Tampere
02 May, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Esimotorola Flyynan Team Leaderina



Kirjoittanut: Ella Alaluusua - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Välähdyksiä yksilön oppimisesta
Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Yhteisöohjautuvuus: Jaettu johtajuus
Heikki Toivanen
Johannes Partanen
Patrick Lencioni
Karl-Johan Spiik
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mikä on lähtötilanne? 

 

Kevään tiiminrakennusmyllerryksen jälkeen olen ollut motivoitunut ja innoissani uudesta roolista tiimissä. Ideoita, ajatuksia ja visioita minulla olisi itsellä paljon tiimin eteen tehtäväksi ja tiimiä edistääkseni. Ensimmäiseltä keväältä on käteen jäänyt tiimi, jossa on vähän sekalainen seurakunta ja kaksi eri leiriä – toinen porukka on tullut tekemään rahaa ja toinen oppimaan uutta esimerkiksi johtamisesta. Ajatellaan, että nämä ovat kaksi selkeästi erillistä asiaa, jotka poissulkevat toisensa. Tiimin tilanne ja yhteishenki on jokseenkin hajanainen, mutta parempaan päin. Kesällä on pyörinyt muutama projekti, joista isoin aurinkopaneelien asennukseen keskittynyt Masterwork. Kesän aikana on tapahtunut paljon ja olemme palanneet takaisin, osa motivoituneina ja osa vähemmän motivoituneita, osa levänneinä ja ideoita puhkuen, osa jo valmiiksi jokseenkin väsyneinä. 

 

Oman näkemykseni mukaan keväällä päätöksenteko tiimissä oli hyvinkin tehotonta ja kuluttavaa, päätöksiä ei saatu aikaan ja niitä yritettiin tehdä koko 22 jäsenen kokoisen tiimin voimin. Kaikki etsivät paikkaansa tiimissä, luottamus ja yhteishenki ei ole vielä täysin mallillaan – mikä on inhimillistä ja ymmärrettävää tässä kohtaa. Meno on ollut mielestäni sekavaa ja olen päättänyt tarttua omalta osaltani tuumasta toimeen ja kantaa oman korteni kekoon johtajan roolissa. Kehitysideoita löytyy, mutta hyviä oppeja ja koppeja on myös aiempien johtajiemme kokeilemina ja toteuttamina.  

 

Ideoita, ajatuksia ja tavoitteita omalle tekemiselle 

 

Ensinnäkin olen erittäin iloinen yhteistyöstä Business Leaderin Kaarlon kanssa. Toivon, että olemme tiiviissä yhteistyössä ja saamme toimintamme toimimaan yhdessä niin, että se on selkeää tiimille ja tiimiä eteenpäin vievää. Uskon yhteistyömme toimivan hyvin ja ajatustemme omista tavoitteistamme synkronoituvan erinomaisesti.  

Minun tehtävänäni on ottaa näkyvä rooli Team Leaderina ja haluan viedä Flyynaa kohti oikeaa yrityskulttuuria. Tavoitteenani on edistää Flyynaa siten, että olisimme yhtenäisempi tiimi eikä meillä olisi kahta erillistä leiriä tai pienempiä kuppikuntia – se mikä on aiemmin erottanut meitä, voisi tulevaisuudessa yhdistää. On todennäköisesti väistämätöntä, että kuppikuntia tiimin sisälle syntyy, mutta haluaisin edistää sitä, että yhteistyö koettaisiin yhä useampien tiimiläisten välillä mahdolliseksi. Oman näkemykseni mukaan rahan tekeminen ja oppiminen eivät poissulje toisiaan vaan kulkevat käsi kädessä. Rahan tekeminen ja projektien menestyminen edellyttää oppimista ja akatemialla tarkoituksena on oppia tekemään rahaa yrittäjyydellä. Oppimisen, pajat ja esseiden kirjoittamisen voi mielestäni suunnata niin, että ne tukevat sillä hetkellä meneillään olevia projekteja ja asioita, joita haluamme oppia. On meidän jokaisen omalla vastuulla nähdä vaivaa sen eteen, että tämä kuvio saadaan toimimaan.  

Tahdon edistää pajojen rakennetta ja sisältöä niin, että ne vietäisiin niin sanotusti seuraavalle tasolle ja koettaisiin hyödyllisinä. Pajoihin tarvitaan tason nosto, mielenkiintoisia puhujia ja ajankohtaisia aiheita. Voisin osaltani TL:nä ottaa tästä vastuuta. Sama koskee myös tiimipalavereja, toivon niihin tehokkuutta ja selkeyttä.  

Koen, että oikea yrityskulttuuri edellyttää organisaation rakennetta niin että siellä on oikeat ihmiset oikeissa rooleissa. Kaikilla tiimin jäsenillä on rooli ja tarpeeksi vastuuta omaan tilanteeseensa ja haluun nähden. Tahdon kehittää rakennetta niin, että se olisi tehokas tiimimme edistymisen näkökulmasta ja niin sanotut pikkutiimimme olisivat aikaansaavia ja toimivia.  

Tiimimme tarvitsee selkeitä sääntöjä ja rajoja. On puhuttu naamakertoimesta eli osa tiimiläisistä saa erityiskohtelua tai kokee, että säännöt eivät koske heitä. Tämä ei ole okei ja tähän tulee puuttua. Tavoitteenani on, että jokaisella olisi mukavampi tulla akatemialle ja ilmapiiri olisi pääosin positiivinen. Yrittäjälle kuuluu vastuuta, vapautta ja velvollisuuksia. Kuitenkaan vapaus -korttia ei voi käyttää ylitse muiden tuijottaen vain omaa napaa ja soveltaen sitä sen mukaan, onko kannattavampaa sanoa olevansa yrittäjä vai opiskelija. Tarvitsemme sääntöjä luodaksemme yritykseemme sellaisen kulttuurin, että se on reilu kaikille ja palvelee tekemistämme.  

Olen myös kritisoinut viime kevään johtajien rooleja. Haluan osaltani edistää sitä, että BL:n ja TL:n roolit ovat erillään toisistaan sekä tiimille näkyviä – molempia rooleja kaivataan ja aiemmin johtajuus on näyttäytynyt niin, että molemmat roolit kaatuvat yhden ihmisen niskaan.  

Tahdon tuoda tiimiimme positiivisuutta kehittämällä mallin tiimiläistemme palkitsemiseksi kuukausittain ja luomalla kulttuuria onnistumisten juhlimisesta. Ajatuksenani on, että yhteistä mukavaa toimintaa on myös enemmän, sillä siten opimme tuntemaan toisiamme paremmin ja koemme kuuluvamme tiimiin. Haluan olla tasapuolinen ja päämäärätietoinen johtaja, jota on kuitenkin helppo lähestyä.  

Ole pohtinut tiimin yhtenäistämistä paljon ja visioni kahden leirin yhtenäistämiseen on sellainen kokeilu, että mahdollistetaan rahan tekeminen heille, joille se on päätavoitteena, mutta ollaan kuitenkin suotuisia myös halulle oppia esimerkiksi yhteisötasolla ja tehdä pienempiä projekteja. Myös “rahantekijöiden” olisi hyvä herätä siihen, että edistääkseen projekteja pitkälle, vaatii se jatkuvaa itsensä kehittämistä ja tämä voi tapahtua muun muassa kurssien kautta sekä pajoja kehittämällä. Nyt pajat ovat rupattelutuokioita ja on jokaisen vastuulla päästä eroon tästä kulttuurista. Heillä, joilla on paljon annettavaa yrittäjyyden näkökulmasta, on varmasti paljon annettavaa myös pajoihin – toivon heidän roolejaan näkyvämmäksi.  

 

Mitä toivon tiimiltä? 

 

Toivon tiimiltämme sitoutumista ja tilaa johtaa, tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta. Toivon myös, että jokainen tiimiläinen olisi valmis kantamaan oman kortensa kekoon ja haluaisi kehittää tiimiämme yhteneväisemmäksi. Toivon, että uudelle suunnalle annettaisiin mahdollisuus ja yhteisistä säännöistä ja tavoitteista pidettäisiin kiinni. Toivon, että tiimi olisi valmis riman nostoon ja haluaisi pyrkiä kehittymään. Yksin pääsee pitkälle, mutta yhdessä vielä paljon pidemmälle. Tiimissä on voimaa ja toivottavasti olemme joskus hyvin toimiva tiimi.  

 

Vertaisjohtaminen on haastavaa ja meidän jokaisen tulee olla valmis tekemään töitä. Niin karua kuin se onkin, tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Olen valmis muutokseen ja toivottavasti niin on tiiminikin.  

 

 

Lähteet: 

 

Toivanen, H. Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja. Jyväskylän ammattikorkeakoulu 2013. Viitattu 15.10.2023. 

Partanen, J. Välähdyksiä yksilön oppimisesta. Jyväskylä 2014. Viitattu 17.10.2023.  

Lencioni, P. Viisi toimintahäiriötä tiimissä. Viitattu 17.10.2023.  

Spiik, Karl-Johan. Yhteisöohjautuvuus: Jaettu johtajuus. Äänikirja, Storytel. Viitattu 12.10.2023. 

Kommentoi