Tampere
17 May, Friday
20° C

Proakatemian esseepankki

Dialogista työ?



Kirjoittanut: Ismo Huusko - tiimistä Kaaos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito
William Isaacs
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Dialogista työ?

 

Dialogi on yksi kommunikoinnin muodoista, jota käytämme tiimiyrittäjä urallamme Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemialla 3,5 vuoden aikana yhteensä 520 tuntia. Valjastetaan sen voima käyttöömme. Tässä esseessä pureudun minun keinooni tuoda nämä taidot Proakatemian seinien ulkopuolelle.

 

Dialogi on keskustelua keskelle yksilöiden sijaan ja sen tarkoitus on luoda yhteinen ajatusvirta osallistujien kesken. Dialogi sessiot on hyvä järjestää istuen ringissä ilman teknologiaa tai pöytiä häiritsemässä keskustelua. Yleensä arjessamme keskustelumme yksilöille, ystäville ja tuttaville. Keskustelu on reagoivaa ja sinulta odotetaan välitöntä vastausta. Dialogi pysäyttää tämän kierteen ja luo rauhan joko tietyn asian ympärille tai uuden luomiseen, sillä dialogi parhaimmillaan on kaikkea muuta kuin tunteilla reagointia.

 

Dialogissa tärkeimmät neljä elementtiä ovat kuunteleminen, kunnioittaminen, odottaminen ja ilmaiseminen. Nuo sanat itsessään kertoo syvyydestä, jota dialogi tarjoaa. Kuunnellessa toisen mielipidettä kuuntelet myös itseäsi ja tunteita, joita se herättää. Kuunteleminen pitää kunnioittamista kädestä kiinni, sillä toisen mielipidettä kunnioitetaan vaikka teidän mielipiteenne eroaisivat. Se luo ymmärrystä mistä toinen tulee ja mitä tekijöitä taustalla voi ollakkaan. Dialogi luo rauhan myös arvostelusta, sillä dialogi luo yhteistä ymmärrystä ja edustaa ihmisyyttä ja yksilöiden erilaisuutta. Dialogi on odottamista, mutta minkä odottamista? Se on kunnioittavaa odottamista, kun osallistujat puhuvat kerrallaan. Ulkoisen odottamisen lisäksi dialogi on myös sisäistä odottamista. Dialogissa odotetaan, että ensimmäinen ajatus ja sen tuoma tunne menee ohitse ja odottamisen jälkeen valitaan, kuinka voimme jatkaa keskustelua rakentavasti. Viimeinen ja vaikein dialogin kulmakivistä on ilmaiseminen eli oman äänen löytäminen kaikkien ajatuksien ja puheen seasta. Oma ääni, mistä se oikein tulee? Se tulee sydämestä, se tulee paikasta, jonka vain sinä tunnet. Se tekee äänestäsi uniikin. Oman äänen tiellä voi olla traumoja ja erilaisia kokemuksia, jotka ovat muovanneet ajatusmaailmaamme ja tapaa, jolla puhumme. Oma ääni on herkkä, se tulee traumojen ja näiden kokemusten takaa. Oman äänen löytäminen on itsensä hyväksymistä, rakastamista ja kaiken tämän opettelua. Se vaatii toistoja, sekä turvallista ympäristöä, jossa koet olosi turvalliseksi jakaa syvempää tietoa itsestäsi ja ilmaisemaan mielipiteesi.  (Isaacs 1999.)

 

Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut dialogista, koska siinä sukelletaan ihmisyyden lähteille ja löydetään yhdessä asioita joita yksin ei välttämättä löytäisi. Mitä titteleiden ja nimikkeiden takana on? Siellä on ihminen, jonka ääni merkitsee. Ihminen, joka tuntee ja elää. Nämä asiat unohtuvat helposti suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, joka on kuormittavaa, stressaavaa ja pinnallista. Näen sen pinnallisena, koska keskitymme materiaan ja rahaan, unohdamme ihmisyyden. Tottakai useat yritykset keskittyvät työhyvinvointiin, mutta luon nyt kokonaiskuvaa.

 

Miksi valitsen dialogin? Se tuo ihmisyyden pinnalle ja uskon, että se parantaa ihmisten hyvinvointia myös työpaikkojen ulkopuolella. Dialogissa isossa osassa on kuulluksi tuleminen, joka on yksi isoimmista hyvinvoinnin lähteistä. Kuulluksi tulemisen ja kuuntelemisen vaikutuksia ovat esimerkiksi ihmissuhteiden syventyminen ja luottamuksen kasvaminen, mielenterveyden vahvistuminen yksilön tuntiessaan itsensä tärkeäksi, myötätunnon kasvaminen itseään kohtaan toisen kohdellessa sinua myötätunnolla, fyysinen terveys kohentuu aidon ja lämpimän vuorovaikutuksen laskiessa verenpainetta, sekä lisäessä mielihyvähormoneja. Kuulluksi tuleminen ja kuunteleminen myös osallistuttaa ja lisää yhdenvertaisuutta yhteisössä. (Mieli. n.d)

 

Dialogin tuominen yrityksille ja yhteisöille tapahtuu omalta osaltani sukellus teemaisien kurssien avulla, jotka tarjoavat sukelluksen ihmisyyden syvyyksiin. Maalaan meille dialogi meren maalauksen.

Liikemaailma on merenpinta ja laivat yrityksiä. Laivoilla on jokaisella uniikit miehistöt ja heillä omat tittelinsä. Sukellus kurssillani laivan jokainen miehistön jäsen pukee päälleen saman sukellusasun tovereiden kanssa ja asettuu heidän kanssaan samalle viivalle. Dialogissa tasavertaisuus on avainasemassa.

Testailemme yhdessä sukellusvälineistöä dialogiharjoitteiden avulla ja valmistaudumme yhdessä sukeltamiseen. Sukelluslaitteiden kanssa opetellaan hengittämään uudelleen, hitaammin kuin mihin olemme tottuneet. Tämä kuvastaa, kuinka olemme tottuneet puhumaan, mutta me opettelemme sen uudestaan dialogin raameissa.

Sukelluskohteena on merenpohjassa olevat ”ihmisyyden riutat”, joista löytyy oma maailma ja elämä. Tämä elämä merenpohjassa kuvastaa dialogin maailmaa, joka löytyy syvällisistä keskusteluista ja voimme ammentaa sieltä tietoa laivan kannelle.

Sukeltaessa joudumme kohtaamaan itsemme hengittäessä rauhallisesti, sekä nähdessämme kasvojemme heijastuksen sukelluslaseista. Tämä kaikki nivoutuu siihen, kuinka dialogissa hidastetaan tahtia kommunikoida ja reflektoidaan.

Pintaa kohti noustessa meidän tulee varoa sukellustautia. Tämä tarkoittaa sitä, kuinka kaikki miehistön jäsenet eivät ole kokeneet samaa mitä sukeltajat ihmisyyden riutoilla. Meidän täytyy miettiä, kuinka voimme tuoda dialogin osaksi yrityksen toimintaa kestävällä tavalla.

Tavoitteena dialogin kokemisella sukelluksien avulla on lisätä miehistön hyvinvointia ja tehokkuutta kehittämällä vuorovaikutustaitoja ja näin nopeuttaa laivan kulkua.

 

Metaforien avulla tuon kurssiin syvällisyyttä ja seikkailumaisuutta. Haluan, että kurssi aktivoi mielikuvitusta ja irtaannuttaa arjen rutiineista. Jokainen sessio eli ”sukellus” on ainutlaatuinen ja niiden todellinen potentiaali selviää vain kokemalla ja hyppäämällä selkä edellä maskista pitäen mereen. Mielikuvituksessa on voimaa ja uskon, että kurssin tuomat metaforat lisäävät syvällisyyttä keskusteluihin ihmisten ollessa mukana teemassa.

 

Matkani dialogin myynnin ja valmentamisen parissa on vasta alussa , joten on todella mielenkiintoista lähtä kerryttämään kokemusta ja tutustumaan eri alojen ammattilaisiin. Uskon, että työlläni on merkitystä ja se auttaa ihmisiä niin töissä, kuin töiden ulkopuolella. Sisältöä suunnitellessa olin rajata hyvinvoinnin kehittymisen vain töihin, mutta yksi valmentajistani sanoi todella hyvin, että ”dialogi auttaa missä vain, niin miksi rajata se vain työhyvinvointiin?”. Työpaikat ovat minulle linkki dialogin tuomiseen ihmisten elämään ja näin ollen myös työpaikkojen tehokkuus, sekä hyvinvointi kasvaa.

 

Sukeltamisiin!

 

Lähteet:

Mieli. 5 syytä, miksi kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat meille hyväksi. Verkkosivu. Viitattu 8.2.2024

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/ihmissuhteet-ja-vuorovaikutus/5-syyta-miksi-kuunteleminen-ja-kuulluksi-tuleminen-ovat-meille-hyvaksi/

Isaacs, W. 1999. Dialogue and art of thinking together. New York: Doupleday. 

Tampereella asuva tiimiyrittäjyyden opiskelija.

Kommentoi