Tampere
20 Jun, Thursday
13° C

Proakatemian esseepankki

DialogiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pidimme pajaa dialogista ja sen tärkeydestä. Aihe on sinällään mielenkiintoinen ja erittäin tarpeellinen. Itse koen dialogin tärkeäksi ja oikeastaan vasta ProAkatemian myötä olen myös sisäistänyt asian vasta kunnolla. Pajaa meille oli pitämässä Timo. Teki meillekin hyvää saada ulkopuolista näkemystä paja tilanteisiin. Aloitimme keskustelemalla siitä mitä dialogi on meille ja millaista se on meidän pajassa. Olimme aikalailla samaa mieltä siitä, että yleisesti ottaen dialogimme on hyvää pajoissa ja kehitys on ollut suuri verrattuna viimesyksyyn. Mutta viimekeväänä tapahtui suurikin lasku dialogin laadun suhteen. Osakseen varmaan siksi, että pajoista puuttui paljon porukkaa ja jonkinlainen kevät väsymys oli ehkä saattanut iskeä meihin. Pieni loma olisi ollut tarpeen ja se näkyi varsinkin aamun pajoissa. Toki on luonnollista, että jossain kohtaa tulee pieni lasku varsinkin, kun alkuhuuma on mennyt ohi ja ehkä uskalletaan olla enemmän erimieltä asioista. Olemme kumminkin saaneet kehuja ulkopuolisilta, että pajoissamme on hyvää dialogia ja keskustelua, silloin kun sitä on ja kaikki ovat täysillä mukana.

Kävimme viimekeväänä ennen kesälomille lähtöä keskustelua pajojemme laadusta ja mitä niiltä pitäisi alkaa vaatimaan. Mitä aiomme vaatia niin pajan vetäjiltä kuin myös pajaan osallistuvilta. Keskustelu pyöri paljon toisten arvostamisen ympärille. Se että pajan pitäjä panostaa ja käyttää aikaa siihen mitä aikoo tehdä ja samoin ne jotka pajaan saapuvat tulevat hyvällä asenteella ja valmiina oppiman jotain uutta, vaikka aihe ei suoranaisesti heitä itseään niin paljon kiinnostaisikaan. Kun kaikki panostavat ja tekevät pajoja ajatuksen kanssa saadaan niistä paljon enemmän irti. Ja samalla voit jopa vahingossa oppia jotain uutta kun syvennyt uuteen tai vanhaan aiheeseen ajatuksen kanssa.

Kun syksy taas koitti ja jokainen sai oman hetkensä levähtää akatemia elämästä, oli pajojen taso noussut samalla dialogi parantuntunut kevään tasosta. Ja uskonkin, että tästä on hyvä jatkaa. Tässä muutama hyvä pointti dialogista

  • Kokemuksen jakamista, ei päätösten tekemistä
  • Erilaisuuden kunnioittamista ja kuuntelemista
  • Ei pakottamista puhumaan tai olemaan hiljaa
  • Nopeista arvostelmista pidättäytymistä ja arvostelluksi tulemisen pelosta vapautumista
  • Rehellistä ja läpinäkyvää omien tunteiden, ajatusten, tarpeiden ja tavoitteiden suhteen
  • Toisten varaan rakentamista

Nämä Timon powerpointista poimitut asiat osui ja upposi. Mietimme näitä tiimin kanssa ja jälkikäteen mietin näitä vielä kotona. Mitkä näistä tuovat minulle eniten haastetta ja missä olisi parannettavaa, jotta oma osallistuminen dialogiin olisi hyvää. Tiimin kanssa puhuimme paljon siitä, kuinka dialogimme yleensä päättyy jonkinlaisen päätöksen tekoon. Joskus jopa nopeutamme keskustelua, että pääsemme jonkinlaiseen päätökseen.

Itselleni koen hankalaksi kuuntelemisen ja varsinkin sellaisen kuuntelemisen, missä oikeasti kuuntelen. Olen kyllä parantunut siinä huomattavasti akatemia aikana. Välillä huomaan myös itsessäni sen, jos kukaan ei aio sanoa mitään sanon sitten oman asiani, vaikka olisi ehkä hyvä antaa vain olla ja odottaa niin kauan, että joku muu avaa suunsa.

Keskustelimme lopuksi, millä tavoilla saisimme vielä parannettua omaa dialogiamme. Yksi keskeisistä asioista oli dialogi ringin pienentäminen, että olisimme oikeasti kaikki yhdessä tiiviissä ympyrässä, lähellä toisiamme. On helpompi puhua, muille kun toinen on siinä lähellä. Samalla on myös vaikeampi olla ns ulkona keskustelusta ja joudut keskittymään kunnolla siihen mitä ympärillä tapahtuu. Toki se tuo myös tietynlaista turvallisuutta ja luottamusta välillemme.

Kommentoi