Tampere
17 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Asuntosijoittamisesta



Kirjoittanut: Eero Karjanlahti - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taloudellinen mielenrauha podcast, asuntosijoittamisen abc
Ville Valkonen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Asuntosijoittaminen. Aihe kiinnostaa itseäni kovasti ja siksi päätinkin aloittaa essee urani sitä käsittelevällä kirjoituksella. Olen lukenut aiheesta paljon ja nyt kuuntelin Taloudellisen mielenrauhan podcastin nimeltään asuntosijoittamisen abc – mitä tulisi tietää, jos haluaa asuntosijoittajaksi? Podcastista sai selkeän kuvan asuntosijoittamisesta eli miksi sitä kannattaa tehdä ja miten se käytännössä tapahtuu.

 

Podcastin yksi kolmesta puhujasta oli Suomen vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen. Villen mukaan ihmisten ensimmäiset sijoitusasunnot ovat yleensä heidän vanhoja kotejaan. Milloin muutetaan puolison asuntoon ja jätetään oma vuokralle tai muuten vain halutaan ostaa itselle isompi asunto ja jätetään vanha kämppä vuokralle. Usein myös perityt talot voidaan myymisen sijasta jättää sijoitukseen.

 

Podcastissa kerrottiin hyviä pointteja, miten sijoitusasunto sitten kannattaa valita. Itse näistä pääosin olin hyvin perillä, mutta silti nämä toivat hyvää tukea sille mitä itse olen niistä ajatellut.

Tärkeitä vinkkejä sijoitusasunnon valintaan olivat esimerkiksi taloyhtiön kunto, sijainti ja itse asunnon kunto. Taloyhtiön kuntoa katsoessa sijoittajalle tärkeitä asioita ovat menneet ja tulevat remontit. Myös ylipäätään se onko taloyhtiö hyvin hoidettu määrittää osin myös sitä, paljonko asunnosta voit vuokraa pyytää. Sijainti on ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista asuntoa etsittäessä. Kasvukeskuksista ja suurista kaupungeista löydät paljon helpommin vuokralaisen kuin pienestä kaupungista. Asunnon arvo nousee paljon varmemmin kasvukeskuksissa kuin harvaan asutussa paikassa, josta muuttoliikettä on poispäin. Miinuksena tietysti se, että asuntojen hinnat suurissa kasvukeskuksissa ovat paljon suurempia kuin muualla.

 

Yleisesti ajatellaan, että sijoitusasunnon kunnon tulisi olla hyvä sitä ostaessa, jolloin tuleva vuokralaisesi pääsee siihen suoraan muuttamaan eikä sinun tarvitse käyttää rahaa esimerkiksi asunnon remppaamiseen. Itse olen ajatellut, että juuri asunnon kunnolla ja pinnoilla ei ole niin suurta merkitystä, sillä usein sellaiset asunnot saa ostettua parempaan hintaan. Tottakai sen jälkeen asuntoon täytyy tehdä omakustanteinen remontti, mutta yleensä tästä ostaja hyötyy rahallisesti eniten. Edelliseen viitaten asiantuntija Villen mielestä tärkein asia sijoitusasuntoa hankittaessa on sen hinta. ”Voitto tehdään ostaessa” kuvaa parhaiten tätä.

 

Yhdeksi aiheeksi podcastissa nousi myös, asuntosijoittamiseen tarvittava raha ja pystyykö esimerkiksi opiskelija asuntosijoittamiseen. Ehdottomasti opiskelijana se voi olla hankalaa, sillä pankilta saatavaa lainaa voi olla vaikea saada. Toki jos opiskelijalta löytyy vähintään 10 000 € käsirahaa se onnistuu tai muuten lainaan tarvittavat vakuudet. Opiskelijalle suurin ongelma on juuri lainan saanti, mutta toinen mihin pitää kiinnittää huomiota on lainan lyhennyksien lisäksi äkilliset kulut asunnossa ja tyhjät kuukaudet vuokralaisten suhteen – niitä tulee aina! Ennen asuntoa siis kannattaa laskea itselleen selkeästi se kuinka ison puskurin tarvitsee ja jääkö itselle vuokran jälkeen rahaa vai joudutko laittamaan omasta kukkarosta joka kuukausi vielä ylimääräistä kattaaksesi lainan lyhennykset.

 

Osakesijoittamisessa on pitkillä aikaväleillä päästy parempiin tuottoihin kuin asuntosijoittamisella. Miksi sitten asuntosijoittaminen kannattaa verrattuna osakkeisiin? Asuntosijoittamisen hyviä puolia on ehdottomasti niiden hallittavuus verrattuna osakkeisiin. Omaa sijoitusasuntoasi voit esimerkiksi remontoida ja siten nostaa sen arvoa, kun taas osakkeen omistajana osakkeen hallinnointi on vaikeampaa. Asuntojen kanssa yleensä normaalituloinen ihminen pääsee sijoittamaan suurempia summia, sillä pankit antavat paremmin lainaa asuntoihin kuin suoriin osakkeisiin. Toki asuntosijoittamisessa riskit ovat ainakin rahallisesti sen takia suurempia.

 

Asuntosijoittamisella on mahdollisuus vaurastua pitkällä aikavälillä kohtuullisen varmasti. Asuntosijoittaminen ei siis ole pikavoittoja, vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja paljon taitoa valita oikeat asunnot ja hyvät vuokralaiset. Yllä kerroin muutamia perusasioita, joita tulee huomioida tätä sijoitusmuotoa aloittaessa.

Kommentoi