Tampere
17 Jun, Monday
20° C

Proakatemian esseepankki

BUSINESS LEADERINÄ SAAWASSA <3Kirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuuden ristiriidat
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

BUSINESS LEADERINÄ – aikamoinen pippurimylly

 

Mikä on business leader ja mitä sen tehtäviin kuuluu? Tästä esseestä saat irti palasen siitä mitä minä olen kokenut. Kokosin alle muutaman vastuualueen mitkä kuuluvat Saawan BL:lle.

 

Olen koonnut Saawan BL:n työtehtävät:

 1. Operatiivinen johtaminen: että kaikki tekee firmalle rahaa
 2. Vastaat päätöksistä mitkä koskevat tiimiä (minä en ole päätöksiä hirveästi tehnyt)
 3. Palautekeskustelut
 4. Valmentajan sparrit kerran viikossa
 5. Asettaa tavoitteet ja seurata niiden edistymistä
 6. Luoda tavoitteellista ja positiivista kulttuuria
 7. Organisoida tehtäviä ja vastuita eteenpäin
 8. Huomata epävarmuuksia ja nostaa ne esiin, sekä tehdä niiden eteen jotain
 9. Johtaa pikku tiimejä
 10. Vastata toiminnan tuloksellisuudesta
 11. Hoitaa juoksevia asioita, hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaan
 12. Hoitaa henkilöstöasioita
 13. Huolehtii yhtiön maksuvalmiudesta
 14. Johdattelee ihmisiä toimimaan
 15. LUOTTAA

 

Johtajan tulee tehdä alussa muutoksia, olivat ne hyviä tai huonoja. Eli tee heti muutoksia organisaatiossa, pelkäämättä epäonnistumista. Tämä laittaa liikkeelle lumipallo efektin muutokselle ja näyttää alaisille, että sinä johdat. Miten minä sitten asian kanssa etenin BL alkutaipaleellani. Enhän minä edes tiennyt mitä BL:n työtehtäviin kuuluu ja on hieman haastavampaa, sillä yhtäkkiä otankin roolin minulle tärkeiden ihmisten keskuudesta ja alan sanelemaan mitä tehdään. Tein kuitenkin pieniä muutoksia alusta alkaen, kuten keräsin markkinointi tiimin, jotta ihmisille tulee mahdollisuus olla vastuussa jossakin ja kantaa kortensa kekoon. Pidän palautekeskustelut huhtikuun aikana, meillä niitä kutsutan iltanuotio seteiksi, jossa käyn jokaisen tiimiläisten kanssa läpi tavoitteita, jaksamista, palautteen antoa ja vastaanottamista. Otin myös alussa heti tavoitteeksi soittaa kaikki tiimin jäsenet läpi, jotta murran jään ja minulle on helppo soittaa.

 

Olen pyrkinyt kaudellani yhdistämään ihmisläheisen toiminnan, sekä toiminnan tuloksellisuutta. Ihmisläheinen johtaminen on tullut esiin omalta osaltani niin, että soittelen ja kyselen kuulumisia. Välitän jokaisesta ja haluan myös näyttää välittämiseni. Olen myös todella tarkka jaksamisesta, koska sitä ei voi ottaa itsestään selvyytenä, jos joku ei jaksa pyrimme keksimään ratkaisuja heti, jotta tilanne ei pahene. Toiminnan tuloksellisuutta olen nostanut raha keskusteluin, olemme luoneet rahalliset tavoitteet ja niitä kohti mennään. Tämä on tietenkin tuonut painetta jokaisen perseen alle, mutta eihän tässä maailmassa pärjää, ellei ota riskejä ja ole tavoitteellinen. Tausta ajatuksenani on aina, että haaveet ovat vain ajatuksia ja tavoitteet on asetettu kalenteriin ja ne ovat todellisia. Pyrin siis kääntämään haaveeni tavoitteeksi ja laitan niitä kalenteriin. Niin asiat on minulla edenneet.

 

Kerronpa vähän alun haasteista. Alussa en tiennyt todellakaan mitä BL:n rooliin kuuluu. Siinä meni hahmottaa noin muutama kuukausi, enkä vieläkään välillä oikein täysin osaa ottaa paikkaani tiimissä johtajana. Ihmiset tiimissä ei heittäydy johdettaviksi helpolla ja siinä jos missä minun pääni ei kestä. Tämä titteli on ollut opettavainen, mutta myös välillä todella raskas.  Kuinka tehdä toimiva tiimi toisilleen tuntemattomista ihmisistä, ketkä ovat tulleet aivan eri lähtökohdin ja aivan eri tavoittein yrittäjyys kouluun. Kuitenkin sinä, joka nyt mietit, että en todellakaan halua hakea tällaiseen titteliin niin suosittelen silti. Opit itsestäsi ja johtamisesta kaikista eniten juuri näin.

 

Johtajuudessa on ristiriitoja ja niitä on tässä matkan varrella joutunut sietämään. Olen herkkä persoona, vaikka ulosantini on todella jämäkkää ja sen takia minuun on ollut varmasti tiimiläisten osalta vaikea samaistua. Tulen ja lauon asiat ilman perusteluja ja järkytän näin muita. Minulla on todella suora tyyli, enkä ollut ajatellut sitä, että asioita pitäisi perustella ennen kuin mitään sanotaan, että nyt tehdään näin. Meidän tiimissämme se ei ole ollut toimiva tapa ja se jos mikä on ottanut päähän. Minun on täytynyt miettiä jokaista sanomaani, mitä tuon esiin, niin että perustelen asiat kattavasti ja puhun motivoivasti. Hauskoja kömmähdyksiä palavereissa on käynyt suoruuden takia. Hyvänä esimerkkinä kun, olin valmistellut noin kaksi viikkoa esitystä ja miettinyt kaiken mahdollisen läpi, että tuon meidän tiimin tavoitteemme esille ja puhumme raha tavoitteista. Kysyin tiimiltäni mikä olisi meidän rahallinen tavoitteemme, sieltä tuli saman tie tyrmäys, joka tuntui minusta hyökkäävälle ja itkinkin sitten koko loppu palaverin. Noh ihmiset sai sitä sitten pureskella taloudellisia asioita kaksi viikkoa, kunnes mietin siihen toisenlaisen lähestymistavan. Pyysin yhtä tiimiläistäni pitämään motivaatio puheen ensiksi. Teimme esityksen tavoitteista ja pohjustin sen kysymyksillä mitä, miksi ja miten. Hr-päällikkö vastasi tiimiytymisestä, talouspäällikkö vastasi rahatavoitteesta ja koko akatemian Jory yhteisöllisyydestä. Se oli erittäin onnistunut kokemus ja jatkossa tähän pitää panostaa miten asiat esittää. Ihan yks kaks asioita laukoessa niitä ei niellä. Mietin vain kuinka paljon kansanedustajat päättäessään ottaa ainakin puolet Suomen kansan vihasta vastaan. On minullakin tulevaisuudessa vielä siis opeteltavaa ottaa vastaan ei toivottuja reaktioita.

 

Esiintyminen on myös minulle haastavaa, sillä jännitän sitä älyttömästi. Aina kun aukaisen suuni zoomissa jokin lukko lyö vastaan ja unohdan jopa välillä oman nimeni. Se on tuonut haasteita, enkä ole selättänyt niitä vielä, mutta uskon, että ajan myötä, kun vain esiinnyn ja esiinnyn niin se helpottuu.

 

Johtaja tietää, että on rajoja, jotta ei haahuilla ja organisaatio ei eksy. Rajoja tarvitaan! Aito johtaja ottaa riskejä ja rikkoo rajoja. Johtaja etsii rajan, joka on tultava rikotuksi, kuten vaikka kiusaaminen työpaikalla. Hän ei piittaa vihasta mitä siitä voi syntyä, vaan ajaa oikeutta. Olenkin siis ehdoton joissakin asioissa ja vahva mieleltäni, jos näen vääryyttä, puutun siihen heti. Esimerkiksi jos joku on sanonut pahasti ja aiheuttanut mielipahaa jollekin muulle, otan asian puheeksi ja käsittelemme asian asianomaisten kesken. Uskallan puuttua epäkohtiin ja se on yksi vahvuuteni. Näissä tilanteissa kuitenkin on vaikea pysyä perillä, sillä en aina tiedä, jos joillakin on eripuraa tiimissämme. Syytän tästä vain tällä hetkellä etäilyä, en kohtaa aidosti tiimiläisiäni, koska en saa kohdata. Kunnioitan siis rajoja, mutta en kumarra aina niitä. Luon uusia rajoja.

 

Luottamusta tiimissäni olen luonut antamalla tehtäviä ja luottamalla, että ne tulee hoidetuksi. Aluksi tässäkin oli haasteita, sillä kaikki eivät tehneet annettuja tehtäviä, ihan esimerkiksi kyselyihin vastaamista, mikä osoittaa minulle luottamusta. Jos sanon jotain, että vastaa tähän. Niin silloin siihen vastataan. Rupesin siis kyselemään, onko pyytämäni asiat hoidettu ja se myös aiheutti varmasti ärsytystä joissakin, mutta se on taas minun reaktioni siihen, että minulle ei ole tunne luottamuksesta, että asiat hoidetaan ajallaan. Olen pyrkinyt myös jättämään kaikki turhat kokoukset väliin ja jos kokoustan, ne ovat tehokkaita, mutta hauskoja. Lisäksi en tunge pikku tiimien kokouksiin, ellei minua ehdottomasti pyydetä, koska luotan, että asiat hoituvat ilman minuakin. Odotan, että minulle kerrotaan, jos on jotain kerrottavaa. Odottaminen on minulle vaikeaa, mutta se viestii tasapainoisesta., luottavasta ja pitkäjänteisestä johtamisesta.

 

Mitä tästä jää käteen?

 

Maailma on pullollaan johtajuus kirjoja ja kuinka olla hyvä johtaja, mutta et todellakaan pääse eteenpäin pelkästään lukemalla kirjoja. Sillä pääsee eteenpäin, kun harjoittelet ja teet, sekä otat tueksi kirjallisuuden. Itsetietouteni on kasvanut valtavasti ja olen ymmärtänyt johtajuudesta paljon asioita, mitä ei varmasti olisi koskaan tullut vastaan ellen olisi tullut valituksi tiimini ensimmäiseksi BL:ksi. Olen myös oppinut tiimin käyttäytymisestä, tiimin jäsenistä, tiimin vaiheista ihan älyttömästi. Näitä oppeja voisi jatkaa tolkuttomasti, joten jätän sinulle osan selvitettäväksi. Olen kiitollinen kaikista nauruista, itkuista ja epätoivon hetkistä, joita olen tuntenut tähän mennessä. Seuraavan BL:n astuessa tehtävään osaan, varmasti toimia jopa paremmin johdettavana, koska tiedän, minkälaista on johtaa meidän tiimiämme. Haluan myös toimia hänelle sparraus apuna ja olla tukena jokaisessa tilanteessa, kun hän on päättänyt jotain. Kiitos siis jokaiselle tiimiläiselleni olette olleet haastavia, mutta erittäin helppoja. Ristiriitaisuus on osa johtajuutta ja sen kanssa on elettävä.

Business leaderinä toimiminen vaatii vahvaa psykologista pääomaa. Sillä palautetta tulee joka suunnasta ja se saattaa olla ristiriitaista. Kaikkia kun ei voi vain miellyttää. Kaiken palautteen joukosta tulee poimia oleelliset asiat ja vain kokeilla. Luultavasti minuakin verrataan tulevaan leaderiin joko hyvänä tai huonona, sitä ei voi tietää. BL kauteni vielä kuitenkin jatkuu kesän loppuun ja hymy huulilla odotan tulevaa. Siksipä vertauskuvana käytän business leader hommaan pippurimyllyä, koska kun sellaisen ostaa, ei tiedä mitä pippureja myllyssä on (sekavaa), ei tiedä miltä maistuu (yllätyksiä), kuitenkin kun, ne myllyttää nii ei voi kuin hyvä tulla. Hah.

 

Lähteet

Rehn, A. 2017. Johtajuuden ristiriidat. Äänikirja. Luettu 1.3.2021

Kommentoi