Tampere
18 May, Saturday
16° C

Proakatemian esseepankki

Asiaa kuluttamisestaKirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki kuluttamisesta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

JOHDANTO:

 

Kuuntelin Julia Thurenin kirjan Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin, koska tahdoin itse tutustua tarkemmin kuluttamisen aiheeseen. Haluaisin itsekin kuluttaa vastuullisemmin. Yksi syy tälle on se, että en yksinkertaisesti tahdo ostaa itselleni turhaa tavaraa. Turhat tavarat jäävät nurkkiin pyörimään ja paikat on vaikeampi pitää siistinä. Lisäksi tahtoisin käyttää rahaa mahdollisimman järkevästi, jotta voisin satsata enemmän rahaa elämyksiin kuten matkusteluun ja palveluihin. Kokemukset ja vapaa-aika piristävät minua lopulta enemmän kuin materia. Silti tahdon, että kotini on viihtyisä, minulla on kivoja vaatteita ja kaikki mielestäni tarpeelliset tavarat elämiseen.

 

Vastuullisesti tuotetut vaatteet ja tavarat yleensä maksavat enemmän. Toisaalta ne myös monesti saattavat kestää pidempään, kun ne on valmistettu laadukkaammista materiaaleista. Halvat tavarat taas ovat valmistettu halvimmista mahdollisista raaka-aineista ja työntekijöiden ihmisoikeuksia saattaa olla hyvinkin rikottu valmistusprosessissa. Mitä minun kuluttajana sitten kannattaisi tehdä? Tietenkin tahtoisin mieluummin tukea brändejä, jotka tuottavat tuotteensa vastuullisesti, mutta hintalappu on moninkertainen. Tämä ei ratkaise ongelmaa vielä siinä, että tahtoisin käyttää rahani järkevämmin. Menoni kasvaisivat huomattavasti. Halpavaateketjulta juhlamekko maksaisi 80 €. Vastuullisilta vaatebrändeiltä mekko saattaisi maksaa jopa 400 €. Juhlamekolle tulee käyttöä vain muutaman kerran vuodessa. Halpavaateketjun mekkokin tällä käyttömäärällä kestäisi varmasti useamman vuoden. Toisaalta vastuullisempi mekko kestäisi minun jälkeeni myös muiden käytössä pidempään ja eteenpäin myynnistä voisin saada osan rahoista takaisin.

 

VUOKRAUS/OSTO KÄYTETTYNÄ:

 

Meillä on myös mahdollisuus vuokrata tai ostaa kirpputorilta käytettynä. Kirppareissa on se huono puoli, että siellä ei ole vakaata tarjontaa, koska tarjonta riippuu myyjistä. Kirpputorilta ostaessa pääsee toisaalta monesti halvemmalla, kun jos tuotteen ostaisi uutena. Hektisessä maailmassa kuitenkaan ei ole aina aikaa lähteä etsimään, että jospa kirpparilta sattuisi löytymään juuri oikea juhlamekko tiettyä tilaisuutta varten. Mekkojahan voi myös vuokrata. Tutustuin Vaatepuun nettisivuihin. Heillä on tarjonnassa pelkästään vastuullisia design vaatteita. Vaatteita voi vuokrata ja osa on myös myynnissä. Tutkin nimenomaan vuokrattavia juhlamekkoja. Huomasin, että vaatteet eivät selkeästi ole tehty nuorille. Jouduin selaamaan sivulle 9 ennen kuin löysin ensimmäisen mekon, joka oli mielestäni ihan ok, mutta jonka vuokraus olisi maksanut 480 € + pesulamaksu ennen palautusta (Vaatepuu.fi. Luettu 24.3.2021.). Tämä on aivan liian suolainen hinta näin opiskelijana, mutta en maksaisi tuota hintaa noista vaatteista edes, vaikka olisin työelämässä.

 

Lähes kaikki vaatteet olivat A-linjan mallisia eivätkä korosta mitään muotoja. Tämän lisäksi lähes kaikissa vaatteissa oli jokin räikeä printti. Etsin itse simppeleitä yksinkertaisia yleensä myös yksivärisiä vaatteita, mutta jotka istuvat minulle. A-linjainen t-paitamekko näyttää päälläni monesti teltalta ja tahdon muutenkin korostaa pukeutumisessani vartaloni hyviä puolia. Sivuilla luki, että he panostavat siihen, että vaatteet sopisivat mahdollisimman monelle vartalotyypille, joten tietyllä tapaa ymmärrän, miksi vaatteet ovat tuon mallisia. Täytyykö printinkin olla niin räikeä? Ehkä tämä on jotain designia, jota en itse osaa vielä arvostaa. Tarvittaisiin vaatebrändi, joka olisi tehty vastuullisesti, mutta jonka vaatteet olisivat suunnattu ja tehty nuorille.

Voisin mielelläni maksaa enemmän vastuullisemmasta valkoisesta t-paidasta tai sinisistä farkuista, joka myös kestäisivät käytössäni kauemmin. En kuitenkaan tahdo maksaa moninkertaista summaa esimerkiksi silloin tällöin käyttämästäni juhlamekosta. Juhlamekkoja voisin erittäin mielelläni vuokrata yksittäisiä tilaisuuksia varten, mutta vuokrahinta ei voi olla useampaa satasta, kun samalla hintaa jo ostaisin monta uutta halpavaateketjun hienoa mekkoa. Vuokrauksessa harvemmin käytössä olevat vaatteet eivät myöskään vie turhaa tilaa omasta kaapista. Entä mikä on vuokraajan vastuu, jos vuokramekolle tapahtuu jotain?

 

OMISTAMIEN TAVAROIDEN HUOLTAMINEN JA KIERRÄTYS:

 

Niistä tavaroista, mitkä omistaa, kannattaisi pitää mahdollisimman hyvää huolta, jotta niiden käyttöikä pysyisi mahdollisimman pitkänä. Näin ei tarvitse ostaa uutta tai laittaa kierrätykseen niin pian (Thuren. 2021.).  En ole itsekään ottanut tavaksi esimerkiksi juhlavaatteiden tai untuvatakkien viemistä pesulaan. Jonkun takin olen saattanut myös pilata itse pestyäni sen. Tämä voisi olla hyvä tapa joidenkin vaatteiden oikeinpesun kannalta. Silloin, kun vaate pestään oikein, se myös kuluu vähemmän ja käyttöikä kasvaa. Yksi ongelma on myös se, että joidenkin elektroniikkalaitteiden korjaus saattaa maksaa enemmän, kuin uuden ostaminen. Helposti ostaa tässä tapauksessa uuden ja saa samalla upgreidattua laitteen uudempaan. Monesti ostan kyllä kengät tai takin, josta tykkään pitkään ja voin pitää sitä useamman vuoden. Valkoiset kengät menevät monesti nopeasti likaiseksi ja lopulta lika pinttyy niin, että ne saattavat näyttää vain sen takia vanhoilta ja joutua sen takia kierrätykseen. Jos kenkiä pesisi tarpeeksi usein, niiden käyttöikä saattaisi pidentyä. Entä voisiko pesula saada kengät puhtaammiksi kuin itse kotikonstein?

 

Entä kuinkakohan monesti olen vienyt rikkinäiset kengät tai takin suutarille korjaukseen? En kertaakaan. Suutarilla vaatteiden käyttö ei ole edes kamalan kallista tietääkseni. Monesti kuitenkin halpavaatteiden- ja kenkien ja -laukkujen yms. materiaali on reiän lisäksi jo niin kulunut, että suutarilla korjauttaminen ei enää pelastaisi sitä.

 

TIEDONHAKU:

 

Entä mistä sitten voi hakea tietoa? Ja mistä tietää, että hakemasi tieto pitää paikkansa? Valitettavasti osa yrityksistä käyttävät vastuullisuus -teemaa hyväksi markkinoimalla tuotteitaan ja toimintaansa vastuullisena, mutta todellisuudessa tekevät vain lakiin säädetyn minimipanoksen ja suurentelevat vastuullisuuslupauksiaan. Thuren neuvoo kirjassaan tutustumaan yrityksen nettisivuihin. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä avoimemmin yritykset kertovat vastuullisuustavoitteistaan ja toimistaan, sitä enemmän voit luottaa heidän lupauksiinsa. Jos yrityksiltä kysyy heidän vastuullisuustavoitteistaan, oikeasti vastuulliset yritykset myös kertovat mielellään omista vastuullisuusteemoistaan. (Thuren. 2021.).

 

AIKA JA RAHA

 

Meistä on tullut kärsimättömiä. Hektisessä maailmassa kaikki on heti saatavilla ja siihen olemmekin tottuneet. Kun muuttaa uuteen asuntoon, asunto on heti saatava sisustettua valmiiksi. Kuitenkin esimerkiksi ensiasuntoon muuttaminen vaatii paljon investointeja. Tarvitaan sänky, sohva, ruokapöytä, tuolit, pyykinpesukone, mattoja, televisio, sille taso, työnurkkaus ja paljon muuta. Nämä kertainvestointina maksavat paljon. Tämän takia moni ostaa helposti Ikeasta mahdollisimman halvalla kaikki kerralla. Ne saa monesti vielä samalla kertaa mukaan!

 

Meillä on paljon alustoja käytetyn tavaran myynnille kuten tori.fi ja facebook kirppis. Syy miksi näitä ei välttämättä käytetä, on kiire. Voi olla hyvinkin vaikeaa löytää juuri sellaisia tavaroita nopeasti mitä etsii. Monesti voi tarkka visio siitä millaisen sohvan haluaa.  Kaupoissa on se hyvä puoli, että sieltä saa sen, mitä valikoimaan ja tarjontaan kuuluu. Voit siis itse etsiä etukäteen mistä ja millaisen sohvan haet ja yleensä niitä riittää myös sinulle. Mikäli tuotteita ei säilytetä juuri lähimmässä myymälässäsi, voit yleensä tilata sen sinne. Kaupat haluavat myydä niin paljon tavaraa kuin mahdollista, koska jokaisella tuotteella on kate, mistä yritys itse saa rahaa. Mitä enemmän tuotteita myydään, sitä enemmän rahaa tulee myös sisään.

 

LÄHTEET:

 

Thuren, J. 2021. Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin. Äänikirja. Tampere: Gummerus. Viitattu 18.3.2022. Vaatii käyttöoikeuden. Nextstory.

Vaatepuu: kestäviä pukeutumisratkaisuja. Verkkosivu. Viitattu 24.3.2022. https://vaatepuu.fi

Kommentoi