntelemistani äänikirjoista. Tavoitteenani loppu keväälle olisi saada esseiden tekemisen prosessi jatkuvaksi ja päästä pois viimeisenä iltana tekemisestä. Toivon myös luovani esseillä arvoa niitä lukevalle jatkossa. 

Lopuksi suosittelen kaikkia lukemaan/ kuuntelemaan kirjat, joita käytin tässä esseessä lähteenä, koska rehellisesti ne ovat olleet minulle kaikista antoisimmat kirjat koskaan! 

 

Lähteet 

 

Tehokkuuden taika: näin voit elää enemmän. Stranius L. 2022. äänikirja nextory, tarvitsee oikeuden kuunteluun. 

How to win friends and influence people. Carnigale D. , 17.5.2022. Äänikirja nextory, tarvitsee oikeuden kuunteluun 

Paja 15.2.2024. Pienet asiat synnyttävät suurta. Vierailija Juha Kankaanpää 

Ajattelemisen taito. Kankaanpää J., Kolunsarka A. 3.4.2022. Proakatemian esseepankki.

 

Aihetunnisteet:

Opiskelija Proakatemiassa

Kommentoi