Tampere
17 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Chasing The Sun



Kirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

Nyt se on jo lähes julkista, tai ainakin tämän esseen julkaisun jälkeen varmasti on; mää muutan takaisin Australiaan!

Muutin ensimmäisen kerran Australiaan Working holiday- viisumilla vuonna 2015, jolloin rakastuin maahan aivan täysin. Australian luonto, kulttuuri, palkkataso, rannat ja sää ovat vertaansa vailla ja se onkin kaikki nämä vuodet tuntunut toiselta kodilta. Australiassa vierähti pari vuotta töitä tehden ja vähän päälle lomaillen ja minut aikoinaan hyväksyttiin Melbourneen myös opiskelemaan Project managementia, mutta silloin alkoi matkustelun vapaus vielä huutaa liikaa ja päädyin lähtemään seikkailemaan Uuteen- Seelantiin. Kuinka ironista onkaan, että lopulta päädyin lähes samaa asiaa opiskelemaan Suomeen, yrittämistä- ja tiimijohtamista ja Australian rajat ovat jälleen avautuneet kohdalleni. Elämä on hassua.

Isoin ja haastavin asiahan Australiaan lähtiessä on saada viisumi kuntoon. Kerron tässä omasta historiastani Australiassa, viisumimahdollisuuksista ja omasta viisumistani nyt. Avaan myös ideoita mitä nyt onkaan (kenties) luvassa. Kaikista järkevintähän tämä essee olisi julkaista vasta, kun lentoliput on takataskussa, mutta katsotaan lähdinkö huutelemaan pitkin kyliä liian ajoissa ja joudun vielä syömään sanani.

Working holiday

Useimmat Australiaan suuntaavat aloittavat seikkailunsa Working Holiday-viisumin turvin. Viisumi oli suomalaisille noin 200 dollarin luokkaa vuonna 2015, kun sitä itse hain ja se on käytettävissä kahdeksantoistavuotiaasta aina kolmekymppiseksi asti. Tällä hetkellä viisumin hinta on 635 Australian dollaria (Immi, 2023). Viisumi mahdollistaa nimensä mukaisesti niin lomailun kuin työnteon. Working Holiday -viisumiin liittyy muutamia huomioitavia seikkoja:

• sinun tulee hakea viisumia ennen kuin saavut Australiaan
• voit saada viisumin vain kerran elämässä
• sinun tulee olla 18–30-vuotias viisumia hakiessasi
• voit hakea viisumia aikaisintaan 12 kuukautta ennen kuin saavut Australiaan
• et voi saada viisumia, jos matkustat lapsen kanssa
• voit matkustaa Australiassa jopa 12 kuukautta
• voit poistua maasta ja tulla takaisin niin monta kertaa kuin vain haluat viisumin voimassaoloaikana
• voit työskennellä saman työnantajan palveluksessa 6 kuukautta
• voit opiskella 4 kuukauden ajan
• kun työnantajasi rekisteröi sinut Working Holiday Makeriksi, maksat palkastasi veroa 15% (aina 45,000 USD asti). Ilman asianmukaista rekisteröintiä veroprosenttisi on 32,5%. (Kilroy, n.d)

Itse aikoinaan muutin Australiaan juuri working holidaylaisena kuten aiemmin mainitsin. Lähtiessäni matkaan pystyin pidentämään viisumiani vuodeksi eteenpäin, mikäli ensimmäisen vuoden aikana työskentelin 3kk niin sanottuja ”farmipäiviä”. Nämä farmipäivät käsittävät mm. karjatiloilla työskentelyä, hedelmien poimintaa ja pakkaamista sekä liikenteenohjausta. Kunnon duunaritöitä siis. Itse olin kuukauden lihakarjatilalla Queenslandissa, josta jatkoin matkaa Darwiniin liikenteenohjaajaksi. Darwinissa vierähtikin vuosi niissä hommissa hyvän palkkatason ja hauskan elämäntilanteen ansiosta.


Kuvat: Elo, 2016. Farmityöt Australiassa.

Sittemmin on muutettu, että mikäli kahden vuoden aikana työskentelet yhteensä 6 kk näillä edellä mainituilla aloilla (tai muilla farmipäiväksi laskettavilla), voit pidentää viisumiasi vielä kolmanneksi vuodeksi. Olisipa tämä vaihtoehto ollut avoin jo minun ollessani Australiassa.
Working holiday- viisumin pääset hakemaan kaikista helpoiten Australian immigraation sivulta. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417 Moni yritys hakee viisumeita puolestasi, mutta itse koen tämän vaan turhaksi rahanmenoksi. Mikäli olet kuitenkin ensimmäisiä kertoja matkustamassa yksin, saatikka noin kauas niin esimerkiksi Kilroyn avulla matkaan lähtiessä on sinulla joku tuki ja turva sekä todennäköisesti muutama muu lähtijä samassa tilanteessa.

Opiskelijaviisumi

Monelle puree Australia- kärpänen eikä ole yksi tai kaksi kertaa, kun sinne jäädään australialaisen rakkauden perässä. Mikäli näin käy, on olemassa parisuhdeviisumi, jota voi hakea, mutta se on kallis ja aikaa vievä projekti. Ystäväni haki tätä viisumia vuonna 2016 maksaen viisumista 7500 AUD ja odottaen päätöstä 4 vuotta, jolloin hän ei saanut poistua maasta.

Jos nyt ajatellaan, että olemme strong independent woman (tai man) niin varmasti yksi yleisimpiä viisumeita mitä Australiaan myönnetään, on opiskelijaviisumi. Immigraation sivulta pääsee helposti itse näpyttelemään omia suunnitelmia ja sivusto auttaa sinua eteenpäin. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder/study Kuitenkin toisinkuin working holiday- viisumissa, opiskelijaviisumia varten itse suosittelen kyselemään apua. Hyvä ja luotettava järjestö opiskelijoille onkin Australia Study- sivusto. https://www.studyaustralia.gov.au/english/latest-travel-and-visa-advice/updates/step-by-step-guide-to-visa-and-entry-requirements

Australiassa on valtavasti erilaisia kouluja, opinto-ohjelmia ja lyhyitä kursseja opiskeltavaksi. Hyvä on kuitenkin muistaa, että nämä kaikki maksavat ja niihin päästäkseen on erilaisia vaatimuksia. Australian koulutustaso on myös hyvin vaihtelevaa, sillä moni lähtee matkaan opiskelijastatuksella päästääkseen vain maahan. Tästä syystä on hyvä olla yhteydessä asiantunteviin tahoihin, jotka auttavat valitsemaan juuri sen koulun ja tasoisen koulutuksen, kuin haaveena on. Moni taho on siis kaupallistanut oman ”koulunsa” lähinnä saadakseen ihmisiä maahan.

Iso kysymys opiskelijaviisumilla saapuessa maahan onkin koulutuksien sekä elämisen hinta ja näiden rahoittaminen. Opiskelijana on oikeus tehdä töitä vain osa-aikaisesti, tarkoittaen, että kahden viikon aikana työtuntisi eivät saa ylittää 48 tuntia (Immi, 2023). Tästä syystä moni tekee pimeästi töitä ja käyvät koulua vain näennäisesti. Itse ollessani maassa viimeksi nämä tunnit olivat 20h / 2 viikossa, joten näistä on onneksi joustettu.

Opiskelija, working holiday ja parisuhdeviisumin lisäksi on olemassa sponsoriviisumit sekä työviisumi. Näissäkin on tiukat ehdot, eikä niitä niin vain saada tai myönnellä, mutta mahdollisuuksia siis löytyy maahan pääsemiseksi.

Miten minä pääsen Australiaan?

Kuten Working holidayn kohdalla jo mainittiin, on kyseinen viisumi käytettävissä vain kerran ja ikärajakin on jo ylitetty ikävä kyllä. Australian jälkeen ja Suomessa pyörähdettyäni 2018 jatkoin matkaani Uuteen- Seelantiin, jossa tapasin poikaystäväni. Hänet tavattuani olen haaveillut ääneen paluusta Australiaan. Moni on meitä varoitellut sinne lähtemästä, koska kummallakaan ei ole varsinaista lähipiiriä siellä ja olisimme niin sanotusti oman onnemme nojassa mikäli aiomme perhettäkin perustaa jossain vaiheessa. Ymmärrän, että fiksumpaa olisi joko jäädä suomeen tai muuttaa Uuteen- Seelantiin, mutta kaipuu Australiaan on aivan kamala siedettäväksi, eikä Uusi-Seelanti ikinä tuntunut kodilta minulle.

Alun perin palasimme suomeen vuonna 2020 lähinnä siksi, että minä pääsisin kouluttautumaan lisää ja tämän jälkeen voisimme palata maailmalle, mikäli siltä tuntuisi. Olen jo muutaman vuoden puhunut viisumin hakemisesta Australiaan, sillä mikäli sinne päättäisimmekin lähteä, on viisumiprojekti aikaa vievää. Päädyimmekin keväällä 2023 hakemaan Partner of a New Zealander resident- viisumia. Viisumi oikeuttaisi minut asumaan ja työskentelemään Australiassa aina 5-vuotta kerrallaan, mutta se ei johtaisi kansalaisuuteen ikinä. Keväällä lähetettyämme hakemuksen viisumia varten käsittelyajaksi sanottiin noin 36 kuukautta. Eihän kukaan voi tietää, missä elämäntilanteessa on noin pitkän ajan päästä tai haluaisimmeko vielä lähteä matkaan. Kuitenkin haimme viisumin ajatellen, että valmistun jouluna 2024 ja mikäli vielä haluaisimme lähteä niin viisumia ei tarvitsisi kauaa odotella, eikä prosessia aloitettasi vasta silloin.

En tiedä mikä ihmeen pikakelaus prosessissa kävi, mutta minulle myönnettiin viisumi 22.8.2023!
Crikey! (Yllättynyt ilmaus Australian aksentilla)

Kuva: Elo, 2023 – Instagram kuvakaappaus.

Viisumin haku

Vaikka viisumiprosessi oli järisyttävän nopea, ei se missään nimessä helppo tai läpihuuto ollut. Haimme minulle siis 461 – Partner of a New Zealand citizen viisumia. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/new-zealand-citizen-family-relationship-temporary-461
Viisumia varten isoin ja aikaa vievin asia oli koota kaikki informaatio yhteen. Koska olen asunut suomessa, Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa, piti minun hankkia rikosrekisteri kaikista näistä maista.
Minun piti todistaa parisuhteeni poikaystäväni kanssa erilaisin todistein, käyttäen muun muassa perheemme lausuntoja, valokuvia, yhteisiä lentolippuja, vuokrasopimuksia sekä laskuja.

Isoin ja aikaa vievin kohta oli ehdottomasti omien osoitetietojen täyttäminen syntymästäni asti sekä koulutus- ja työpaikkatiedot syntymästä asti. Tuntui niin nurinkuriselta selittää, että mitä olen tehnyt ensimmäiset 15 elinvuottani, kun en ole ollut työelämässä, saatikka etsiä jokainen osoitteeni niin suomessa asuessa kuin Australian tai Uuden- Seelannin ajoilta, niitä kun on kertynyt jokunen. Myös jokainen ulkomaanmatkani piti listata kuukausineen ja vuosineen. Tähän vielä lisätietona siis, että olen koko elämäni matkustellut ahkeraan ja isäni on aikoinaan omistanut yrityksen ulkomailla, joten matkoja on tosiaan kerääntynyt kiitettävästi.

Kun kaikki dokumentit olivat koottuna lähetin viisumihakemuksen menemään. Iso yllätys olikin, kun heinäkuussa minulta pyydettiin lääkärintarkastus viisumia varten. Oletin heidän pyytävän lausuntoa kenties aikaisintaan vuoden päästä, mutta näin ajoissa sen pyytäminen kieli siitä, että viisumin käsittely olisi jo aloitettu eikä se millään tulisi viemään vielä vuotta. Tämä muuttikin oleellisesti suunnitelmiani muun muassa sen suhteen, että en niin aktiivisesti olisikaan enää lähdössä Hollantiin vaihtoon syksyksi 2023 ja koko seuraavan vuoden suunnitelmani muuttuisivat oleellisesti.

Lääkärintodistusta varten pitää aina matkustaa Helsinkiin Aava- klinikalle Kamppiin. He ovat ainoa toimija suomessa, joka tekee e-Medical tarkastuksia. Lääkärin todistusta pyydettäessä on 28. päivää aikaa toimittaa todistus Australiaan tai viisumi automaattisesti evätään.

461- viisumia hakiessasi immigraatio vaatii sinulta siis seuraavaa:

Et ole Australian, etkä Uuden-Seelannin kansalainen.
Sinulla on tasavertainen suhde Uuden- Seelannin kansalaiseen.
Sinun tulee olla tarpeeksi terve eikä sinulla ole tarttuvia tauteja.
Sinulla on terveysvakuutus olemassa eikä sinulla ole rikosrekisteriä.
Sinä et saa olla velkaa Australian valtiolle eikä sinulla saa olla aiemmin peruutettua viisumia.
(Immi, 2023)

Pohdinta – Suunnitelmat Ausseissa

Olen puhunut jo osalle tiimistä lähdöstäni ja muutaman henkilön kanssa käynyt enemmänkin keskustelua asian tiimoilta. Vaikka jahtaan omaa unelmaani, niin haluaisin myös voida tuoda siitä tiimille jotain hyötyä tai edes parille ystävälläni projektin muodossa esimerkiksi. Ideana onkin luoda jonkinlainen kv- projekti, jota minä pystyn sieltä päästä hoitamaan ja projektikaverini täällä suomen päädyssä, toki olen myös ilmoittanut parille henkilölle avoimista ovista, jos meille haluaa tulla kyläilemään keväällä!

Tiimille toivon muutenkin tuovani rohkeutta jahdata omia haaveita ja tehdä asioita niiden eteen. Vaikka tätä lähtöä on pohdittu ja mietitty tarkkaan, miten se vaikuttaa akatemia-aikaani, on siinä riski, että asiat eivät menekään toivotulla tavalla tai asioita tapahtuu ja pahimmassa tapauksessa en pääse valmistumaan ajoissa. Mielestäni tämä on riski lähdössä, jonka ymmärrän ja teen kaikkeni, että reissu ei näyttäydy negatiivisesti tai hidastavasti opinnoissani. Jokainen kuitenkin luo omanlaisensa matkan Proakatemialla ja minun matkani näyttää kääntyvän tällaiseksi unelmien jahtaamiseksi.

Mikäli tiimissäni herää enemmänkin mielenkiintoa Australiaa ja Uutta- Seelantia kohtaan, niin minulla on myös mahdollisuus alkaa etsimään meille hyvää Final Camp projektia. Eli lähdölläni saattaa olla paljon kauaskantoisempikin vaikutus, kuin nyt ajattelenkaan!

Oma tavoitteeni on keväällä saada oppari kirjoitettua Australiassa sekä ideoiden kalastelu Kahvila Kesämökkiä varten. Tarkoituksenamme on olla Australiassa alkuun vain kevät 2024 ja tulla kesäksi suomeen ja sen jälkeen pohtia tarkemmin, että kumpaan maahan haluammekaan asettua seuraaviksi vuosiksi. Minua hiukan mietityttää, että onko kova hinkuni Australiaan siitä johtuvaa, että elämäntilanteeni oli täysin erilainen ja vietin vapaata ja hauskaa elämänvaihetta. Voihan olla, että aika on kullannut muistot, eikä elämä Australiassa enää houkuttelekaan kevään jälkeen.

Tässä onkin syy nyt ”kiireelliselle” lähdöllemme. Tai itsellähän tämä ajatus on ollut päässä jo viimeiset 7-vuotta, mutta muille se näyttäytyy nopealta toiminnalta. Kuitenkin koen kevään auttavan ja määrittävän paljon omaa tulevaisuuttani ja tuntuu, kuin olisin löytänyt oman suuntani. Prokakatemian sisäänpääsyhaastattelussa aikoinani sanoinkin, että haaveeni on viedä joku suomalainen idea Australiaan. Ne ketkä minut tuntevat, tietävät että usein se mitä sanon, myös tapahtuu. Muutama läheinen kaverini akatemialla on oppinut olemaan varovainen lähelläni innovoidessaan uusia asioita, ikinä ei tiedä tartunko johonkin ideaan ja ilmoitankin yhtäkkiä ostaneeni bussin, joka muokataan asunnoksi tai muuta vastaavaa. Toiminnan nainen niin hyvässä kuin pahassa.

Itselläni ei juuri murheita tai epäilyksiä ole, toki pieni epäilys vielä, että ihanko oikeasti me lähdemme, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Poikaystäväni isoin epävarmuus reissua kohtaan on se, kuinka nyt haalistunut Australian aksenttini pääsee jälleen voimistumaan ja puhun ”sitä hirveää englantia”.

Fair dinkum! (Oikeasti, pffftt.)

Lähteet:

Immigration Australia, 2023. Partner of a New Zealand Citizen- viisumi. Viitattu 29.8.2023. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/new-zealand-citizen-family-relationship-temporary-461

Immigration Australia, 2023. Opiskelijaviisumi. Viitattu 30.8.2023. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder/study

Immigration Australia, 2023. Working holiday-viisumi. Viitattu 29.8.2023. https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417

Kilroy, n.d. Working Holiday Australia. Viitattu 30.8.2023 https://www.kilroy.fi/matkaehdotuksia/working-holiday/australia

Study Australia, 2023. Viitattu 28.8.2023. https://www.studyaustralia.gov.au/english/latest-travel-and-visa-advice/updates/step-by-step-guide-to-visa-and-entry-requirements

Kommentit
  • Maria Jussila

    Esseetä oli ihana lukea ja se oli kirjotettu eloisasti! Opin myös hirveästi viisumeista ja viisumiprosessista Australiassa. Kerroit myös kivasti siitä mitä Australia merkitsee sulle ja toivon, että kun sinne pääset niin saat sieltä hirveesti juttuja itsellesi ja Kesämökkiin ja jos nyt jotain tiimillekkin löytyisi niin me varmasti otetaan vastaa etenkin tuo Final Camp idea ?❤️ Mutta ennen kaikkea ihailtavaa miten jahtaa unelmiasi ja tiimi ei sua siinä haluu jarruttaa! ❤️

    6.9.2023
Kommentoi