Tampere
24 Apr, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Elämän peliKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mikä saa sinut innostumaan, hymyilemään tai tekemään jotain, mitä et koskaan kuvitellut tekeväsi? Minulla se on unelmat. Sana, mikä yleensä jää vain sanaksi, mikäli sen toteutumisen eteen ei tee työtä. Elämä ilman unelmia on kuin elämä vailla merkitystä. En sano, että unelmat määrittävät elämän tarkoituksen, mutta kyllä ne suuressa roolissa merkityksen luomiselle ovat. Olen nuorena unelmoinut enemmän ja vähemmän samoista asioista kuin nykyisinkin. Olen myös toteuttanut osan niistä. Ei minulla ole tarvetta kenellekään mitään todistaa, voin vain yhtyä Ida Hakolan toteamukseen Taivas + helvetti vol.2 kirjassa ”Mä olen elämysriippuvainen, fiilisnarkkari”. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, tarvitsen elämyksiä, kokemuksia ja uusia tunteita elämääni. Ilman näitä tuntisin elämän merkityksettömäksi ja tylsistyisin, näin on käynyt, kun olin nuori. (Hämäläinen & Mäkeläinen, One on One Publishing Oy, 2014)

Se miten minä elän ei tarkoita, että sinun tulisi niin elää, kaikki me erilaisia ollaan. Toiset tykkäävät rauhallisesta ja turvallisesta, toiset vauhdikkaasta ja vaarallisesta. Minulle tärkeintä on, että olet oikeasti onnellinen koska elät niin kuin elät. Jos et ole onnellinen suosittelen tekemään asialle jotain. Se että olet ajautunut duuniin, mistä taot pätäkkää enemmän kuin olet koskaan yläasteikäisenä kuvitellut tienaavasi, ei välttämättä tarkoita, että se on sinulle unelmaduuni. Senhän se Mika Anttonen nykyinen ST1 konsernijohtajakin oivalsi, jättäessään öljy-yhtiön tuotetraiding maailman laajuisen johtajan paikan ryhtyessään yrittäjäksi, alkaen käydä öljykauppaa omiin nimiinsä. Respect! Ei ole kaveri päätöstään kuulemma katunut.

Kaikki varmasti tietää tämän porukan, joka uudenvuoden lupaukseksi päättää aloittaa salitreenin. Voin melkein pääni laittaa pantiksi, ettei yhdeksälläkymmenellä prosentilla treeni jatku enää tammikuun jälkeen. Miksikö? Olen sitä mieltä, että mikäli lähtee tavoittelemaan jotakin, jonka toteutumiseen tarvitaan pitkäjänteistä työtä, tulee motivaatio päätökseen löytyä jostain paljon syvemmältä kuin uudenvuoden lupauksesta. Se kannattaa olla liitoksissa esimerkiksi arvoihisi tai unelmiisi, näin muistat jopa vaikeinakin hetkinä antaa asian eteen tarvittavan panoksen.

Toisena suosittelen, että kirjoitat omat unelmasi itsellesi ylös, vaikka paperille ja länttäät sen muistutukseksi seinälle! Näin joka päivä muistutat itseäsi siitä mitä oikeasti haluat. Vielä parempi on, mikäli kerrot unelmistasi jollekin ulkopuoliselle esimerkiksi sosiaalisessa mediassasi, näin toimimalla kynnys luistaa niistä on huomattavasti suurempi.

Moni ihmettelee usein, kuinka pystyn olemaan näin yltiöpäisen positiivinen, kuin olen. Se johtuu siitä, että olen arvottanut oman tekemiseni täysin uudestaan. Kokoan unelmani konkreettisiksi ja mahdollisiksi toteuttaa, minkä jälkeen asetan tavoitteet, kuinka tulen pääsemään kohti näitä unelmia. Ja vastaus siihen miten olen näin positiivinen, on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että elän kohti unelmiani! Jos toteutat unelmiasi, elät pakostakin elämää, jota olet aina halunnut, olkoon matkan varrella minkälaisia esteitä tahansa.

Onhan se kiva puhua unelmista ja muista tähtiin kirjoitetuista runoista, mutta minulla on vakio työ ja talo, jossa lainaa maksettavana useita vuosia eteenpäin, kaiken lisäksi meillä on lapsi ja koira, jotka vaativat jatkuvaa huolenpitoa enhän minä voi perustaa omaa yritystä tai lähteä vaeltamaan Saharan autiomaahan kolmeksi kuukaudeksi. Osittain samanlainen tilanne, kuin äsken kuvailemani, on varmasti arkipäivää monelle suomalaiselle. Sehän on kuulemani mukaan lähes ihailtava tilanne, autokin löytyy pihasta, eikä muuten mikään Lada vaan ihan Audi! Älkää suuttuko, moni varmasti nauttii yllä kuvaillusta elämästä ja siinä ei ole mitään väärää. Jos kuitenkin huomaat olevasti tylsistynyt tai masentunut nykyiseen tilanteeseesi, suosittelen tutkimaan omaa onnellisuuttasi tarkemmin. Junon sanoin, ”Mikä tekee sut onnelliseksi?” jos se todellakin on vain seksi niin ei kai siinäkään mitään väärää ole, monelle se kuitenkin on paljon muutakin.

Alussa kysyin, mikä saa sinut innostumaan, hymyilemään tai tekemään jotain mitä et koskaan kuvitellut tekeväsi? Onnistumisen tunne on vahvana osana onnellisuuden tuntemista. Jotta voit onnistua, tulee itseään haastaa. Aloittaa voi ihan pienestäkin, herää aikaisin, syö aamupala, opi uusi tanssiliike tai tee vaikka viisi punnerrusta enemmän kuin eilen. Rajoitteet ovat vain pään sisällä ja tästä elävä esimerkki on laskettelija, sekä Fight back tuotemerkin edustaja Pekka Hyysalo, joka onnettomuudessa osittain halvaannuttuaan palasi takaisin rinteeseen vastoin kaikkia odotuksia. Mitä haastavampi unelmasi on toteuttaa, sitä parempi se mielestäni on, sillä joudut sen eteen tekemään enemmän töitä. Näin koet enemmän onnistumisen tunteita mikä taas johtaa onnellisempaan elämään. Toteuta itseäsi tai et toteuta mitään!

 

Lähde:

Taivas + Helvetti Vol.2, Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen, One on One Publishing Oy, 2014

 

 

Kommentit
  • Maria Eskola

    Moikka Henkka! Sun esseestä tämä kappale kolahti eniten “Moni ihmettelee usein, kuinka pystyn olemaan näin yltiöpäisen positiivinen, kuin olen. Se johtuu siitä, että olen arvottanut oman tekemiseni täysin uudestaan. Kokoan unelmani konkreettisiksi ja mahdollisiksi toteuttaa, minkä jälkeen asetan tavoitteet, kuinka tulen pääsemään kohti näitä unelmia. Ja vastaus siihen miten olen näin positiivinen, on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että elän kohti unelmiani! Jos toteutat unelmiasi, elät pakostakin elämää, jota olet aina halunnut, olkoon matkan varrella minkälaisia esteitä tahansa.”
    Olet asian ytimessä! Unelmat tuovat merkityksellisyyden tunnetta, ja merkityksellisyyden tunne on tutkitusti tärkeä lähde motivaatiolle ja ylipäätään hyvinvoinnille & jaksamiselle. Mihin tahansa oli matka, usein siihen liittyy jotain esteitä tai tylsiä juttuja. Jos siinä tilanteessa kun se tylsä juttu pitää tehdä, ei enää muista mihin on matkalla ja miksi tätä tekee – voi motivaatio kadota täysin. Siksi onkin erittäin tärkeää ottaa Roikuliboista mallia ja muistaa, että jokainen hetki on elämää kohti unelmaa!

    23.1.2019
Kommentoi