Tampere
18 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Kuinka lopettaa vitkastelu?Kirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Robin Sharma kertoo videollaan, kuinka jahkailun ja vitkastelun voi välttää, ja jopa lopettaa. Sharma kertoo viidestä keinosta, joilla hän on päässyt eroon vitkastelusta, ja väittääkin näiden oppien siivittämänä olevansa yksi aikaansaavimmista ihmisistä. Hän uskoo jokaisen kykenevän saavuttamaan omat tavoitteensa ja unelmansa, kunhan ottaa elämän ohjakset omiin käsiinsä, ja lopettaa jahkailun.

1. Muodosta kuva unelmiesi elämästä

Ensimmäisenä Sharma käskee tekemään unelmakollaasin, eli suunnitelman siitä, miltä haluaa oman elämänsä näyttävän tulevaisuudessa. Kollaasin voi luoda esimerkiksi leikkaamalla lehdestä uuden Ferrarin kuvan, ja liimaamalla sen kalenterinsa sivulle, jos sellaisen haluaa tulevassa elämässään omistaa. Lehdestä voi myös leikata vaikkapa Eiffel-tornin kuvan, mikäli matkustaminen kuuluu tulevaan unelmien elämään. Sharma kertoo videollaan, että ihmisen mieli koostuu vain 5% tiedostavasta mielestä, ja 95% on tiedostamatonta mieltä. Näin ollen on tärkeää, että aivojen tiedostava mieli saa jatkuvasti muistutuksen unelmien elämästä kollaasin avulla.

2. Pidä jahkailudieetti

Toinen menetelmä vitkastelun ehkäisemiseen on 30 päivää kestävä jahkailudieetti (procrastination diet). Sharma neuvoo kirjoittamaan kuukauden ajaksi jokaiselle päivälle tavoitteen, joka rikkoo aikaisempaa jahkailun käyttäytymismallia. Esimerkiksi liikuntaa arasteleva voi kirjoittaa päivittäisiä liikuntapainotteisia haasteita kuukauden ajan kestävälle jahkailudieetille. Jos taas julkisesti yleisön edessä puhuminen on ollut tehtävälistalla jo kauan, se on hyvä kirjoittaa listalle. Jahkailudieetti vie taatusti laatijansa epämukavuusalueelle, ja se jos joku tuo ison harppauksen kehityksessä. Ennen ponnistuksia vaatineet arkiset askareet tuntuvat dieetin päätyttyä varmasti helpommilta kuin mitä ennen dieettiä.

3. Liiku joka päivä, ja ole tehokkaampi!

Robin Sharma suosittelee jahkailemisen vähentämisen avuksi päivittäistä liikuntaa. Liikunta vapauttaa endorfiineja kehossa, ja olo on treenin jälkeen yleensä huomattavasti vahvempi, energisempi ja sitä kautta tuotteliaampi. Pienikin treeni pitkän ja työntäyteisen päivän välissä auttaa lisäämään työtehoa huomattavasti, ja laskee myös vitkastelun mahdollisuutta. Treenin lomassa mieli saa lepoa, ja jopa joku pitkään mielessä ollut ogelmakin saattaa selvitä treenin aikana.

4. Järjestä häiriövapaa tila työskentelylle

Yksi helpoimmista tavoista joutua jahkailun ja vitkastelun partaalle, on erilaisten häiriötekijöiden läsnäolo. Robin Sharma neuvookin tekemään työskentelytilastaan mahdollisimman vähän häiriötekijöitä sisältävän, jotta mielelle ei tule joka suunnasta turhia virikkeitä ja häiriöitä. Näin ollen työ pysyy todennäköisemmin keskeytymättömänä. Kännykkä ja siinä olevat sovellukset ovat pahoja harhautuskoukkuja siinä, missä sotkuinen huonekin. Tärisevä puhelin työpöydällä käden ulottuvilla katkaisee mitä todennäköisimmin työskentelyrauhan useaan otteeseen päivän aikana. Sharma suosittelee tekemään työt yksinään, jos mahdollista. Toisen läsnäolo häiritsee aina jollain tavalla työrauhaa, ja yksin työ tulee hoidettua yleensä nopeammin. Häiriötekijät luovat stressiä, ja stressi ei helpota elämää ainakaan jahkailun osalta millään tavalla.

5. Usko itseesi, ja lopeta itsesi epäily

Sharma kertoo yhteiskunnan muuttuneen enemmän pelon ja epäilyksen vallan alle. Yhteiskunta, muut ihmiset ja media syöttävät jatkuvasti kommentteja ja signaalia siitä, kuinka yksittäinen ihminen ei voi vaikkapa tienata miljoonaa, tai vaurastua tai ylipäätään menestyä elämässä. Epäilijöitä riittää varmasti, jotka sanovat, ettet pysty tuohon tai tähän. Mitä suuremmat suunnitelmat menestyksestään omaa, sitä suurempaa on ulkopuolelta tulevan kritiikin ja epäilyksen määrä. Epäilevät kommentit harvoin kasvattavat itseluottamusta, tai uskoa omiin kykyihin. Sharma käskeekin jokaista hiljentämään omassa mielessä nämä kaikki yhteiskunnasta kaikuvat epäilykset. Toisten epäilykset nimittäin jarruttavat omien unelmien tavoittelemisessa, koska ne saattavat tiedostamattaan aiheuttaa turhaa pelkoa epäonnistumisesta. Tärkeintä on uskoa viimeiseen asti itseensä, koska turhan usein usko itseensä loppuu juuri hetkeä ennen menestyksen saavuttamista.

 

Julkaistu omassa blogissa 23.7.2018: Linkki

Lähteet:

Video: Robin Sharma – How I Beat Procrastination

Kommentoi