Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Voisiko korkeakoulutus olla maksullista?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Opintotukien leikkaamisen jälkeen rupesin pohtimaan, kuinka suomalaiset pitävät ilmaista korkeakoulututkintoa täysin itsestäänselvyytenä. Tein hieman taustatyötä muiden maiden toimintamalleista ja esimerkiksi Yhdysvalloissa korkeakouluopiskeluhan tunnetusti maksaa tolkuttoman paljon. Mielestäni paljon järkevämpi malli on käytössä Englannissa. Siellä lukuvuosimaksu on vähän reilu 10 000 euroa ja opiskelut kestää n.3vuotta. Kaikki opiskelijat saavat valtiolta lainan lukuvuosimaksujen maksamiseen ja lainan he maksavat takaisin valmistumisen jälkeen, kun/jos tienaavat vähintään 2500e/kk. Laina peritään tuloista siis automaattisesti. Mikäli tulot ovat alle 2500 euroa, mitään ei peritä.

Malli ei ole eriarvoistava, koska opintoihin ei tarvitse erikseen säästää. Jenkeissä etukäteen maksettava summa taas on, ja antaa usein mahdollisuuden opiskeluun vain varakkaasta suvusta lähteville. En usko, että englannin malli suomessa lisäisi kynnystä opiskeluun, mutta valtion taloutta se parantaisi. Ihannetilanne siis mielestäni on se, että jokaisella on mahdollisuus opiskella, mutta opiskelun ollessa investointi omaan tulevaisuuteen, ei sen maksaminen tule olla muiden kontolla kuin opiskelijan.

Olen tyytyväinen siihen, että suomessa saan opiskella ilman investointeja, mutta yhteiskunnallisesti ajateltuna en näe sitä kaikkein järkevämmäksi. Ainakaan kenenkään ei tulisi siitä nousta barrikaadeille, jos opintolainan osuus kasvaa opiskelijan tukiin nähden.

 

 

Kommentit
Kommentoi