Tampere
21 May, Tuesday
10° C

Proakatemian esseepankki

Blogiteksti: Uusi vuosiKirjoittanut: Maria Välimäki - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Blogiin pääset tästä: https://www.vaellusjourney.com/single-post/2019/01/15/Uusi-vuosi-luottamus-ja-hyv%C3%A4ksyminen-mutta

Uusi vuosi

Vuoden vaihtuminen on monelle tärkeää aikaa. Moni pysähtyy katsomaan mennyttä vuotta ja miettii seuraavan vuoden lupauksia, tavoitteita tai teemoja. Vaikka jokainen päivä vuodesta on mahdollisuus uudistua, luo uusi vuosi erityisen tilaisuuden sille. Uskon että uudesta vuodesta tekee erityisen se, että me jotka juhlimme vuotta 2019 olemme kaikki samassa tilanteessa yhdessä. Meillä kaikilla on edessä uusi vuosi ja sitä kautta kevät, kesä, syksy ja talvi. Kuukaudet tammikuusta joulukuuhun ja viikot sekä päivät, jotka kuluvat tuntien ja sekuntien kautta.

Minulle uusi vuosi on hyvinkin tärkeä. Ei niinkään sen juhliminen, vaan juurikin edellisen vuoden katsaus sekä tavoitteet. Sisäinen kelloni tunnistaa uuden vuoden ajan ja tiedostan, että nyt on taas aika luoda katsaus menneeseen ja tulevaan. En niinkään ajattele, että nyt voin aloittaa tyhjältä pöydältä, vaan niinkuin yrityksen tilinpäätöksessä, tarkastelen missä olen ollut ja mihin olen menossa, mikä on siis nykyinen tilanteeni. Jatkan matkaani eteenpäin tiedostaen sen olevan summa valinnoistani ja tapahtuneista asioista.

Viime vuosi oli elämäni vaikein ja tärkein tähän mennessä. Vuosi 2018 oli sairastumisen ja parantumisen vuosi. Se oli rakkauden, ystävyyden sekä uusien alkujen vuosi. Tutustuin itseeni paremmin ja opin tärkeimpänä kuuntelemaan omaa jaksamista sekä tunnistamaan rajojani. Tätä kautta sain kokea konkreettisesti sen, että koskaan ei tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Ja vahva painotus sanalle tuo, sillä tuodakseen jotain uutta, elämä myös vie. Vuonna 2018 elämä vei minulta hetkeksi terveyteni, mutta toi suuren arvostuksen sekä ymmärryksen omia rajoja ja jaksamista kohtaan. Se myös vei minulta mahdollisuuden lähteä Portugaliin vaihtoon, mutta toi elämäni suurimman rakkauden ja vahvan tukipilarin, jonka kanssa seuraavana kesänä lähdemme toistamiseen Portugaliin. Häntä lainatakseni, kaikki järjestyy.

Tavoitteet ja teemat

Siitä päästäänkin uuden vuoden tavoitteisiin. Omat tavoitteeni olen jakanut neljään eri kategoriaan, jotka ovat perhe/ystävät, oppiminen/koulutus, henkinen/psyykkinen hyvinvointi ja fyysinen hyvinvointi. Tämän vuoden teemat ovat luottamus ja hyväksyminen. Luottamus itseen ja muihin sekä itsensä ja muiden hyväksyminen. Tämä kaikki vaatii paljon rohkeutta ja tukea. Olen oppinut, että elämässä tulee niitä yllättäviä käänteitä, eikä asiat mene niin kuin on suunnitellut. Nyt on aika oppia luottamaan ja hyväksymään.

Luottamus

Tapani Riekki kirjoittaa Filosofian Akatemia blogissa siitä, mistä luottamus rakentuu: “Luottamus on monitasoinen ilmiö, joka syntyy hetkellisten kokemusten, vastavuoroisten sopimusten ja aitojen sosiaalisten suhteiden kautta.”. Valitsin luottamuksen toiseksi vuoden teemaksi siksi, että koen tarvitsevani sitä lisää joka päiväiseen elämääni. Luottamus on kaiken perusta ja pohja, niin yhteiskunnassa kuin yksittäisessä ihmissuhteessa. On myös hyvin tärkeää luottaa itseen ja muihin tiimityöskentelyssä. Suurin luottamuksen osoitus itseäni kohtaan on julkistaa tänään omat nettisivuni stailauspalveluille. Pääset katsomaan sivuja www.renewstylist.com. Julkaisuun kiteytyy kokemus onnistumisesta ja jonkin asian esille tuomisesta. Lisäksi se on sopimus minun itseni, tiimini, yhteistyökummpaneiden sekä asiakkaiden kanssa. Olen sitoutunut tuottamaan palvelua, joka edistää meitä kaikkia omilla poluillamme. Ja tähän tarvitaan aitoja kohtaamisia sekä siitä syntyvää luottamusta.

Hyväksyminen

Hyväksyminen on toinen uuden vuoden teemoistani. Hyväksyminen tuli oikeastaan teemaksi jo ennen luottamusta. Olin jo pidempään tiedostanut sen, että en hyväksy itseäni joiltain osa-alueilta. Aloin tutkimaan itseäni tarkemmin ja oivalsin, että on paljon, mitä en itsessäni hyväksy. Se myös heijastuu siihen, että en pysty täysillä hyväksymään kaikkia muita sellaisina kuin he ovat. Tämä oli vaikeaa myöntää, sillä olen aina ajatellut hyväksyväni kaikki sellaisina kuin he ovat. Mitä lähemmäksi itseä pääsee, sitä lähemmäksi pääsee myös muita.

Tulokset

On helppoa sanoa, että tämän vuoden teemani ovat luottamus ja hyväksyminen. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Miten voin mitata sitä, että teemat tulevat käytäntöön? Teemat ovat minulle vuoden 2019 tekemisen pohja. Tavoitteeni on asetettu niin, että pystyn miettimään niitä hyväksymisen ja luottamuksen kautta. Esimerkiksi yksi tavoitteistani liittyen oppimiseen on valmistua joulukuussa 2019. Tiedostan sen olevan tavoite, jonka eteen täytyy tehdä hyvinkin paljon töitä, sillä olen opintoja jäljessä sairaslomani vuoksi noin 15 opintopistettä. Olen kuitenkin suunnitellut tekeväni kesällä opinnäytetyön, jolloin pystyn saamaan kiinni ne 15 opintopistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että teen opintoja käytännössä koko vuoden ympäri. Minun täytyy sen lisäksi hyväksyä se, että olen vielä pranemassa ja tarvitsen lepoa.

Mitkä ovat sinun uuden vuoden lupaukset tai teemat?

Rakkaudella: Maria

LÄHTEET

https://filosofianakatemia.fi/blogi/mista-luottamus-rakentuu

Kommentoi