Tampere
27 May, Monday
27° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Tuntematon sotilas 2017Kirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas. Olen aina miettinyt, kuka on kirjan ja elokuvien tuo kyseinen tuntematon sotilas. Mistä tuo nimi on peräisin? Noh, sen saa jokainen tulkita itse, mutta omasta mielestäni siinä on jotain tunteikasta, kylmiä väreitä aiheuttavaa salaperäisyyttä. Halusin ehdottomasti käydä katsomassa uuden Tuntemattoman sotilaan elokuvissa, sillä se tarina merkitsee jotain, mitä ei voi edes sanoin kuvailla.

 

Elokuvaa oli hehkutettu jo ennen julkaisuaan jo niin paljon, etten malttanut odottaakaan päästäkseni katsomaan sen. Kävin jo viikkoja ennen näytöstä läpi mielessäni, että millainen tuo uusi elokuva mahtaa olla verrattuna vanhoihin elokuviin. Mietin, miten mahtaa Hirviniemen Aku ja Vatasen Jussi sopia omiin rooleihinsa, ovathan he enemmänkin komediamiehiä.

 

Elokuvassa oli erityisen hienoa se, että sotaa ei käyty läpi enää vain miesten näkökulmista, vaan myös naisten ja perheiden näkökulmasta. Varsinkin sodan tunnelmasta kertoi paljon pelkkä Rokan vaimon kaipaava katse, kun Rokka joutuu lähtemään uudestaan rintamalle. Ja tämä katse ympäröi elokuvaa viimeisiin kuviin asti. Vaikkakin Rokan vaimon, Lyytin, osuus jää ajallisesti lyhyeksi, on se silti merkittävä rooli. Louhimies nimittäin antaa tulitaisteluille vastapainoa palaamalla kotirintamalle useaan otteeseen. Tämä muistutti siitä, millaista todellinen elämä monen miehen kohdalla tuolloin oli.

 

Roolisuorituksista etenkin Rokan rooliin valittu Eero Aho oli mielestäni aivan loistava. Hän esitti Rokkaa sanoinkuvailemattoman hyvin. Epäilykseni Vatasesta ja Hirviniemestä karistuivat heti elokuvan alkumetreillä. Vatanen oli rento, reilu ja ymmärtäväinen joukkueenjohtaja ja Hirviniemi sopi Hietasen rooliin kuin nenä päähän. Hän eläytyi koko olemuksellaan rooliin, joka löysi aina jostain hyvää myös sodankin keskellä. Ainoa roolisuoritus, mikä ei mielestäni osunut kovin hyvin nappiin, oli Robinin rooli. Robinista huokui kokemattomuus ja hienoinen ylinäytteleminen, mutta annettakoon se anteeksi.

 

Vertasin koko elokuvan ajan mielessäni tätä uutta, ja Edvin Laineen ohjaamaa, alkuperäistä Tuntematon sotilas- elokuvaa toisiinsa miettien, miten ne mieleenpainuvimmat kohtaukset oli kummassakin kuvattu. Moni kohtaus oli hyvinkin yhteneväinen, ja varmasti yksi mieleenpainuvimmista kohtauksista, kun Rokka kaataa joukkueellisen venäläisiä aukealle, oli kuvattu uudessa elokuvassa ehkä jopa paremmin. Pettymyksekseni kuitenkin tästä uudesta elokuvasta oli jätetty se kohtaus kokonaan pois, missä Lehto ja kaksi muuta sotilasta joutuvat kärsimään rangaistuksen seisomalla suolla. Ja seisoessaan siellä, venäläiskoneen hyökätessä Lehto jäi jääräpäisesti suolle antamatta periksi pelolle. Tämä kohtaus olisi mielestäni kuulunut myös tähän uuteen elokuvaan sen sisukkuuden ja suomalaisuuden takia.

 

Elokuva on saanut myös paljon kritiikkiä. Silti se keräsi huiman määrän katsojia ja olikin alle viikossa vuoden katsotuin elokuva. Ja täysin ansaitusti.

Kommentoi