Tampere
27 May, Monday
24° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee



Kirjoittanut: Timo Myöhänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Miten meillä meni vol 3

Tiimidiili on taas taputeltu tämän vuoden osalta. Olisihan suorastaan hukkausta jos sitä ei kävisi läpi onnistumisten ja petrattavien asioiden valossa.

Value valmistui vuoden 2018 tiimidiiliin tähtitieteellisesti paremmin kuin  vuotta aikaisemmin pidettyyn tiimidiiliin. Kiinadiilin aikaan tiimi tapasi kokoonpanossaan ensimmäistä kertaa ja toiminta oli monella saralla tunnustelevaa ja varovaista. Tälläkertaa tiimimme on toiminut jo lähes kokonaisen lukuvuoden yhdessä. Tunnemme toisemme ja tiedämme toistemme vahvuutemme. Lähtökohdat olivat siis paperilla mahtavat!

Valmistelut tiimidiiliin tehtiin myyntipäivien ja pinkkuhaasteen tavoin lähes samoja askelmerkkejä noudattaen. Tiimimme valitsi vapaaehtoiset projektipäälliköt luotsaamaan tiimiä haasteen ajaksi. Projektipäälliköitä valikoitui kaksi kappaletta ja he pääsivät ottamaan vastuuta ja johtamaan tiimiämme kokonaisvaltaisesti koko haasteen ajan. Projektipäälliköt hoitivat haasteen valmisteluita yhteistuumin ja pitivät koko tiimillemme vielä pajankin tiimidiiliä silmälläpitäen juuri ennen haastepäivää. Näin saimme luotua oikeanlaisen ilmapiirin kohti tulevaa haastetta.

Tälläkertaa tiimidiili oli aikaisempaan eroten kaksipäiväinen. Tiimit saivat aamulla todella vapaamuotoisen toimeksiannon pureutuakseen kahdeksi päiväksi. Ideana oli kehittää kauaskantoinen skaalautuva liikeidea. Toimiala ja idea voi olla mikä hyvänsä! Toimeksiannon laajuudesta johtuen tiesimme lähteä ajattelemaan isosti.

Pinkkuhaasteen tapaan projektipäällikkömme ottivat porukan kasaan toimeksiannon saatuamme. Keskustelimme hetken ensituntemuksia haasteeseen liittyen ja sitten toiminta todenteolla alkoikin. Jakauduimme ennalta määrättyihin porukoihin. Tarkoituksena oli herätellä päivään ideointilämmittelyiden avulla. Neljän hengen ryhmissä saimme keksiä mahdollisimman monta tapaa tehdä yksisarvisilla rahaa. Ideoita syntyi useita kymmeniä eivätkä ne kaikki todellakaan olleet toteutuskelpoisia, ei niiden tarvinnutkaan olla. Lämmittelyn tarkoituksena on herätellä kehoa ja aivoja ajattelemaan ja työskentelemään. Urheilusuorituksen tavoin aivotkin tarvitsevat hyvän alkulämmittelyn toimiakseen tehokkaasti. Alkulämmittelyn jälkeen kokoonnuimme ja saimme varsinaiset tehtävät pikkutiimeillemme.

Työstimme liikeideoita pikkutiimeinä yrittäen käyttää ihmisten vahvuuksia ja ideointikykyä hyväksi. Projektipäälliköt antoivat tiettyjä reunaehtoja joiden mukaan ideointi totetutui. Aika-ajoin kokoonnuimme taas yhteen purkamaan ja ideoimaan toimeksiantoa yhdessä koko tiimin voimin. Ideoita syntyi paljon, mutta selvää kirkasta kärkeä ei tahtonut löytyä. Kuuden tunnin työskentelyn jälkeen päädyimme tiimimme kannalta hyvään ja kauskantoiseenkin ratkaisuun.

Täysin uuden ja vieraan liikeidean sijaan lähdimmekin keskittämään voimamme jo käynissä oleviin projekteihimme. Tiesimme, että keskittämällä koko tiimin voimavarat tuttuun projektiin, saisimme luotua hyvän lopputuloksen tiimihaasteelle. Lopputulostakin tärkeämpi asia on, että buustaamme yhdessä firmamme liiketoimintaa. Valitsemamme projekti oli Twerk Empire. Projekti on ollut koko vuoden hyvässä vauhdissa ja sen ideointiin on käytetty paljon aikaa. Konkreettisia lukuja ja faktoja on paljon tiedossa, joka tekee haasteesta suoritumisestamme entistä laadukkaampaa. Näimme myös tiiminä, että olisi hölmöä olla hyödyntämättä ulkopuolisia ammattilaisia, joita tiimidiili toi mukanaan.

Haasteessa painotettiin vahvasti pitchauksen osuutta kokonaisuudessa. Jokaisella tiimillä oli mahdollisuus lähettää viisi henkilöä start up worldcupiin Pakkahuoneelle. Tapahtumassa tiimiläisemme ottivat selvää ja näkivät kuinka oikea pitchaus tehdään. Tapahtumasta kotiintuomisena start up worldcupiin osallistuneet tiimiläiset toivat hyvää tietoa perjantain pitchaukseemme.

Perjantaina tiimillämme ei ollut valtavaa kiirettä aikataulun suhteen. Muista haasteista poiketen tämän vuoden tiimidiilissä oli reilusti aikaa käytettävissä. Pystyimme valmistautumaan esitykseen ja raporttiin huolellisesti. Huolellinen valmistautuminen näkyi esityksessämme ja tuomarit saivat selvän kuvan siitä mitä halusimme heille kertoa. Mieleenpainumiseksi tiimin jäsenemme pitivät nopean ja intensiivisen twerk näytöksen pitchauksen alussa, näin varmistimme, että jäimme varmasti ihmisten mieleen ja saimme luotua oikeanlaisen tunnelman.

Tuomareiden purkaessa tuloksia, saimme valtavasti hyvää palutetta pitchaukseen liittyen. Haasteena kuitenkin oli itse aihealue. Tuomareilla ei jälkikäteen katsottuna ollut kunnollista ja faktapohjaista tietämystä twerkkauksesta lajina. Ennakkoluulot ja asenteet muovasivat osaltaan käsitystä liikeideamme toteutumisesta. Huomasimme että emme olleet saaneet tuotua asiaa esille sellaisella tavalla että arvioivat tuomarit olisivat täysin ymmärtäneet viestimme sisällön sellaisenaan kuin sen halusimme heille tuoda. Tästä viisastuneena tiedämme jatkossa kohdentaa esitys ja sisältö sellaiseksi että kohdehenkilömme sitä ymmärtävät. On edukasta että kaikki puhuvat samaa kieltä ymmärrettävästi keskenään. Ennen haastetta keskityimme vahvasti ajatukseen siitä että liikeidea toteutetaan asiakkaamme asiakkaille. Toimeksiannon ollessa kuitenkin niin laaja kuin se loppupeleissä olikin, olisi ajattelumallia pitänyt todennäköisesti typistää käsittämään vain asiakastamme asiakkaamme asiakkaan sijaan.

Akatemian erilaisissa haasteissa pääsee kokeilemaan tiimin toimintakykyä, oppeja ja rajoja ainutlaatuisella tavalla. Emme ole päässeet pitämään vielä kokoavaa yhtistä pajaa tiimidiiliin liittyen, mutta sen toteutuessa koemme tiiminä taas lisää oppimisen elämyksiä. Sitä siis odotellessa!

Kommentoi