Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Mitä MacGyver tekisi?Kirjoittanut: Noora-Emilia Hassinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu LinkedIn-artikkelina ja jaettu LinkedIn-profiilissa 9.5.2019: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6532307837786427392.

 

MITÄ MACGYVER TEKISI?

Osallistuin maaliskuussa KYLÄ Groupin mimmien sekä promisialaisten kanssa Tommi Hämäläisen ohjaamaan Voittavat tavat -työpajaan. Työpajassa käsiteltiin mm. tapoja, rutiineja, proaktiivisuutta ja James Bondin tyyliä toimia elokuvissa. Työpaja pohjautui Power of Habits ja The 7 Habits of Highly Effective People -kirjoihin sekä Esa Saarisen 5-vuotiaan mieli -luentoon.

Mieleeni työpajasta jäi parhaiten oivallus ”oikeista kysymyksistä. Kuinka osaisimme kysyä yllättävän tilanteen sattuessa itseltämme juuri ne oikeat kysymykset, joiden avulla emme hätääntyisi, menisi paniikkiin, vaipuisi epätoivoon tai kiusaantuisi – vaan olisimmekin valmiita reagoimaan nopeasti, innostuisimme ja ratkaisisimme eteen tulleen ongelman?

Työpajassa asiasta keskusteltaessa oivalsin, että itselläni on parikin tällaista kysymystä takataskussa, joilla olen tähän mennessä selviytynyt monesta kiperästä tilanteesta hyvinkin tuloksin.

Viimeisin mieleeni jäänyt esimerkki on talvilomalta, jolloin olin menossa vierailulle joensuulaisten tiimiyrittäjä-kollegoiden luokse. Juuri ennen tapaamisen alku housujeni sepaluksen vetoketju meni rikki. Ensin siinä meinasi tietysti pieni hämmennys ja paniikki iskeä, kun mielessä kävi, että sovittuun tapaamiseen on enää vain 20 minuuttia aikaa. Matkassa mukana ei tietenkään ollut vaihtohousuja, neulaa, lankaa tai mitään muutakaan, jolla tilannetta olisi voinut korjata.

Tässä vaiheessa mukaan iski kuitenkin ”oikeat kysymykset”. Kysyin alitajuntaisesti itseltäni, että ”Mitä partiolainen tekisi? Jos ei partiolainenkaan osaisi asiaa ratkaista, niin mitä MacGyver tekisi?”. Vanhana partiolaisena selkärangastani nimittäin löytyy ajatus, että partiolaisen kuuluu olla “Aina valmiina!” ja monia tunteja MacGyveria lapsuudessa katsoneena muistan hänen selviytyneen ongelmatilanteista mitä omituisimmilla tavoilla. Ja kappas vain, mieleni valtasi suunnaton innostus ongelmanratkaisemisesta ja ajatuksiini alkoi sadella uusia ideoita! Sain tilanteen korjattua muutaman mutkan sekä jippaskonstin kautta ja pääsin kuin pääsinkin tapaamiseen ”ehjällä” sepaluksella.

Mitä tästä opimme? Mielemme on siitä jännä kapistus, että jos kysyt siltä ”vääriä kysymyksiä”, se alkaa myös ajatella ja toimia niiden mukaan. Jos olisin esimerkiksi kysynyt itseltäni, että ”Apua, nolaanko nyt itseni puolituttujen edessä?”, olisin tuskin saanut tilanteeseen minkäänlaista ratkaisua aikaiseksi. Luultavasti olisin käyttänyt sen 20 minuuttia miettien nolostuneena, että minkälaisilla kaikilla tavoin tulen itseni tulevassa tapaamisessa nolaamaan.

Suosittelen siis juuri sinulle, että otat proaktiivisesti vastuun omasta mielestäsi ja teoistasi. Jos toimit reaktiivisesti ja annat ulkoisten olosuhteiden vaikuttaa sinuun tekemättä asioille mitään, tulet aina olemaan ulkopuolelta tulevien asioiden riepoteltavana. Proaktiivisesti ajattelemalla ja toimimalla tulet pärjäämään huomattavasti paremmin yllättävissä tilanteissa, koska silloin sinä päätät itse, kuinka reagoit ulkopuolelta tuleviin ärsykkeisiin.

Tommi kertoi työpajassa meille oivan esimerkin henkilöstä, joka selviää proaktiivisella toiminnallaan tilanteesta kuin tilanteesta. Myös Esa Saarinen on puhunut luennoillaan tämän henkilön tyylistä ja tavasta reagoida asioihin. Hän on James Bond 007.

Esa Saarinen on muodostanut James Bondin tavasta toimia 007 filosofian. Otin Esa Saarisen kirjoittamasta tekstistä lyhyen lainauksen siitä, kuinka James Bond toimii eli millainen on 007 filosofia:

1.      Ei kiusaannu.

2.      Välitön toiminta.

3.      Itsetunto.

4.      Salainen ase.

5.      Tyyli tukee toiminnan tehoa.

6.      Bahama. Nykyisen tehtävän todellinen merkitys selviää vasta myöhemmin yllättävässä tilanteessa.

7.      Bond on Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa.

Ole siis kuin James Bond, partiolainen tai MacGycer – toimi proaktiivisesti ja selätä kaikki vastaantulevat haasteet kiusaantumatta! Aion jatkossakin kysyä itseltäni haastavissa tilanteissa, että ”Mitä partiolainen tekisi? Kuinka MacGyver selviytyisi tästä tilanteesta?”. Kehotankin siis miettimään, että mitkä voisivat olla juuri ne sinun oikeat kysymykset.

 

LÄHTEET:

Hämäläinen T. 2019. Voittavat tavat. Työpaja. 8.3.2019. Proakatemia. Tampere.

Saarinen E. 2014. 007 filosofia eli mitä voi tapahtua, kun astuu Hänen Majesteettinsa Salaiseen palveluun. Medium. Www-sivu. Luettu 6.5.2019.

https://medium.com/@esasaarinen/007-filosofia-a19dcd1d36e2

2006. Proaktiivisuus – reaktiivisuus. Terveyskirjasto. Www-sivu. Luettu 6.5.2018.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=onn&p_artikkeli=onn00023

Aihetunnisteet:
Kommentoi